Postet: 23. august 2018. En av Polets mest interessante og kritikerroste hvitviner, den greske Assyrtiko-baserte Gaia Wild Ferment, har en nær slektning. Med et streif av eik. Som også er meget god.

Gaia Thalassitis. Foto: Geir Salvesen

Hvis du noen gang har vært på Santorini, har du sikkert – som jeg – undret deg over at det i det hele tatt er mulig å lage vin på den hete lavaøya i middelhavet. Om sommeren er nesten som om å stå i verdens største hårføner, å oppholde seg i de golde bakkeskråningene som går nedover mot havet i den halvmåneformede øya. Det blåser hett der, og vinmarkene er formet som små kranser helt nede i den karrige steinjorden.

Gaia er en av de få produsentene på Santorini, men har slått seg frem til å bli den mest interessante. Argyros og Sigalas er to av de andre.

Assyrtiko-druen som er den rådende her, er en av vinverdenens mest interessante skapninger. Den greier seg åpenbart med minimalt av fuktighet ettersom det ikke er vann til å vanne med. Og aroma- og smaksprofilen er underlig nord-europeisk i stil med eple- og sitruselementer og ikke noe «varmt» preg slik man kan få i syden.

Det er jo den gamle lavagrunnen som gir mineralitet og et lite røykslør.

Mange av de greske postkortene er fotografert på Santorini. Foto: Geir Salvesen

Det ville være å gå for langt å si at Assyrtiko er like egnet som Chardonnay til å tåle eik. Det er den nok ikke, men litt eik og fatbruk tåler den. Her er varebeskrivelsen av den biten: Gjæres i nye barrique fra Nevers og ligger deretter på bunnfallet i 5 mnd på samme fat med ukentlig battonage.»

Denne gjæringen på fat gir altså litt krydder og treverk, i tillegg til mineralitet og eplefriskhet. Opphold på bunnfallet, med omrøring en gang i uken, gir en litt kremete munnfølelse. Den passer da best til strukturerte retter i fransk stil, fisk med smørsaus eller andre fete sausetyper, f. eks. Den kan minne om en hvit burgunder, fra Pouilly-Fuissé og omegn.

Det finnes også en annen Thalassitis-variant uten fatbruk. Varenummer er: 9869101. Denne er pussig nok litt dyrere enn fatvinen med 249 kroner i pris.

Gaia Thalassitis Oak Ferment. Foto: Vinmonopolet

1264401 Gaia Thalassitis Oak Fermented 2016, Santorini, Hellas. Kr 225,-, Karakter: 5, Poeng: 88 Bestillingsutvalget.

Strågul på farge, nøtteaktig krydderduft, i smaken konsentrert og strukturert med modne, men friske, steinfrukter under et lag av fataromaer. Den holder seg akkurat innenfor.

Importør: Gaia