Vinmonopolet har en miks av utmerkede og litt pussige innfall i septemberslippet fredag 6. september. Noen glimt av fokuserte godbiter fra rundt om i verden. Ikke for mange, men nok. Og noen til å fylle ut hull i sortimentet.

Leverandørene til Bestillingsutvalget har gått helt bananas med 1400 nylanseringer.

Paul McKirdy er skotte, men entusiastisk vinmaker hos Alsace-produsenten Zind-Humbrecht. Septemberslippet inkluderer en Gewurztraminer fra denne kultprodusenten. Foto: Geir Salvesen

Aldri har jeg smakt et større utvalg kvalitetsviner på noe nyhetsslipp. Men så prøvde jeg også å få med meg alt – noe jeg allikevel ikke greide. Det var ikke nok timer i døgnet og nok uthvilte smaksløker igjen på tungen. Men imponerende nivå på mye. Det var vanskelig å trekke ut bare noen få, så derfor ble det hele 130 viner denne gang.

Nå er det mange vinimportører på banen og alle stiller med mye vin. Konkurransen er blitt knallhard, og det er nok bare snakk om tid før noen må gi seg. Men den harde konkurransen blant leverandørene er noe folk flest ikke ser så mye til, annet gjennom tilbudet i Bestillingsutvalget, som vel må være rekordaktig stort. Jeg har smakt på over 1000 viner.  Vinmonopolets tomånedlige slipp er viktigst for de fleste.

Her er det gjort endel tenkning. Fagtema er Rioja med enkeltvinmarker, pluss noen modne varianter. Riesling og Grüner Veltliner fra henholdsvis Tyskland og Østerrike (sjekk vinene til Petra Unger fra Kremstal, veldig bra). GG og Erste Lage er med fra de to landene.

Den mørke, tanninrike Tannat-druen er med fra Uruguay med to spennende varianter, pluss de mer kjente, tråe tanninstilene fra Madiran i Frankrike. Som stiller veldig lavt på sjarmetappen. Vinmonopolet har prøvd tidligere å venne nordmenn til Tannat fra Madiran, uten at det har lyktes. Jeg synes Uruguay har tatt denne druen og tilført den noe nytt. Det er akkurat som at Argentina har fått Malbec til å blomstre.

To produsenter fra Uruguay briljerer. Garzon og Bodegas Brisas lager to flotte, kompakte og ikke for tørraktige Tannat-viner.

Og så – Gewürztraminer eller Gewurtztraminer, alt ettersom. Det er en drue som har vært herpet mye med opp gjennom årene og som har kunnet skilte med flate, oversøte, overalkoholiske varianter. Nå har Polet prøvd seg både på New Zealand og i Alsace. Alsace med Zind-Humbrecht og deres Hengst-vin tar kaken denne gang, men også Torlesse fra South Island på New Zealand lager drikkelige saker. 

Men man kan jo stille seg et spørsmål om det overhodet er noen interesse for denne druen. Jeg har vel aldri hørt noen rope Gewürz-ropet.

Petra Unger er en ny, kvinnelig vinmaker fra Østerrike som nå dukker opp med hele to viner i basisutvalget. Her er det mye trøkk.

Polet har signalisert at det vil dukke opp en ny segmentering i hyllene der varer vil bli delt inn i lyst og lett og mørkt og tungt, og der butikker med kunder som vanligvis favoriserer det ene fremfor det andre, skal få mer av det de favoriserer og mindre av det andre. Dette skal gjøres gjeldende fra novemberslippet.

Ellers noteres det at rødviner igjen har fått en økning etter en nedgang de siste årene. Opp åtte prosent i juli i år. Dette tilskrives er kjøligere sommer.

De to beste rødvinskjøpene i Basisnyhetene er Thornhill Pinot Noir fra Central Coast, California, fremstilt av den velrenommerte produsenten Bien Nacido i områdene nord for Santa Barbara. Og Vinha Grande fra Ferreirinha i Douro. Utrolig flott kvalitet for pengene.

