Postet: 10. Feb. 2017. Skreiviner? Tenk saftig, ungdommelig fruktighet. Rhône-dalens druetyper har mye å by på. Og så er det en lekker sør-afrikaner fra Swartland.
En av vinterens kulinariske høydepunkter, dette. Gadus morhua. Skreien. Som har svømt store avstander fra Barentshavet og som bare venter på å komme på din tallerken.
Som skreifans vet, smaker det mer av den enn vanlig torsk. Den er også fastere i fisken.
I tillegg kommer rogn. Og lever. Som ofte er litt eddik-syrlig og som kan gi enkelte viner en metallisk smak.
Gulrotsødme kan også gi en liten utfordring, mens smørsaus og smør hjelper fruktigheten. Når det gjelder gulrot, er det best å ikke overkoke den, men å ha den litt fast. Ikke knasende fast, men «al dente». Det gir mindre sødme og mindre sukker, fordi stivelsen i gulroten ikke er omdannet til så mye sukker som den ville ha vært dersom den hadde vært gjennomkokt.
Kravet til en god skreivin er at den må inneholde litt smørende fruktsødme, ikke være fatpreget eller utstrakt tanninrik.
Den kan gjerne ha ørlite tanniner som er med på å rense munnen mellom hver munnfull mat. Men altså ikke så mye.
Hva passer? Mange viner. Jeg synes ofte at en enkel Côtes du Rhône funker bra. En Valpolicella også. Og den moderne stilen av Pinot Noir-viner fra USA med saftig frukt og lavere alkoholnivåer.
Côtes du Rhône er gjerne sammensatt av to-tre druetyper. Syrah, Cinsault og Grenache. Ofte er også Mourvedre inne i bildet. Syrah-druen gir her det lille pepper- og tanninpreget, mens Cinsault og Grenache gir saftighet og frukt og litt alkohol.
Også andre vinland kjører Rhône-varianter. Sør-afrikanerne er blitt veldig gode på dette. Derfor starter jeg denne lille anbefalingslisten med en vin fra Adi Badenhorst i Swartland. Denne kan du også bruke til kylling, hvitt kjøtt, pizza.
1695601 Badenhorst Secateurs Shiraz, Grenache, Cinsault 2014, Swartland, Sør-Afrika. Kr 159,90, Karakter: 6, Poeng: 84
Her er det 50/50 av Shiraz (Syrah) og Cinsault/Grenache. Miks av en rød, fyldig, sødmefull bærfrukt. Kirsebær og bringebær, mest. Passe med rensende tanniner. Har også nok friskhet. Sjarmerende. Serveres avkjølt ved ca 15 grader. Flott vin. Basisutvalget.
5598101 Delas Côtes-du-Rhone Saint Esprit 2015, Delas Freres, Rhône. Kr 134,90, Karakter: 6, Poeng: 82
Fin og veldig rimelig vin med smørende fruktsødme, mest mørke bær, streif av krydder og lakris, god lengde, ørlite med tanniner er med fra varm nok årgang. Serveres avkjølt. Basisutvalget.
3241501 Dom. de la Janasse Côtes du Rhône 2015, Rhône, Frankrike. Kr 144,90, Karakter: 6, Poeng: 83.
Kvalitet til lav pris? Det er Janasse, det. Også denne er forsynt med mørke, nyknuste bær, med litt lakris, lær og urter i aroma. Blomster også. En transparent og fin smak. Veldig fint sammensnekret vin, moreller og skogsbær dominerer hovedsmaken. Silkete tanniner. Serveres noe avkjølt. Basisutvalget.
611901 Bertani Valpolicella Ripasso 2013, Valpolicella, Italia. Kr 159,90. Karakter: 6, 84 poeng.
Det er så mye oversukret Valpo på markedet, men denne er fruktdrevet med passe sødme pluss en elegant, pur, frisk rødbærsfrukt som bærende smakselement. Svakt mandelbitter i finish med litt urter og svakt tørkede elementer. Serveres avkjølt. Basisutvalget.
3123601 Vajra Langhe Rosso 2014, G.D. Vajra, Piemonte, Italia. Kr 146,90, Karakter: 6, Poeng: 85
Fin, stram med litt lær og krydder, kjølig stil men med nok kjøtt på benet. Billig. Miks av Barbera og Nebbiolo, pur, kjølig rødbærsfrukt. Biter litt, men ikke for mye. Serveres avkjølt. Basisutvalget.
Mye enig, særlig liker jeg en lett Pinot. Clein fra Somoma passer fint og kr 160 er lavere pris enn i Danmark, f. Eks. Synes også Barbera går fint, men tanninen i vin passer dårlig, som du er inne på.