Publisert: 25 august 2017. Det er bare noe helt spesielt med dette Libanon-baserte vinslottet. Eller vineiendommen. En hang til krydderaktige, eksotiske, magedanserinnesvettelignende odører kombinert med lær, moden frukt, stall. Og diverse. 2006-årgangen som nå kommer inn i BU, er en av de virkelige duftbombene.

Ny, moden Musar fra Libanon. 2006 er klassisk. Foto: Geir Salvesen

Det er varmen, det er beliggenheten, det er historien. Ch. Musar i Libanon opptar en helt spesiell hylle i den norske vinverdenen. Da den gikk ut av basisutvalget for en del år siden, skrev norske vinjournalister et brev til Vinmonopolet hvor de ba om at denne helt spesielle vinen ble tatt inn i hyllevarmen igjen. Det hadde ikke hendt før. Det har ikke hendt siden.

Så spesiell er den. Mange har problemer/utfordringer med å finne passende beskrivelser og adjektiver. Men stall, varme, krydder og eksotiske elementer er bare noen av de penere beskrivelsene.

Grunnlaget er franske druer fra den franske Hochar-familien som etablerte vinmarkene i Bekaa-dalen i sin tid. En vanlig miks er Carignan, Cabernet Sauvignon og Cinsault med cirka en tredjedel hver.

I Basislisten er det nå en 2009 som regjerer, men i bestillingsutvalget kommer nå en flott og utviklet 2006. Den er super til høstens viltkjøtt. Men kanskje best til lam.

7802601  Chateau Musar 2006, Bekaa-dalen, Libanon. Kr 369,90, Karakter: 6, Poeng 88

Deilig, varm, mørk, kjøttfull, varm råtobakk, nok friskhet, varmt kjøtt og nype og blod, god fylde, god og eksotisk. 13,5 volumprosent alkohol. BU.