Bestillingsutvalget

Bestillingsutvalget har som nevnt enorme mengder vin. I alle kategorier. En av de mest omtalte allerede av nyhetene er portvinene fra den superbe 2017-årgangen. Jeg har smakt på tre av dem. Niepoort, Dow’s og Graham’s. Alle er utrolig flotte og leskende, på tross av et varmt år. Niepoort et hakk over med lavere pris og langt flere flasker til det norske markedet. Faktisk så mye som 2400. Men dette er dråper som må lagres lenge i kjelleren. Fra 15-20 år og oppover.

Av andre viner jeg merket meg spesielt fra burgunderprodusenten Rapet med klassiske, transparente, elegante Pinot-stiler.

Her er noen andre fabelaktige navn i BU-listen:

Les Pitchounettes Crozes-Hermitage 2018, Rhône nord, Frankrike 

Alheit Nautical dawn 2018, Coastal region, Sør-Afrika

Cape Rock Asylum 2018, Sør-Afrika 

Blain-Gagnard Chassagne-Montrachet Premier Cru Caillerets 2017, Burgund, Frankrike 

Frederic Berne Beaujolais Lantignié Granit Rose 2018, Burgund, Frankrike 

Dom. Faiveley Mazis Chambertin Grand Cru 2017, Burgund, Frankrike

Dom. des Tourelles 2016, Bekaa valley, Libanon 

Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2016, California, Usa 

Luigi Pira Dolcetto d’Alba 2018, Piemonte, Italia 

Petra Unger leder an i vinhøsten i Kremstal, Østerrike. Foto: Produsenten.

Vinmonopolets basisutvalg

HVITVIN

11124301
Unger Ried Steiner Gaisberg Erste Lage Kremstal Reserve Riesling 2018, Niederösterreich, Østerrike.

 En Riesling fra Petra Unger. Ren, fin mineralsk, nok modning, alt i balanse, sitrus, eldre vinstokker er brukt. Bare ørlite aromatisk. Flott Riesling som har et elegant smaksbilde. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif.  224,– kr (basis) 87 poeng (terningkast 6)
Roxy Wines AS

11124401
Unger Ried Gottchelle Erste Lage Kremstal Reserve Grüner Veltliner 2018, Niederösterreich, Østerrike.

 Veldig kraftig Grüner med moden steinfrukt, gule epler, honning. Krydder også. Tydelig en moden årgang, der. Kunne kanskje vært litt mer friskhet, men dette holder bra. Ypperlig all round hvitvin. Passer til: Sushi / sashimi, salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker. 209,90 kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
Roxy Wines AS

11134301
Zind-Humbrecht Gewurztraminer Hengst Grand Cru 2016, Alsace, Frankrike.

En vin fra den mests kjente Gewurtz-marken i Alsace – Hengst. Stupbratt og pittoresk. Dyp gul på farge, duft og smak av honningdryppet melon, duft av gule blomster, også noe tropisk i dette fantastiske repertoiret av lagmessige smaker. Går til røkelaks og gravlaks også. Passer til: Lyst kjøtt, krydret/asiatisk/spicy, grønnsaker, ost. 449,– kr (parti) 90 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

11122301
Torlesse Gewürztraminer 2018, South Island, New Zealand.

Ganske elegant Gewurtz der sødmen er tatt ned og syren tatt opp. Moden steinfrukt, litt krydder, Jordsmonn skinner igjennom. Bra vin det. Litt honning, stein, gule epler. Ikke så tropisk i stilen. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, aperitif, sushi / sashimi. 164,50 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

11124501 Prinz Hallgartner Jungfer Riesling Trocken GG 2018, Rheingau, Tyskland.

 Litt steinaktig i stilen og det kler den åpne 2018-årgangen godt, finslepen frukt med fersken, epler og et svakt krydder, svakt aromatisk. Alt henger sammen, her. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 392,– kr (parti) 88 poeng (terningkast 5)
Scent Hound AS

11124001
Leitz R desheimer Berg Rottland GG 2018, Rheingau, Tyskland.

 Rottland har en leirete grunn og gir ganske fete viner. Slik også med 2018-årgangen fra Leitz som er moden, åpen og som kanskje mangler litt spenst. Men veldig sjarmerende. Fersken og litt underliggende mineraler. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, sushi / sashimi. 395,– kr (basis) 88 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

11116101
Sauska Tokaji Furmint 2017, Tokaj, Ungarn.

 Sitrus, stein, urter, pære. Eple. Veldig ren og mineralsk og en god – om ikke topp – Furmint. Litt fedme på midten, ellers slank og kjølig. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 159,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Winepartners Nordic AS

RØDE VINER

11079801
Thornhill Pinot Noir 2017, California, USA

 Deilig, rimelig Pinot Noir med kirsebær, moreller og streif av lakris, og en fin saftighet. Bare streif av fatlagring og krydder i denne. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, fisk. 179,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
California House AS

9928901
Casa Ferreirinha Vinha Grande 2016
Douro, Portugal Dyp, nesten opak purpur. Flott konsentrasjon, med fløtete mørke bær, plommer og lakris som ingredienser. Urter og gode saker i finish. Bra fylde, ypperlig og rimelig vin. Kan lagres 10 år. Passer til: Storfe, lam og sau.159,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
The Winery AS

8357001
Finca Valpiedra Reserva 2001, Rioja, Spania 

Lær, tobakk og høstlig underskog. Dette er en finpolert, moden Rioja med eleganse og sjarme. Tobakk dominerer, fat, en god, gammeldags Rioja. Passer til: Svinekjøtt, storfe, lam og sau. 397,20 kr (parti) 88 poeng (terningkast 6)
JP Wine AS

11121301
Casa Primicia Graciano 2018, Rioja, Spania.

 100 prosent Graciano er sjeldne saker, men denne Riojavinen stiller med mørk frukt, en slags kaffe- og urteaktig streng i midtpartiet og en tanninflløtete, strukturert frukt som snerper litt men ikke så mye. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, storfe, lam og sau. 149,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

11056801
Bodegas Brisas Altos de José Ignacio Tannat Reserve 2017, Uruguay.

 Ganske fløyelskatig smak over denne med integrert fatsmak, mørke bær og tanniner som er integrert. Sjarmerende kraftbasse som er god til kjøtt. Bra fylde. Og totalt ugjennomsiktlig! Passer til: Storfe, lam og sau, bbq/grillmat. 194,90 kr (basis)86 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

11039501
Garzón Tannat Reserva 2017, Uruguay.

Fin Tannat med nok sødme til å støtte opp under tanninene og tørrstoffene. Mørke bær, urter, men ikke stilkete. Fin intro til tannat. Passer til: Svinekjøtt, storfe, lam og sau, bbq/grillmat. 174,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)
Bonum Beverages AS

11121801
Cant. Nebbiolo Vigna Valmaggiore Nebbiolo d Alba 2016, Piemonte, Italia.

 Moden, tørket frukt fra den bratte Valmaggiore-marken i Roero i Piemonte. Røde bær, urter, ganske fast i stilen. Man må like Nebbiolo virkelig godt. Passer til: Storfe, lam og sau. 219,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)
Excellars AS

SAKE

11125501
Shirakawago Shasanigori , Japan

 Poleringsgrad på 40 prosent, mer subtilt smaksbilde med urter, sopp og ris i smaksbildet. God, lengde, passe sødme, krydret og flott utgang. 245,50 kr (parti) 87 poeng (terningkast 6)
ARVID NORDQUIST NORGE AS

11038501
Toyokuni Junmai Ginjo Nigori, Japan 

Fin, elegant, kraftig og finslepen vin med 60 prosent poleringsgrad, Champignon og kokt ris. Markant søt, selv om det bare er 3 g sukker pr liter. 278,– kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
Bonum Beverages AS

Et knippe av sakenyhetene. Foto: Geir Salvesen

Nyheter på bestillingsutvalget og andre årgangsendringer.

10278101
Dom. Vocoret Cote de Lechet Chablis 1. Cru 2016, Burgund, Frankrike 

Helt ren og klar Chablis uten fatpreg, nøytral mineralitet som ikke har så mye sjø i seg, svakt anispreget i finish. Eple/pære i fruktigheten. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 269,90 kr (bestilling )88 poeng (terningkast 6)
Matchless Wines AS

10471801
Toni Jost Alte Reben Riesling Trocken 2016, Rheingau, Tyskland.

 Syrlig, flott, frisk Riesling med litt konfitert steinfrukt i smaksbildet, Helt ren, uten merkbar sødme, selv med 5,6 g. Tørr og fin uten å være radmager. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 219,90 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 5)
Matchless Wines AS

