Drømmer du om en regulær, fyldig, bløt, mørk, deilig rødvin fra vinenes drømmedal Douro i Portugal? Da er du kommet til rett adresse.

Ukens vin: Comboio do Vesuvio 2019

Når det ser slik ut som det gjør på Vesuvio, med staselig bygning og vinmarkene rundt, forventer man godt resultat i vinene. Og det får man, både når det gjelder portvinen og de nye svakvinene. Foto: Vesuvio

GEIR SALVESEN

Det er en kjent sak at portvinsprodusentene i Douro-dalen har sviktende salg på sine utmerkede, men sterke og søte, portviner. Og at man derfor må snu seg rundt for å lage nye produkter. Det skulle ikke være så vanskelig med de kvalitetsdruene der, skulle man tro. Portvinsdruene er jo kapable til å lage absolutt topp-ratede portviner, så hvorfor ikke røde viner basert på de samme druene? Joda, den prosessen har jo foregått gjennom noen år nå.

Noe av utfordringen har vært å temme de nokså kraftige tanninene som finnes i druene som brukes. Touriga Nacional, og andre. I en portvin går det veldig greit, fordi sødmen og alkoholen balanserer ut tanninene til den når drikkemoden alder. Med en svakvin får man ikke hjelp av sukker og alkoholforsterkning – som også gir sødme. Derfor har noen av de vanlige rødvinene fra Douro noe tanniner som også trenger tidens tann for å runde seg av, men da kan de også bli helt fantastiske, og til gode priser.

Ukens vin er av en annen støpning. Det er en ueiket, altså ikke-fatlagret, svulmende, plommeaktig vin fra det ekstremt velrenommerte Quinto do Vesuvio som lager noen av områdets beste portviner. Det at den ikke har fat, gjør at den tørrer mindre i munnen, den massive frukten smører og gir passelig med fruktsødme. Så er det nok tanniner til at den har noe nerve også. Druemiksen er ellers ganske så vanlig. Ca 1/3 hver av Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz og litt Tinta Barroca som topping.

Produktarket fra Vesuvio avslører tenkningen bak vinen. «We aim to produce a wine showing balance, with expressive fruit and harmonious flavours, ready to enjoy young whilst preserving some ageing potential.» Som det heter. Altså ekspressiv frukt, harmonisk smak, balanse – og at man skal kunne drikke den ung samtidig med at den har lagringspotensiale. Det har de virkelig lyktes godt med, vinmaker Dominic Symington og de andre som står bak dette. Det ville ikke ha vært noe poeng i å lage en vin som måtte ha ørten år i kjelleren før den kunne drikkes. Men litt lagring, 4-5-6 år, det er greit for denne vinstilen.

Dominic Symington har hånden sin i mange av toppvinene i Douro-dalen. Her i bokstavelig forstand også. Foto: Vesuvio.  

Vesuvio, ja. Jeg unner alle opplevelsen av å sige motstrøms oppover Douro, kanskje helt fra Porto og opp til spanskegrensen. Et lite stykke fra Pinhao ligger Vesuvio, på høyre side. En staselig hovedbygning, bygget på 1820-tallet, med palmer utenfor, sparsomt plantede skråninger med hardføre druer. Og fluer, også. De biter som bare det, og sårene væsker i 2 uker etterpå. Bare så du er klar over det på din tur oppover elven.

Navnet Comboio har å gjøre med jernbanen som går forbi og som faktisk har et stoppested like bak Vesuvio. Etiketten gir også uttrykk for hvor navnet stammer fra.

Ta en tur, da vel. Før det – prøv gjerne Comboio.

Det går tydelig frem av etiketten at det dreier seg om jernbanen som passerer Vesuvio. Fotoet er av foregående årgang. Nå er det 19 som gjelder. Foto: Vinmonopolet.

14636401 Comboio do Vesuvio 2019, Douro é Porto, Portugal Portvinsdruene er med i denne, i noenlunde lik mengde, forførende, sødmefull og strukturert mørk frukt med perfekte tanniner, de er så vidt til stede, fløtete. En lekkerbisken. Ueiket. Høy alkohol, 14,5, men den gir ingen sviing i smaken, bare fylde. Passer til: Bbq/grillmat, storvilt, pizza / pasta, storfe, småvilt og fugl, spekemat, lam, and, svinekjøtt, lam og sau. 249,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS