Postet 11. september 2017. Det er bare noe med enkelte. De tør det lille ekstra. Som å ta en sherry-drue og lage vanlig hvitvin av den. I Sør-Afrika. Ute i hetedirrende Swartland.

Adi Badenhorst foran gamle buskvinstokker i Swartland. Foto: Geir Salvesen

Adi Badenhorst er da heller ingen hvem som helst. En utrolig kul hippie-lignende type med jovialt smil og det lange håret i en hestehale bak nakken. Også ute i produksjonsanlegget i Swartland i Kapp-Provinsen, får både de ansatte og vinene en dose gammelrock fra 60-tallet gjennom et slitent stereoanlegg.

I januar 2018 arrangerer jeg vintur til Sør-Afrika i regi av Escape Travel, og da går turen selvsagt til Badenhorst. Fordi han er både lekende, eksperimentell og har mye godt druemateriale.

Derfor var det nok på sin plass å kombinere lanseringen av hans nye Palomino-vin med litt spanskinspirert spekemat da Adi var på Oslobesøk forleden.

Litt om Palomino og Sør-Afrika. De fleste har aldri drukket en Palomino utenfor Jerez de la Frontera og det klassiske Sherry-området i Andalucia i Spania. Det er fordi druen er helt spesiell. Den tåler ekstrem tørke, og et elendig jordsmonn. Har en tendens til lav ph og til å oksidere litt tidlig. Det er jo derfor den er egnet som sherry. Men tidligere var det også mye Palomino i Sør-Afrika, som gikk til destillasjon. Nå har altså Badenhorst, som ellers gjør det skarpt med røde Rhône-varianter og Chenin Blanc-viner fra buskvinstokker i hete Swartland, kommet over noen gamle Palominodruer der nede.

Det er morsomt å se hva han har fått til fordi hovedkarakteren til druen er beholdt. En nøytral, nesten litt olivenaktig fruktighet med svak, nøttete bitterhet i finish og et lite oljete preg er med i bildet, slik det er tilfelle også i Jerez og omegn.

Prisen må tas som et tegn på hvor sjeldent dette er. Fordi det visstnok ikke skal finnes mer enn 155 hektar Palominomarker i hele Sør-Afrika.

Litt spekemat passer både Fino Sherry – og Palomino fra Badenhorst. Foto: Geir Salvesen

 

7335701 Badenhorst Palomino Sout Van Die Aarde 2016, Badenhorst Family wines, Swartland, Sør-Afrika. Kr 389,90, Karakter: 4+, Poeng: 87

Ganske blek, med et saltaktig hint i både duft og smak, litt blomster og nøtter i en nøytral hovedsmak, joda, det er litt Fino Sherry over den. Men altså i hvitvinstapning. Det er noe syre også der, og en litt oljete fylde, helt tørr. Bestillingsutvalget.