10658701
Kessler Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte Reben Riesling 2016. Rheingau, Tyskland

Bra og konsentrert, syltet, hvit steinfrukt, fersken, litchi. Litt mineraler også. Og umulig å kjenne 15 g sukker med 8 g syre i. Heftig vin. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 425,10 kr (bestilling)91 poeng (terningkast 6)
Matchless Wines AS

10429501
Bitouzet-Prieur Meursault 1er Cru Les Charmes 2015, Burgund, Frankrike 

Krydret, rik, behagelig og rund i stilen med rik eleganse, litt blomster, gule fersken. Noe fat, men det er pent integrert. Bruk den til hummer. Passer til: Skalldyr, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost. 729,90 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 5)
Matchless Wines AS

Bra Crozes. Foto: Geir Salvesen

5483901
Les Pitchounettes Crozes-Hermitage 2018, Rhône nord, Frankrike 

Absolutt deilig Crozes med nok sødme. Krekling og rødbærsfrukt, veldig matvennlig vin med kraftig frukt, rypeblod med sødme. Helt perfekt viltvin. Tanniner i sjakk. Har også sjarme, trass i solid konsentrasjon. Modne druer bak, 100 prosent ståltank. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam og sau. 279,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

5483801
Eduardo Torres Acosta Pirrera Nerello Mascalese 2016, Sicilia, Italia 

Flott, moden, høstlig og varm jordbærsfrukt, med tjæreaktig, tørr – men også litt fruktsmørende – sødme . Høstlig preg, veldig lengde, tanninene merkes i finish. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam og sau. 429,90 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

5483701
Eduardo Torres Acosta Versante Nord Nerello Mascalese 2016
Sicilia, Italia Dette er hvasse saker. Trøfler, lær, tobakk på duft, i smaken veldig ren med mest rødbærsfruktighet, Nydelig til fuglevilt. Noe tanniner, men pent innsvøpt. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam og sau. 309,90 kr (bestilling)90 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

To toppviner fra Sicilia. Acosta lager utviklet Mascalese. Foto: Geir Salvesen

7776101
Graci Etna Rosso Quota 1000 Contrada Barbabecchi 2014
Sicilia, Italia Her snakker vi om noe av det aller ypperste på Etna. Viner laget fra over 100 år gamle vinstokker, på ca 1000 meters høyde over havet. Laget på 97 prosent Nerello Mascalese. Litt transparent, rødbærsfruktig, edel og svært kompleks vin som allikevel har et finslig preg over seg. Den har konsentrasjon, uten å være svær.. Som en Musigny Grand Cru. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 1 079,90 kr (bestilling) 92 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

9077401
Graci Etna Rosso 2016, Sicilia, Italia Et fint punkt mellom friskhet og lett lagringspreg har denne vinen. Solid rødbærsfrukt med streif av tørkede elementer, urter, fortsatt faste tanniner men begynner å mykne. Bør dekanteres. Kan lagres minst fem år til. Passer til: Svinekjøtt, storvilt, storfe, lam og sau. 289,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 5)
Unico Real Wines AS

7865701
Alheit La Colline Vineyard 2018, Franschhoek valley, Sør-Afrika 

Heftige saker, med nøytral, fet frukt, god fedme og veldig lengde uten å ha for stor alkohol. Veldig dyr men meget bra. Kan også skilte med friskhet. 80 år gamle vinstokker. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. 629,90 kr (bestilling) 92 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

10295601
Alheit Huilkrans Chenin Blanc 2018, Coastal region, Sør-Afrika

 Betyr den gråtende klippe. Ganske kjølig, lukket og mineralsk. Steinete. Vanvittig mineralsk. Men har ikke så mye å gi nå annet enn stein. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 629,90 kr (bestilling) 92 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

10295701
Alheit Nautical dawn 2018, Coastal region, Sør-Afrika 

Helt toppvin med svak fruktsødme, ellers nøytral, steinaktig vin som kommer fra skråningene over False Bay nær Somerset. Mye kjøliger eher enn Stellenbosch. Friske viner. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 419,90 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

1906401
Cape Rock Asylum 2018, Sør-Afrika 

Knallbra vin med litt naturvinpreg, litt syltet steinfrukt, veldig lengde, litt ferskenpreget og fet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 199,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

