Mars-slippet på Vinmonopolet fredag 1. mars er ikke det heftigste. Men noen grep var veldig gode. I hvert fall tankene bak dem. Rhône-satsingen er best. 

Nord-Rhône med Crozes Hermitage og Côte Rôtie er et relativt vellykket satsingsområde i Vinmonopolets marsnyheter. Men noen gode musserende er også med. Foto: Geir Salvesesen

GEIR SALVESEN

Tre hovedsatsinger er gjort av Vinmonopolet for marsslippet. 1. Satsing på Semillon. 2. Satsing på Nord-Rhône. 3. Bordeaux-blends. Fra Australia. 

Av disse tre synes jeg helt klart at Rhône-satsingen er best gjennomført. Fordi: Det må ikke bare være tanken bak, vinene må også være gode. 

Vinmonopolets innkjøpere går jevnlig igjennom sin portefølje, det er jo tross alt et monopol og for å få det til å fortsette, må utvalget balanseres. Det er jo en sunn tanke, uansett hva man måtte mene om monopoler. Konklusjonen var at man bare hadde en eneste Crozes-Hermitage, og det var på tide å få noen flere. Og det har Polet nå gjort i dette slippet. Ferraton og Habrard to gode navn som nå kommer inn. 

I tillegg var utvalget ribbet for andre toppkandidater fra Nord-Rhône, og dermed er det kommet inn flere typer Côte-Rôtie.

Resultatet er blitt brukbart. 

Côte Rôtie-skiltet kan være rustent, men vinene er det ikke. Foto: Geir Salvesen

Ikke helt i mål

Litt kjedeligere er det da å konstatere at Semillon-satsingen ikke helt holder mål. Selv om tanken er glimrende. Semillon er jo en av blandingsdruene i hvite Bordeaux-viner, gir også søte Sauternes-viner av høy klasse ettersom det litt tynne drueskallet lar botrytissoppen komme lett inn og konsentrere saften. Utviklingen har gått i retning av å blande mer Semillon inn i Bordeaux-vinene, for å få litt mer fylde og konsentrasjon, litt på bekostning av de mer lettbente og sjarmant-aromatiske Sauvignon Blanc-druene.

Andre steder i verden greier druen seg fint for seg selv som nøytralt-fruktige, fyldige rolige viner. Akkurat som en bred elv som flyter tungt nedover dalen. 

Hvorfor ikke da ha et slipp som fokuserer på denne druen i mer eller mindre rent format?

Som tenkt, så gjort. Men resultatet ble etter min oppfatning sterkt varierende. 

Bordeaux-trøbbel også

Bordeaux-versjonen fra Ch. Pont de Brion med 70/30 Semillon/Sauvignon Blanc, luktet først litt urent og sulfittpreget, før det altfor tøffe fatpreget slo inn og ødela resten. 

Hvis du blar opp over 300 kroner får du allikevel en meget bra The Barber Semillon fra Breede River Valley i Sør-Afrika, Thorne & Daughters Tin Soldier Semillon som er grensende til naturvinstil og med litt oransje farge i (skallkontakt, ufiltrert) og Raised by Wolves La Colline Semillon fra Franschhoek i Sør-Afrika. 

Naturvin

Noe av det morsomste i dette slippet er den røde naturvinen Aldo di Giacomi Zahir Rosso Piceno 2017. Bortsett fra et navn som er så langt at du ikke greier å huske det på vei til nærmeste vinmonopol-utsalg, er dette en knakende god «naturvin» som også ikke-aficionados kan hygge seg godt med. Det er en italiener fra provensen Marche på østsiden av støvellandet. 

En annen naturvin fra Veneto er Pialli Tai Rosso Calbin 2017. Laget på en druetype jeg aldri har hørt om. Og jeg har hørt om mange. Tai Rosso, heter den. Svært lys og transparent men med en fin og ren og svært fyldig rødbærsfrukt. 

