Postet: 25. september 2017. Det er egentlig ikke så ofte jeg tenker på Languedoc-viner når jeg skal handle godsaker på Polet. Men Gérard Bertrand er bare én av mange interessante vinmakere som har noe skikkelig bra å by på fra dette området i Sør-Frankrike.

Gérard Bertrand i fatkjelleren. En av pionerene i Languedoc-området. Foto: Juan Vargas. 

«Først kommer nytelsen, det er selve grunnfølelsen som vi vinprodusenter må kunne garantere våre kunder. Synet, lukten, smaken – alt må bringe frem personligheten i druene som skapte vinen. I tillegg til det bør smaken avsløre fødestedet… druenes terroir, regionalitet og opphav».

Dette har Gérard Bertrand skrevet på baksidecoveret på sin bok: Wine, Moon and Stars som ble kåret som beste vinbok av Gourmand World Cookbook Awards i 2016.

Det er lett å være enig i dette. Først kommer nytelsen. Salget og det økonomiske må komme som en følge av alt det andre. Utenfor Frankrike har vinene fra Languedoc-Roussillon ikke så stor status. Heller ikke innenfor Frankrike er ryktet på topp, selv om det har skjedd utrolig mye siden området var en mengdeprodusent til franske forbrukere som drakk mye mer vin enn de gjør nå.

Men også Languedoc – langue d’Oc – språket fra området Oc, som man kan oversette det med, har fått sin kvalitetsrevolusjon. En av de første var Robert Skalli. Nå har Gérard Bertrand slått til og den norske importøren har tatt inn fire viner fra Bertrand.

Bertrand har alltid vært litt «alternativ» og før han begynte med biodynamisk produksjon sier han i boken at han hadde sansen for homeopatiske medisiner og hjelpemider, ikke bare det, men at han var en aktiv og entusiastisk forkjemper for den metoden.

Det er mye uforståelig for oss vanlig dødelige rundt noen av metodedetaljene her. Bertrand skriver i boken sin om «dynamisert vann» der man heller vann i et trekar, og spinner det rundt mot høyre i 20 minutter slik at man får en strømhvirvel. Så spinner en motor vannet 20 minutter rundt den andre veien. Og vips – får man et grunnlag for et spraymiddel som sammen med andre naturlige ingredienser, blir brukt på plantene.

Betrand forteller at den biodynamiske metoden først ble introdusert på eiendommen Cigalus, som er en av 11 marker Bertrand nå eier. Det var i 2002 at et område på 4 hektar vinmark som viste seg å være vanskelig å få til, ble delt opp i to. Den ene delen fikk gammeldags sprøyting, den nye fikk biodynamisk dyrkning.

I løpet av to år så de at bladsykdommene begynte å forsvinne, den såkalte bærsettingen ble mer stabil, og druene i seg selv ble bedre modne. Druesmaken var bedre og mer konsentrert i forhold til druene på den andre halvparten.

Det er en historie som ligner på mange andre biodynamiske vinhistorier. Produsentene mener selv de får bedre viner. Så får man ta opplysningene som man vil. Veldig få produsenter går tilbake til gamle metoder.

I boken skriver Bertrand også om hvordan han suger på steinene i vinmarken. Kalkstein smaker eksempelvis litt salt, mens han får en jernsmak i munnen etter å ha suget på runde rullesteiner.

Et lite knippe Bertrand-viner. Cigalus-serien er prestisjedråpene. Foto: Geir Salvesen

VINENE

3632601 Gérard Bertrand Reserve Speciale 2015, Cellier Dyonisos, Oc., Frankrike. Kr 121,90, Karakter: 5+, Poeng: 80

Bra billigvin som starter som en Rhône-variant med fokus på Grenache og Syrah, plommefrukt, mørke bær, soft smak med dempede tanniner. Middels til god fylde og nok saftighet. Basisutvalget.

7614901 Gérard Bertrand Sauvageonne Volcanic Rosé 2016, Languedoc, Frankrike. Kr 209,90, Karakter: 5, Poeng: 85

Veldig bra forsøk på å få en Provence-lignende stil fra den sørvestlige delen av Frankrike. Druene er også de samme: Syrah, Grenache og Cinsault. I tillegg til litt roseduft, får man en harmonisk smak med et svakt, interessant røykslør og mineralitet. Ypperlig vin, ja. Bestillingsutvalget.

Kjempegod Rosé fra Languedoc. Foto: Geir Salvesen

7670301 Cigalus Blanc 2016, Languedoc, Frankrike. Kr 349,-, Karakter: 4, Poeng: 86.

En tredelt miks av Viognier, Chardonnay og Sauvignon Blanc. Alkoholen er høy, 14,5 volumprosent – slik det av og til blir med biodynamiske druer. Smaken er egentlig harmonisk med en fin plomme- og honningtone og litt behagelig krydder. Litt kandisert sitronskall er med på å friske den opp. Bestillingsutvalget.

7615001 Cigalus Rouge 2015, Languedoc, Frankrike. Kr 349,-, Karakter: 4, Poeng: 87

Et overflødighetshorn av smak – og alkohol. 15,5 volumprosent alkohol gir en nærmest fet, søt frukt. Her er det 5-6 druer i miksen, de tradisjonelle Bordeaux-druene, pluss Syrah og litt annet. Massiv smak. En slags mini-amarone fra det sørvestlige Frankrike. Bestillingsutvalget.