3203401
Guigal Châteauneuf-du-Pape 2016, Rhône sør, Frankrike 

Deilig litt rødbærsfruktig i stilen med nok saftighet til at det ikke bare blir krutt og kraft. Finslepne tanniner. Helt topp. Passer til: Storfe, småvilt og fugl, lam og sau, bbq/grillmat. 395,– kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

11199501
Moestue Volnay 2017, Burgund, Frankrike Deilig, elegant vin med lett rødbærsfrukt, litt moreller og fruktkjøtt derfra, mangler kanskje litt lengde, men absolutt lekker. Beste så langt fra Moestues egen vingård. Passer til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl, lam og sau. 474,– kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

11194801
Marañones Garnacha 2016, Madrid, Spania

Skikkelig skyv på denne med kompakt rødbærsfrukt, moreller, innpakkede tanniner i en søt frukt. Men fast til sist. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau. 272,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

8308801
Blain-Gagnard Chassagne-Montrachet Premier Cru Caillerets 2017, Burgund, Frankrike 

Deilig, deilig. Høy kvalitet på denne med nøytral, lav-fatet, steinaktig fruktighet med kjølig fersken og eple. God lengde. Passer til: Svinekjøtt, fisk, skalldyr. 610,– kr (bestilling) 92 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

9874901
Goettweig Grüner Veltliner Göttweiger Berg 2018
Kremstal, Østerrike Deilig, velbalansert Grüner som ikke er for dyr. 18-årgangen er åpen og fin med litt pærefrukt, pepper og en god lengde som avslutter med krydder. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr.198,– kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

5536601
Rolling Shiraz 2016, New south wales, Australia 

Veldig rimelig, krydret, varm Shiraz med morelltoner, plomme.. god fylde. Passer til: Svinekjøtt, storvilt, storfe, lam og sau. 136,90 kr (bestilling)82 poeng (terningkast 5)
World Wines as

3286801
Torre Oria Gran Reserva 2013, Valencia, Spania 

Interessant billigvin med kanel og fat på duft, noe utviklet, kjøttaktig, vaniilje, litt anis og mørke krydderier. Mye spania for pengene. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl, storfe, lam og sau. 107,90 kr (basis) 81 poeng (terningkast 5)
World Wines as

11200901
Frederic Berne Beaujolais Lantignié Granit Rose 2018, Burgund, Frankrike 

Meget bra Beaujolais med nok fylde og fleske friskhet, morellkjøtt. Kledelig kjernebitterhet i finish. Ganske mørk på farge. Veldig vidt bruksområde. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storfe, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost. 229,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Optimum Wines AS

2217101
Weing. Stadt Mainz Rhein Riesling Trocken 2018, Rheinhessen, Tyskland 

Pent balansert Riesling med 8 g sukker (nødvendig), aromatisk med pæreaktig frukt, nok friskhet med 7,5 g syre. Middels fyldig, men moden nok. Perfekt for spicy makiruller. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi, skalldyr. 125,– kr (basis) 84 poeng (terningkast 6)
Optimum Wines AS

3302101
Prunotto Barbera d’Alba 2018, Piemonte, Italia 

Fruktig, varm og allikevel syrlig rødbærsfrukt. Svakt dropspreget, men: Moderne og vellaget, lett å like. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, fisk. 199,– kr (bestilling)85 poeng (terningkast 5)
Vinetum AS

279201
Villa Antinori 2016, Toscana, Italia

 Kjølig, kjøttfull mørk bærfrukt med fløyelsaktig struktur, moderne stil med solbær. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, fisk, bbq/grillmat. 189,90 kr (basis) 84 poeng (terningkast 5)
Vinetum AS

5613901
Ten. Sette Ponti Crognolo 2013, Toscana, Italia

 Småintens, ganske moden Chianti med 10 prosent Merlot innblandet. Tobakk og utviklingsnoter. Noe tanniner også. Billig høstvin fra Toscana. Kr 149,-, Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau . 298,– kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Vinetum AS

1473201
Lamberti Amarone della Valpolicella 2014, Veneto, Italia.

Pen, rødbærsfruktig, elegant Amarone med god saftighet. Tørket morellfrukt. Krydder som seg hør og bør. Middels til god fylde. Bare 3 g sukker. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 250,– kr (basis)86 poeng (terningkast 5)
Haugen-Gruppen AS

