Postet: 14. mars 2019. Gin er in. Gin er vinelskerens brennevin. Og Norges gindestillatør Stig Bareksten er en av verdens beste produsenter, skal vi tro internasjonale konkurranser. Nå har han lansert sin egen tonicwater, for uten en god tonic, ingen god gin tonic.

Friske frukt- og grønnsakstilsetninger gir en spennende gin. Men ginsmaken må få spille hovedrollen. Foto: Geir Salvesen

Bevare oss vel – hvor er vi havnet? I en fruktbutikk? Grønnsakshandel? Nei, det er bare barmester Sebastian Melbin hos Engelstad Spirits som kutter og skjærer opp sunne ting for å tilsette i en rekke Gin Tonics laget på gin fra en rekke ukjente produsenter som jeg knapt har hørt om. Boodles, Propeller, Caorunn. Rütte. Rütte har jeg hørt om før. Et lite destilleri i Nederland, som har noen forunderlig  karaktersterke varianter. En på selleri, til og med.

Men først – tonic water. I norske butikker finnes Schweppes, som er ganske søtlig og som «farger» ginsmakene ganske mye. Pro Schweppes er at det er lett å få tak i den. Contra er altså denne sødmen og fargingen. Derfor er britiske Fever Tree blitt den foretrukne Tonic’en blant nye ginelskere. Som jeg vel selv regner meg med blant.

Tonic er viktig

Men hvis man lager en av verdens beste ginvarianter – Bareksten Botanical Gin – hvorfor ikke også lage en god tonic? Slik tenkte Stig Bareksten. Bergenseren med et klart vikingaktig uttrykk og destilleri ute ved Flesland.

Stig Bareksten med den nye tonic’en, som er laget med samme ingredienser som i hans prisvinnende gintyper. Foto: Geir Salvesen

Den heter Premium Tonic Water, og lanseres sammen med en ingefærøl og sodavann.

-Hva er filosofien rundt din tonic?

-Det er bitterheten jeg søker, tonic var jo bitter først.

-Hva er galt med kjente Schweppes?

-En ting er at den er søt, det andre er karbonering på plastflaske. Man må bruke tykkere plast for å beholde karboneringen (boblene). Målet har vært å lage en bitter og nøytral tonic. Man må ikke utmanøvrere ginen. Jeg har valgt å bruke noen av krydderne i ginen i tonic’en. Og så har jeg gått maks på kinin. Men man må ikke ha for mye, sier han.

Det er også en grense for hvor mye man har lov til å ha i. Opprinnelig var tonic kullsyreholdig vann som var tilsatt kinin som medisin mot malariasykdommer.

Grunnen til at han tilsetter samme krydderurter i ginen som i tonic’en er at han vil holde seg i samme aromaspekter.

-Jeg liker veldig godt sitrusfrukter.

I smaken minner Barekstens nye tonic litt om Fever Tree, med minst like mye bitterhet og en nøytral egenkraft.

DN laget en god sak på Bareksten. Den kan du lese her:

GT går unna

Og så står Sebastian der på disken og kutter opp. Godt kjent er jo Hendrick’s med agurk. Fabelaktig kombinasjon. Men Sebastian tar det videre. Først til eple. Det er faktisk ikke så mye eple som skal i, før man kjenner det. Gir en ren og syrlig smak.

Sebastian Melbin skjærer opp diverse godsaker som skal smakssette gindrinken. Foto: Geir Salvesen

Kjernene fra granateple viser seg å være svært spennende i en GT-variant. Pyntet med et basilikumblad eller to ser det jo ut som rene helsedrikken.

Det samme gjør skall fra appelsin/grapefrukt, selleri er fint sammen med litt sitronkjøtt.

Denne opptrappingen av smaker er faktisk så god at jeg må tvinge meg til å la alle andre i lokalet smake på dem. Jeez – gin er godt.

Mine favoritter er kjentfolk som Tanqueray 10, som er en trippeldestillert, ren gin. Hendrick’s, Plymouth, Bombay og de andre. Mindre kjente er Oslo Håndtverksdestilleri Vidda Dry Gin. Og Harahorn.

Her er et knippe til av ukjente gintyper:

1984501 Boodles British Gin London Dry, England. Kr 429,90. 91 poeng.

Klassisk, ren einerbærtone, med god fylde. Får sitrus på duft, karve. Kan minne litt om en blank akevitt, men bare litt.

 
Rutte er en liten geneverprodusent i Nederland. Foto: Vinmonopolet

5407701 Rutte Dry Gin, Nederland. Kr 579,90, 90 poeng

Jordlige toner i tillegg til tjære, lær, einerbær, helt klart streif av appelsinskall og fenikkel, god lengde, lages av en dame, det minste gindestilleriet i Holland, laget på basis av gamle resepter, bruker krydder og urter som var dagligdags før i tiden men som ikke er så gjengs i dag. Veldig lengde på den.

5407501 Rutte Old Genever, Nederland. kr 599,90, 91 poeng

Lett å like, er denne fyldige, runde – svakt søtlige – geneveren. Litt krydderpreg, men fremfor alt god lengde, alt i balanse.

Propeller gin med granateple og lime. Foto: Geir Salvesen

8300501 Propeller Gin, Litauen. Kr 329,-, 87 poeng

Mange land produserer gin, også Litauen. Her har vi fem urtetilsetninger, ingefær og sitrus dominerer i dene ginen som er billig – men litt røff i finish.

1291501 Balmenach Caorunn Small Batch Scottish Gin, Skottland. Kr 594,90, 90 poeng 

Laget på et whiskydestilleri i Skottland. Løvetann, lyng, rognebær er brukt i tillegg til einerbær. Kontant i smaken, litt røff og strukturert. Korianderfrø og einerbær setter mest smak.

 
Blackwoods gin med appelsinskall. Foto: Geir Salvesen

Blackwoods Vintage Dry Gin 2012, Skottland. Kr 500,-, 90 poeng.

Urter hentet fra Shetlandsøyene. Strandurter, rund i smaken med einerbær og tjære som elementer, lakris også. Bra den.

Slik lager du en god gin tonic

Bruk gjerne store vinglass av burgundertypen. Stetten og glasset bør være tykt og tåle vekten av is. For det skal mye is i. Desto mer is, desto langsommere smelter isen og desto senere blir din GT utvannet. Bruk ca 1 mål gin til 4 mål tonic.

Eksperimenter med sitrus og frukt som garnityr og smakssettere. Bare vær klar over at det skal lite til før GT’en tar smak av det.