Postet: 19.11 2018. Hvor godt er egentlig billigchampagne? Vanligvis ikke så veldig godt. Men det er unntak. Philizot er meget fornuftig priset og har det meste du trenger i en Champagne.

Ukens vin: Philizot & Fils Champagne Brut Numero 3, Frankrike.

Philizot numero 3 er en god billigsjampis. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Vi går inn i den sesongen nå. Med festligheter og hjemmehygge og selskaper. Og faktisk en del mat som passer veldig godt med Champagne. Rakfisk, f. eks, er godt med Champagne. Fårikål, pinnekjøtt. Ribbe, til og med. Eller som en klassisk party-starter en kald vinterkveld.

Mange av de gode Champagnemerkene har nå krysset 400-kronersgrensen. Bollinger, Roederer, etc. Dette er utmerkede Champagner. Men i overkant av 200 kroner er det verre med tilbud. Der er det omtrent ingen. Bortsett fra denne og noen få til. Vinene vil ofte være for uttynnede med overproduksjon, eller dårlige reserveviner. Eller så vil vinmakingen ikke være på topp.

Philizot er et mann- og koneforetagende drevet av Stephan og Virginie Philizot som får hjelp av onkel Gérard i vinmakingen. Her har de lyktes bra. Jeg koser meg virkelig med disse billige dråpene som smaker umiskjennelig av Champagne med kalkmineralitet og elegante syrer.

Produsenten oppgir at det ikke er alle vinene som gjennomgår malolaktisk gjæring, og her merkes et fint spenn mellom modenhet og friskhet.

Halvflasken er et veldig interessant kjøp med en pris på 140 kroner. Den har mye mer krydder og lagret fylde. Men den var utsolgt lenge.

Nå er det helflasken her. Og jeg skal vedde på at i en blindtest ville den ha greid seg bra mot mye dyrere dråper.

Det er jo ikke sånn at himmelen åpner seg og englekoret synger til basuners støt når man drikker den. Men sannelig om det ikke smaker helt all right, og med prislappen i betraktning smaker den enda bedre.

Foto: Vinmonopolet

10132001 Philizot & Fils Champagne Brut Numero 3, Frankrike. Kr 233,90. Karakter: 6, 87 poeng

Strågul, veldig fine bobler, streif av grønne og gule epler på duft, kjeks og krydder i smaken som har en fin kombinasjon av fylde og friskhet med innslag av kalkmineralitet. Middels til god fylde. I finish litt rødt epleskall. Passer til: Aperitiff, skalldyr, fisk, asiatisk mat.

Autentico.