8267601
Marchand Tawse Bourgogne Pinot Noir 2017, Burgund, Frankrike

 Sjarmerende, sødmefull Pinot-frukt med områdetypisk smaksprofil. Bringebær, moreller. Pene, modne tanniner. Middels fylde. Passer til: Vegetar, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost. 244,50 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Haugen-Gruppen AS

11096401
Biscardo Oropasso 2018, Veneto, Italia 

Interessant vin med miks av Chardonnay og Garganega. Litt krydder fra Chardonnay og nøytral, mineralaktig, svakt epleaktig frukt fra Garganega. God fylde, 6 g sukker runder den av. Super til makiruller med krydder. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, sushi / sashimi. 149,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Haugen-Gruppen AS

11167201
Dom. Faiveley Mazis Chambertin Grand Cru 2017, Burgund, Frankrike

 Elegant, rødbærsfruktig, god lengde, bringebær og moreller. Jo, dette er deilig og dyrt. Passer til: Lyst kjøtt, storvilt, storfe, lam og sau. 1 750,– kr (bestilling) 93 poeng (terningkast 5)
B & R WINE AS

11188401
Ch. La Verrière Rouge 2016, Bordeaux, Frankrike 

Ærlig, fruktdreven Merlot med mye struktur og godsmak, ikke noe utviklet ennå. Myk i stilen med utviklede nok tanniner. Trolig fra utsiden av Entre-Deux-Mers. Passer til: Storfe, lam og sau, svinekjøtt, fisk, bbq/grillmat. 175,– kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 6)
B & R WINE AS

10820401
Dashwood Pinot Noir 2018, Marlborough, New Zealand 

En virkelig herlig Pinot Noir med god, dyp farge, strukturert mørk rød bærfrukt, urter og røde blomster i aromabildet. Også innslag av røde moreller i smaken. Smaken er ung, konsentrert, med balanserte tanniner. Fylden er pen også, drevet av alkohol på rundt 13,5 volumprosent. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt. 174,90 kr (basis) 87 poeng (terningkast 6)
Servco

9896001
Séminaire Côtes du Rhône 2018, Rhône sør, Frankrike 

Behagelig rødbærsfrukt med litt tanniner som biter i finish, men blir pent balansert av klar bringebær- og morellfrukt. Fin til hvit fisk og hvitt kjøtt. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam og sau, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 145,90 kr (basis) 82 poeng (terningkast 5)
Plus Vini AS

10879101
Marrone Langhe Roero Arneis Tre Fie 2017, Piemonte, Italia

 Litt ekstra skyv er det i denne Arneisen som skilter med bra konsentrasjon, nøytral pæreaktig fruktighet, litt krydder og et harmonisk smaksbilde. Druesødme i finish. Ikke helt knastørr, men tørr nok. Sjarmerende vin. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitif, sushi / sashimi. 217,90 kr (bestilling)

Matchless Wines AS

9766601
Niepoort Vintage Port 2017, Douro, Portugal 

En nærmest perfekt portvin hvor alle krefter er i harmoni. Veldig tight, kamferaktig, også leskende med purpurfarger og lavendel, og purpur. Veldig lang på smaken. Virker å ha et langt liv foran seg. Med Niepoorts friskhet. Ikke noe tørket frukt. Passer til: Dessert, kake, frukt. 699,90 kr (bestilling)96 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

11219801
Dow’s Vintage 2017
Douro, Portugal Kamfer- og mintpreget vin med veldig lengde og konsentrasjon. Litt mer fatpreg enn Grahams. Mørk, søt, massiv, konsentrert frukt. Passer til: Dessert, kake, frukt. 899,90 kr (bestilling) 95 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS

11219701
Graham’s Vintage 2017, Douro, Portugal 

Konsentrert, elegant, juicy, fantastisk fin årgang med nok ungdom. 899,90 kr (bestilling) 95 poeng 
Stenberg & Blom AS

5506801
Allegrini Amarone della Valpolicella Classico 2015, Veneto, Italia 

Mørk, kjølig, fin og juicy frukt, veldig konsentrert, opp mot grensen, men akkurat innenfor. Frukten som en vegg, mintaktig, søt og tørr på samme tid. Passer til: Storfe, lam og sau. 579,90 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS

9845507
Villa Ponciago Grande Cuvée Beaujolais Villages 2015, Burgund, Frankrike 

Dobbel magnum med Beaujolais i en veldig likandes tapning, fyldig, kjøttfull, røde bær, akkurat slik en god Beaujolais skal være. God fylde også. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, storvilt, lam og sau. 1 151,70 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Einar A Engelstad AS

11076705
Bouchard Meursault Domaine 2013, Burgund, Frankrike Magnum Meursault som gjør jobben på en elegant måte, faktisk ikke mulig å oppdage fatbruk. Fersken og modne, grønne epler. Pen fylde. Men ikke noe smør og nøtter. Passer til: Lyst kjøtt, fisk. 952,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 5)
Einar A Engelstad AS

11076807
Bouchard Mâcon-Lugny Saint-Pierre 2014, Burgund, Frankrike Dobbelmagnum er jo stas, nydelig, fin mineraldrevet Macon med flint og steinfrukt, Veldig staselig vin. Gavevin. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr. 1 271,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Einar A Engelstad AS

9701301
Reyneke Syrah 2016, Coastal region, Sør-Afrika .

Veldig vital og juicy Syrah med mørk og mørkerød bærfrukt, Nesten litt Sør-Rhône på den, har det som mange Syrah’er fra Sør-Afrika mangler: energisk fruktighet. Krydder og god lengde.Litt anis i finish. Nydelig vin. Lam. Passer til: Storfe, lam og sau. 218,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Einar A Engelstad AS

9652101
Reyneke Chenin Blanc 2018, Coastal region, Sør-Afrika

 Ferskendrevet, rolig, fyldig vin med litt mineralitet i overkant. Mineraliteten ligger fint Hvit fersken. Lav avkastning. Veldig ren og rolig. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, ost. 199,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Einar A Engelstad AS

10533601
Reyneke Organic Chenin Blanc 2018, Western Cape, Sør-Afrika

 Kjøpte druer, deilig, kjølig livlig grønn fruktighet. Veldig god lengde. Pære, stikkelsbær, veldig fin lengde. Sjarmerende. Passer til: Salat, sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 181,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Einar A Engelstad AS

10462101
Donnafugata Bell’Assai Frappato di Vittoria 2018, Sicilia, Italia .Transparent på farge, fin bringebærsfruktig, kirsebæraktig på duft og smak, litt tanniner helt i finish, men i det store og det hele en interessant, svakt Pinot Noir-lignende vin. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 219,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)
Fine Brands AS

11240705
Ch. Soudars 2005, Bordeaux, Frankrike.  Veldig utviklet, Merlot-lakris, kan minne om en gammel Pomerol. Tobakk også, vanilje og høstlig underskog. Helt klart en vin til høstens vilt. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 699,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 5)
United Brands AS

11170901
Esporão Colheita Blanco 2018, Alentejo, Portugal 

Svulmende plommefrukt, ikke noe fat, svak sødmevirkning og ganske fet i stilen. Krydder i finish. Virkelig en overraskelse. Passer til: Sushi / sashimi, ostepop, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 159,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Fondberg AS

11207501
Ventenac L’Idiot 2018, Frankrike 

Fin, litt mintaktig Merlot, ren og morellfruktig med moderne stil, ikke så verst priset, heller. Tanniner i sjakk. Mest rødbærsfrukt. 169,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Symposium Wines AS

8302101
Dom. des Tourelles 2016, Bekaa valley, Libanon 

70 år gamle stokker bak denne, fin, fyldig litt svulmende og varm Libbanon-vin som passer utmerket til lam. Og som ikke er så dyr heller. Høy alkohol, som ikke er sviende. Varm plommefrukt. Passer til: Storfe, lam og sau. 179,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Symposium Wines AS

5545401
Serego Alighieri Poderi del Bello Ovile 2016, Toscana, Italia 

Deilig, lakrispreg duft, med moreller og litt fat, moreller, virker å ha kommet et stykke på vei. Passer til: Svinekjøtt, pizza / pasta, lam og sau. 169,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS

11238006
Ken Forrester Pinotage, Western Cape, Sør-Afrika 

Myk, bløt fersk rødbærsfrukt med relativt lav syre, men med jevn morellfrukt gjennom hele smaksbildet. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, fisk. 429,90 kr (bestilling)83 poeng (terningkast 6)
Vinordia AS

11173401
Viña Arana Gran Reserva 2012, Rioja, Spania

 Litt gammeldags i stilen, men ikke mer enn at den også har noe glatt, utviklet frukt. Lær og fattoner i kontrollert omfang. Passer til: Lam og sau. 300,10 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 5)
Excellars AS

4533101
Quinta do Crasto Reserva 2016, Douro, Portugal 

Nydelig litt utviklet på smak med begynnende tertiær, litt lær og krydder mørk bærfrukt. Lang finish. Tanniner i sjakk. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau, svinekjøtt. 294,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Excellars AS

209101
Crasto Superior 2016, Douro, Portugal 

Konsentrert, mørk, morellaktig smak med god fruktsødme, mintaktige tanniner og en lang finish. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl, storfe, lam og sau. 195,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Excellars AS

10570306
Le Vigneron BIB 2018, Bordeaux, Frankrike 

Boks fra Bordeaux-området. Fornuftig, ferskfruktig, ung vin. Ny appellasjon, Atlantique. Vanskelig å forbinde den med Bordeaux. Rødbærs og morellfrukt. Tanniner i sjakk. Leskende og ren. En salgssuksess. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 364,80 kr (basis) 83 poeng (terningkast 6)
Heyday Wines AS

11068701
Hardy Champagne Premier Cru Brut , Champagne, Frankrike 

Deilig, ren, kompleks, lav på sukker, litt pærearomaer mest, pluss finslepen fruktighet. Litt kalkete finish. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 399,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

10309901
Guy Farge Cornas «Harmonie» 2017, Rhône nord, Frankrike 

Kjølig, mørk, ren, svakt fleskete mørk frukt med svake innslag av lakris og pepper. Hvis den dekanteres, er dette en fin høstvin. Begynner å få litt utviklingstoner. Nydelig og intens vin. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl, storvilt, storfe.379,90 kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

Flott naturvin fra Italia. Foto: Geir Salvesen

11237201
Rabasco Cancelli Rosso 2018, Abruzzo, Italia

Veldig interessant naturvin uten svoveltilsetning.  Purpurpreget, med intenst, interessant smaksbilde, litt fin fruktsødme. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau. 194,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

11198901
Gunderloch Red Stone Riesling 2018, Rheinhessen, Tyskland V

Veldig spesiell, kalk og steinaktig vin. Delikat, frisk og pæreaktig fruktighet. Veldig interessant aromaprofil. Steinstøv! Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, aperitif. 169,40 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

3956401
Garreliere Le Chenin de la Colline 2018, Loire, Frankrike 

Nydelig, melon og steinfruktpreget Chenin med mineralsk underlag, fersken, pære og eple. Ganske rik, men bare 13 prosent alkohol. Liker godt den. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 196,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

10569001
Mosbacher Spätburgunder 2017, Pfalz, Tyskland 

En av de beste Pinotene fra Tyskland jeg har smakt. Også litt trøkk i smaken i det som er en svakt utviklet, morellaktig fruktighet Noe urter. Og en underliggende fruktsødme. 219,– kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 4)
Hans A.Flaaten Vins Fins

11215501
Becker Landgraf Herrgottspfad Riesling Trocken 2017, Rheinhessen, Tyskland Rund og mineraldreven Riesling med godt modne druer, sjarmerende, litt avrundende sukker. Pære og sitrus. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 248,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

4648701
Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen 2018, Niederösterreich, Østerrike 

Fin, grønn, atomatisk Grüner, med melon, pepper og det lille ekstra. God fylde og lengde. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 189,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

642401
Marqués de Riscal Reserva 2015, Rioja, Spania

 God, kjøttfull lammevin med fyldig, ganske konsentrert plommefrukt, litt krydder, litt utviklet sødme. Fin vin med elementer fra klassisk vinmaking. Mørke bær også. 214,90 kr (basis) 86 poeng (terningkast 5)
Robert Prizelius AS

177701
Gran Coronas Reserva 2016, Catalonia, Spania 

Mørk, Cabernet-drevet bærfrukt, godt moden, med innslag litt svisker og brune elementer. Fin til lam. