Postet: 10 august 2018. Sicilia kan mer enn å lage mineralske rødviner og vulkanaktige hvite. Roséviner er også aktuelle. Som Planeta Rosé.

Ukens vin: Planeta Rosé 2017, Sicilia (Agrigento), Italia.

Fine smakstoner i denne sicilianske nyheten fra Planeta. Foto: Geir Salvesen

30 prosent økning av rosévinsalget første halvår 2018, sammenlignet med samme tidsperiode i 2017. Det sier mye, både om trender, men også om godt vær. Det har vært mye godt vær i Norge. Og det har lokket kundene til friskere vinstiler, med andre ord hvitvin og rosévin. Men det er rosévin som er mest i støtet. Og tilbudet er nå ganske bredt på Vinmonopolet, men spesielt Bestillingsvalget.

Mye tyder også på at vi er blitt mer eksperimentelle, ettersom det stadig kommer interessant påfyll fra mer ukjente områder

Nå er Sicilia langt fra ukjent som vinområde, men som rosévinland for nordmenn, er denne pittoreske øya noe lenger ute i horisonten.

Det medfører blant annet at vi får andre druer som hovedkilde. I tilfellet av ukens vin fra Planeta er druemiksen 50/50 Nero d’Avola og Syrah. Syrah er jo godt kjent fra Frankrike, mens Nero d’Avola stort sett bare finnes her som vindrue.

Nero er som navnet sier, svart og mørk. Og smaken av en ren Nero er mørk, kraftig, fruktig med tydelig mørkbærsfrukt og svulmende plommer. Dette intense preget blir borte når druen brukes til roséproduksjon og skallet bare er med en liten periode. Faktisk oppgir produsenten at skallet bare er med 1 til 2 timer før det blir tatt bort. Det er nok dette som gjør denne til en tross alt veldig elegant rosé med blek farge.

Det pussige med noen av de søritalienske druene i både Campania og på Sicilia er at de har en god friskhet, som ikke er tilsatt i form av ekstra-syre. Denne vinen har f.eks over 6 g totalsyre pr liter, og en ph på 3,18, noe som bidrar til friskheten og livligheten.

Planeta er en velrenommert biodynamisk produsent, og her er vi altså i gode hender.

Bare svakt fargeskjær i Planeta Rosé. Foto: Vinmonopolet

5089301 Planeta Rosé 2017, Sicilia (Agrigento), Italia. Kr 185,40. Karakter: 5, Poeng: 84. Bestillingsutvalget. Nyhet i juni.

En Provence-look-a-like fra Sør-Italia med forsiktig og delikat roseduft, innslag av villbringebær og fersken i en frisk, leskende, harmonisk og svakt fruktsøtlig stil. God syre. Svært anvendelig til alt fra sashimi og sushi til reker og kokt laks. Og sommerens salater.