Så er det også bra at Vinmonpolet introduserer rimelig musserende fra Limoux i Sør-Frankrike. J. Laurens er en bra rosa musserende til 150 kroner. Og i tillegg kommer Steininger Sekt fra Østerrike som også er et bra produkt. 

Pussigheter

Som to pussige tilleggsmomenter lanserer Polet en interessant Gin fra Himalaya. Hapusa Himalayan Dry Gin, heter den. Og en fryktelig fæl alkoholfri brennevin. Seedlip Garden 108, heter den styggedommen. Det er dreier seg mest om parfymert tungtvann med en bitter midtessens. Til 280 kroner!

Kontrollspørsmål: Er dette et veldig bra slipp sett ut fra de rene polnyhetene? Nei. Er det noen gode og interessante enkeltviner? Ja. Pluss hundrevis av nyheter og oppdateringer av årganger i Bestillingsutvalget. Dermed kommer vi totalt sett ut på pluss-siden, allikevel. 

Den lille byen Tain l´Hermitage er innfallsporten til de gode, Syrah-drevne vinene fra Nord-Rhône. I bagrunnen ligger Hermitage-åsen. Foto: Geir Salvesen. 

BASISUTVALGET

744601
Habrard Crozes Hermitage 2017

Rhône nord, Frankrike Sjarmerende og fruktdreven Crozes med intens, mørk skogsbærfrukt, lakris og urter. Sval og kjølig i stilen, men ikke så fast. Nok fruktsødme og modenhet på druene. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe. 242,– kr (bestilling)

87 poeng (terningkast 6)
Podium Wines AS

10720501
Ferraton Crozes-Hermitage Calendes 2016

Rhône nord, Frankrike Fast og typisk Crozes med miks av mørke og røde bærtoner, litt fioler og anis også. Fortsatt tanniner i finish men vil komme pent rundt. Balansert vin med mye smakskrutt som ikke bare skyldes fatbruken. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt. 239,90 kr (basis)

88 poeng (terningkast 6)
Einar A Engelstad AS

7985001
Stephan Côte-Rôtie Coteaux de Tupin 2016

Rhône nord, Frankrike En kraftpakke med alt som skal til. Kjølig, fast, tørket, mørk fruktighet, krydderaktig. Mørke bær, skogsbær og krekling og Syrah-druens av og til litt transparente smak. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe. 645,90 kr (parti)

91 poeng (terningkast 5)
Plus Vini AS

10802401
Saint Cosme Côte Rotie 2017

Rhône nord, Frankrike Slik skal det smake. Mørk, nesten litt dropsaktig – men stram – fruktighet med skogsbær og krekling i aromabildet, moderat alkohol. Noe fatinnslag, og hele tiden noe mykt, innsmigrende i smaksbildet. Passer til: Storvilt, storfe, bbq/grillmat. 450,90 kr (parti)

90 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

10680901
Pialli Tai Rosso Calbin 2017

Veneto, Italia En ukjent drue, Tai Rosso, er bak denne veldig lyse, men fyldige og svakt bringebærfruktige vinen som aromamessig kan minne om en Pinot Noir, men som har ekstremt lys farge og en veldig fylde i midtpartiet. Svakt naturvinaktig, men altså veldig elegant. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 226,– kr (parti)

86 poeng (terningkast 5)
Gaia Wine & Spirits AS

10680801
Aldo di Giacomi Zahir Rosso Piceno 2017

Marche, Italia Spennende naturvinkandidat som ikke tar det over kanten. Nesten en slags fruktkjøttaktig, tett smak som gir en bløt virkning i munnen, mye mørke bær. Fin balanse i den. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam og sau, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 199,90 kr (basis)

86 poeng (terningkast 6)
NON DOS AS

5027601
Rocca di Castagnoli Chianti Classico 2017

Toscana, Italia Fin, delikat rødbærsfrukt på duft, i smaken litt friskhet og urter. Nok fruktsmøring. Har ikke vært på fat. Ganske fast i stilen og kan ligne litt på en stram Pinot Noir med fin renhet. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 171,– kr (basis)

85 poeng (terningkast 5)
Winetailor as

7849101
Thorne & Daughters Tin Soldier Semillon 2016

Western Cape, Sør-Afrika Dyp gul, grensen til brun, ser ut som en naturvin, gamle stokker fra Swartland, Semillon med litt skallkontakt, modnes ett år i brukte fat. Svakt naturvin, men på den rene siden. Og helt klar i fargen. Flott vin det. Epler og fin syrlighet. Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau, bbq/grillmat. 329,90 kr (bestilling)

88 poeng (terningkast 5)
Unico Real Wines AS

10722501
Raised By Wolves La Colline Semillon 2017

Franschhoek valley, Sør-Afrika Heftig, moden, ufiltrert og spontanfermentert vin med smør, nøtt og fat. Fra veldig gamle vinmarker, over 80 år. Fyldig. Steinfrukt. Men det koster jo en slant. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr.348,90 kr (parti)

89 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

10724101
The Barber Sémillon 2017

Breede River Valley, Sør-Afrika Mektig og god Semillon fra Opstal Estate i den brede Breede River Valley rundt Worcester inne i fjellene øst for Cape Town. Rund, konsentrert, gul frukt, honning, stein og mineraler. Denne har jo alt. Fantastisk bra. Fyldig. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, sushi / sashimi, lam og sau. 311,– kr (parti)

90 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

10708501
J.Laurens La Rose No.7 

Languedoc-roussillon, Frankrike Meget god, relativt tørr og ren boblerosé som gjør jobben. 12 volumprosent alkohol, under 3 g sukker og en ren, fin smakstone gir elementer av nyper og rogn. I et helt tørt smaksbilde. God finish uten bitterhet. Passer til: Salat, sushi / sashimi, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, aperitif.149,– kr (basis)

84 poeng (terningkast 6)
Sommelier AS

10720701
Steininger Burgunder Sekt 

Niederösterreich, Østerrike Meget habil sekt fra østerrike med Pinot Noir og Pinot Blanc som hovedingredienser, Chardonnay er også med. Moden, fruktig stil med moderat syre, passer også som hyggevin om sommeren. Dempet og druefrisk. Fyldig. 13,5 Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, fisk, aperitif, bbq/grillmat. 190,30 kr (basis)

85 poeng (terningkast 6)
ARVID NORDQUIST NORGE AS

3240401
Carrascal 2015

Mendoza, Argentina Årgangsbytte. Et overflødighetshorn av smak, vanilje, lær, plommer, varmt, rått kjøtt, masse trøkk. En godbit for dem som vil ha mye. Passer til: Storvilt, storfe, lam og sau. 164,90 kr (basis)

87 poeng (terningkast 6)
Momentum Wines AS

  • 7774401
  • Ch. Roland la Garde Tradition 2015
  • Bordeaux, Frankrike En biodynamisk fremstilt Bordeaux med fullt pådrag, hjelpes av litt unormalt høy alkohol på 14,5 volumprosent, men virker ikke kokt eller overalkoholisk, glatt, kjøttaktig frukt med 80 prosent Merlot-druer. Ny årgang av denne billige Bordeaux-vinen. Mørk bærfrukt. Passer til: Storfe, lam og sau, bbq/grillmat. 209,90 kr (basis)85 poeng (terningkast 6)
  • Natural Selections AS

7926906
Giovanni Rosso Barbera Piemonte 2017

Piemonte, Italia Pappvin. Ny tapning med mindre filtrering enn forrige versjon. Saftig, juicy, moden Barbera med fiolduft, fin og elegant sødme og et utmerket eksempel på at en Barbera kan være tiltrekkende i en solid årgang. Litt metall i finish. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau. 495,80 kr (bestilling)

83 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

BESTILLINGSUTVALGET

6862601
Ch. Kirwan Margaux 2010

Bordeaux, Frankrike Tett, mørk på fargen, fortsatt svært ung, veldig lite utviklet. Superb årgang som trenger fem år til på seg. Mørke, fløtete aromaer. Tanniner i sjakk. Nok friskhet.856,– kr (bestilling)

92 poeng (terningkast 5)
Vinhuset NOFRA AS

6862101
Brunel de la Gardine Cairanne 2015

Rhône sør, Frankrike Tett, fin Rhône med intens fruktsmak, tanniner bak en kraftig skog av høyalkoholisk frukt. Miks av røde og mørke bær. God lengde. Passer til: Storvilt, storfe, lam og sau. 179,90 kr (bestilling)

85 poeng (terningkast 6)
Vinhuset NOFRA AS

3981401
Allram Grüner Renner Grüner Veltliner Erste Lage 2016

Niederösterreich, Østerrike Steinaktig, syrlig fruktighet, pære i frukten. Veldig god konsentrasjon. Ørlite pepperdryss i finish. Flott vin. Kommet et lite stykke på vei. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 269,90 kr (bestilling)

87 poeng (terningkast 6)
Holst Wines AS

9773901
Le G de Château Guiraud 2017

Bordeaux, Frankrike Lett og elegant, urteaktig duft med friske toner, vellykket vin med middels fylde, 80/20 miks av Sauvignon Blanc/Semillon. Hvite vårblomster er også med i aromabildet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 199,90 kr (bestilling)

85 poeng (terningkast 6)
Vinhuset NOFRA AS

10797201
Verset Cornas 2016

Rhône nord, Frankrike Deilig duft av rått viltkjøtt, veldig flott og balansert Nord-Rhône-vin med mørke bær, skogsbær og lær. God friskhet også. Nydelig vin. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, bbq/grillmat. 419,90 kr (bestilling)

91 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

10796601
Guigal Ch. de Nalys Chateauneuf-du-Pape 2016

Rhône sør, Frankrike Fin vin med nok saftighet og friskhet oppi alt smaken. 18 måneder på fat har ikke satt for store spor. Elementer av mørk, sjokoladeaktig fruktighet og et fløtete og fint smaksbilde. Høy kvalitet her. Passer til: Storfe, lam og sau, bbq/grillmat. 649,90 kr (bestilling)

92 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

10478901
Lindes de Remelluri Viñedos de Labastida 2014

Rioja, Spania Ung, frisk og vital Rioja med druemiks som også inkluderer Garnacha og Graciano i tillegg til Tempranillo. Moderne stil men også med litt utviklingselementer og lær. Ikke støvete. Varme bær. Men ikke overvarme. En sjarmør til lammet. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau, ost, bbq/grillmat. 229,90 kr (bestilling)

86 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

10624401
Castelmarmo Amarone della Valpolicella Classico 2016

Veneto, Italia Litt dropsaktig amarone, mørke, søte bær. Ikke det verste. 6 g restsukker. Billig var det også. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, storfe, bbq/grillmat. 214,90 kr (bestilling)

85 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

3530901
Chakana Estate Selection Malbec 2016

Mendoza, Argentina Mørk, konsentrert, men også litt myk frukt med passe tanninbitt, litt endimensjonal men kan åpenbart lagres. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, storfe, lam og sau. 192,90 kr (bestilling)

85 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

10064501
Cruse Monkey Jacket 2017

California, Usa Energisk, ung, morellkjøttaktig pluss bringebær, god lengde, sødmefull, men fast frukt. Missing link i California. Kjølig og flott stil. En sjarmør. Men helt klart over grensen til naturvinstil. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau. 299,90 kr (bestilling)

