Postet: 27. april 2017. Mange snodige vinnavn uti den store verden. Dog Point er ett av dem. Hundepunktet eller hundestedet. I deres viner fra New Zealand er det i hvert fall vilje til uttrykk.

Vingården til Dog Point i vakre New Zealand. Foto: Dog Point Vineyards.

Det har kanskje festnet seg et inntrykk av at de fleste vinene i Marlborough, som er det mest kjente vindistriktet i landet helt nord på sørøya, er relativt lette og friske saker, uansett om det er Chardonnay, Sauvignon Blanc eller Pinot Noir det er snakk om. Men Dog Point, som er et helt nytt navn i Norge, har ganske så tøffe vinstiler. Delvis så tøffe at man kan få utbrudd i retning av: -Å, steike. Det var kraftig. Stein og dino-svette. Om f. eks en av deres Sauvignon Blanc-viner.

De har den litt «ullete» smaksretningen som man også finner hos kvalitetsprodusenter som Greywacke hvor vinmaker Kevin Judd tidligere jobbet for Cloudy Bay som vel er det mest kjente navnet i området. Greywacke er navnet på jordsmonnet og jeg synes stilen minner litt om Dog Point.

En annen sammenheng her er at de to grunnleggerne av Dog Point, IvanSutherland og James Healy også møtte hverandre på Cloudy Bay hvor de som henholdsvis vingårdsspesialist og ønolog var med på å skape noe av magien rundt Cloudy Bay.

Av de fire vinene som er tilgjengelig i Norge, synes jeg nok absolutt at  Pinot Noir-versjonen deres er den aller beste. En muskuløs, kraftig – men også velstrukturert – vin med mye smak.

Chardonnay’en er hakket for overeiket, etter min smak. Fatsmaken har ikke helt smeltet sammen med vinen ennå. Men det kommer nok. Men det maskerer i hvert fall litt av jordsmonnspreget i vinen. I Bourgogne er jo det en utvikling de fleste går bort i fra. Altså heftig fatbruk.

VINENE

3996701 Dog Point Sauvignon Blanc 2016, Marlborough, New Zealand. Kr 229,70. Karakter: 4+, Poeng: 85

I europeisk sammenheng er det uvant med Sauvignon Blanc som smaker som frukter i en jungelhage. Ekstremt mye pasjonsfrukt og andre eksotiske frukter. Som tuktes og strammes av en kledelig mineralitet i underkant. Også et hint av svovel, gjødsel og pelsverk. Det går vekk under lufting. Dette er den minst pretensiøse av de fire vinene, og jo mindre, desto bedre, synes jeg. Bestillingsutvalget.

3996601 Dog Point Section 94 2014, Marlborough. Kr 299,-, Karakter: 4, Poeng: 85

Dette er jo den mest uttrykksfulle av de to Sauvignon Blanc-variantene, med fullt trøkk på alle kanter. Fat, mineraler, pelsverk, tropisk frukt. Et kolossalt skyv med solid konsentrasjon. Bestillingsutvalget.

3996501 Dog Point Pinot Noir 2014, Marlborough. Kr 339,80, Karakter: 6, Poeng: 88

Her kombineres kraft med konsentrert, dyp fruktighet, mørke bær dominerer, tanninene er der men bare i støttefunksjon. Nok friskhet også. Veldig bra eksemplar på en Pinot-pakke fra undersiden. Bestillingsutvalget.

 

3996401 Dog Point Chardonnay 2014, Marlborough. Kr 289,80, Karakter: 3, Poeng: 85

Duft av fersken og sagflis, vanilje, helt klart, ellers middels fyldig, krydret, kjølig, frisk smak som allikevel ender opp til å være for treverkspreget. Men det er godt mulig at den med noe lagring vil henge enda bedre sammen. Bestillingsutvalget.

 Her er teamet bak Dog Point Vineyards. Foto: Dog Point. 

Hvorfor det heter Dog Point? Vel det var et sted hvor hunder – som opprinnelig skulle være gjeterhunder – forsvant i naturen, ble ville, paret seg med hverandre og ynglet. Og begynte å angripe sauene i området. De måtte derfor avlives. På Dog Point.