87 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

10795901
Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Trocken GG 2017

Nahe, Tyskland Veldig trøkk i denne, 2017 gir modne nok druer, kombinert med en tørr, fyldig, veldig mineralsk smak. Konsentrert vin. Absolutt i toppsjiktet i Tyskland. Egentlig et godt kjøp til den prisen. 549,90 kr (bestilling)

93 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

10796501
Guigal Saintes Pierres de Nalys Chateauneuf-du-Pape Blanc 2017

Rhône sør, Frankrike Bra vin det, ikke for svær, men også ganske nøytral i fruktigheten, ren og svakt pæreaktig frukt med relativt integrert fatpreg. Fin, harmonisk utgang. Og – altså ikke for svær. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 400,30 kr (bestilling)

90 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

10622701
Matrot Meursault Blagny 1er Cru 2015

Burgund, Frankrike Endel fat og sevje, men nok frukt og krydder til å bære det. Prisen er for høy, men ellers nøtter og litt smør og en absolutt pen vin. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr. 614,– kr (bestilling)

90 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

3203901
Merlin Mâcon La Roche Vineuse Vieilles Vignes 2016

Burgund, Frankrike Nøytralt, mineralsk smakskrutt med herlig, fast, svakt anis- og røyklignende smak. Ørlite streif av fatkrydder. Ren finish. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr.269,90 kr (bestilling)

87 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

4841101
Brocard Sainte Claire Chablis Vieilles Vignes 2017

Burgund, Frankrike Årgangsbytte. Herlig Chablis, som her kommer med både sjø, røyk, stein, flint og faktisk litt nøytral, småfet frukt fra en moden årgang. All round vin som er meget sjarmerende, ja. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 247,40 kr (bestilling)

87 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

9107401
Deux Roches Plants du Carre 2017

Burgund, Frankrike Deilig, primærfruktig med bare et ørlite fatstreif som gir en liten kryddertone. Ellers: Nøtter, smør, melon. Billigburgunder som holder stilen. År etter år. Modne nok druer. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 169,90 kr (basis)

85 poeng (terningkast 6)
Sommelier AS

7408301
Dom. Antugnac Les Grands Penchants Chardonnay 2017

Languedoc-roussillon, Frankrike Velduftende, sødmefull Chardonnay med fin balanse mellom mineralitet og frukt. Gule epler, melon. Sitruspreget i stilen. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 165,– kr (bestilling)

84 poeng (terningkast 6)
Sommelier AS

789501
Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2011

Alsace, Frankrike Lagret og litt tung Riesling med veldig trøkk, veldig lengde. Tørr, høy syre, men det er den svulmende, litt syldede, frukten som sprenger seg frem. Småaromatisk også. Begynner å merke alderen. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr. 459,90 kr (bestilling)

92 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS

10318201
Dom. Wachau Singerriedel Riesling Smaragd 2016

Niederösterreich, Østerrike Meget høy kvalitet med mineralsk smak, nøytral og krydret bærfrukt, rips og melon. Ørlite tropisk også, men bare ørlite. Konsentrert og mangefasettert. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 320,– kr (bestilling)

92 poeng (terningkast 6)
Best Cellars AS

7621701
Briday Rully Clos de Remenot 2017

Burgund, Frankrike En ypperlig og bra Rully med godt fraspark, modne druer, fersken og steinfrukt. Har det lille ekstra av konsentrasjon og eleganse. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, skalldyr. 349,– kr (bestilling)

88 poeng (terningkast 6)
Brand Wine Estates AS

3374601
Les Launes Crozes Hermitage 2016

Rhône nord, Frankrike Fin Crozes med bra munnvekt, pepper og bjørnebær og plommer og nesten litt anis og einerbær. Rund i smaken. Masse krutt. Passer til: Storfe, lam og sau. 229,90 kr (bestilling)

88 poeng (terningkast 6)
Silenus AS

1695601
Secateurs Red Blend 2018

Swartland, Sør-Afrika Interessant, fruktig, rød, mer Grenache i blandingen nå og spesielt Cinsault – 70 prosent. Er blitt kanonbra. Rødbærsfrukt. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, fisk. 169,90 kr (bestilling)

87 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

9596501
Domaine Fouassier Sancerre Les Grands Champs 2017

Loire, Frankrike Deilig, moden Sancerre med veldig trøkk, fylde, gul frukt med underliggende mineralitet, kalkholdig jordsmonn. Gir det lille ekstra. Spontangjæret og ligger lenge på bermen. Gir også et litt kremete preg. Ikke så aromatisk som andre Sancerre-varianter. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 249,90 kr (bestilling)

88 poeng (terningkast 6)
Autentico AS


Ch. Musar 2002

Bekaa valley, Libanon Halvflaske for denne deilige libaneseren. Varm, krydret, eksotisk, hud og pels, litt varme oliven også. 2002 er fullmoden nå. Litt lær og trøfler og varm lakris. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 229,90 kr (bestilling)

88 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

10661201
Schwedhelm Wotanfels Riesling Trocken 2017

Pfalz, Tyskland Veldig røykaktig i stilen med overvekt på mineralsk opplevelse, lavt sukkernivå, forsiktig fruktsødme, veldig bra vin. Passer til: Fisk. 279,90 kr (bestilling)

90 poeng (terningkast 6)
Naturlig Vin: Falchenberg & Næ

10413401
Schwedhelm Riesling 2017

Pfalz, Tyskland Veldig fin og rimelig Riesling, nydelig vin med litt brent sydfrukt, noe klassisk, men en godt beliggende vinmark. Passer til: Sushi / sashimi, fisk.149,90 kr (bestilling)

85 poeng (terningkast 6)
Naturlig Vin: Falchenberg & Næ

10228301
Müller-Catoir M-C Riesling 2017

Pfalz, Tyskland Riesling mangler av og til midtpartifylde, men ikke denne. Mineralsk i bunnen, helt ren, nøytral, veldig mye vin til under 200 kroner. Ikke noe frukt. Mye annet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 179,90 kr (bestilling)

86 poeng (terningkast 6)
Naturlig Vin: Falchenberg & Næ

746901
Elio Altare Langhe Nebbiolo 2016

Piemonte, Italia Grei den. 285,– kr (bestilling)

87 poeng (terningkast 5)
Gaia Wine & Spirits AS

10802501
Querceto di Castellina Chianti Classico L’Aura 2016

Toscana, Italia Pen Chianti uten noe fatpreg, selv om den har vært 12 måneder på eldre, store fat, moden nok frukt og tanniner i pen sjakk, har litt bitt. Passer til: Storfe, lam og sau. 185,– kr (bestilling)

85 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

5905001
Casamatta Rosso 2018

Toscana, Italia Absolutt bra Casamatta med konsentrert frukt med energisk morellkjøtt, ikke noen syrlige syrer her, bare veldig trøkk på primærfruktighet. Super pizzavin. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 134,90 kr (basis)

84 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

1649701
Josef Ehmoser Von den Terrassen Grüner Veltliner 2018

Niederösterreich, Østerrike Erketypisk Gruner med mye pepper og paprika, og hvitt pærekjøtt. Mye energi i den. Nok modenhet. Bra vin. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 180,– kr (bestilling)

85 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

5147601
Testamatta Bugia Bianco 2017

Toscana, Italia Fyldig, gul fruktighet, veldig krydret og mineralsk, solmodne druer, laget på Bibi Graetz. Nesten litt brent lakris i finish. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, sushi / sashimi. 450,– kr (bestilling)

92 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

10809701
Monograph Assyrtiko 2018

Nemea, Hellas Ny Assyrtiko-produsente fra Nemea. Trivelig Assyrtiko, med veldig steinaktig finish, ellers nøytral, hvite fersken og noe krydret fruktighet, litt lakris. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 175,– kr (bestilling)

85 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS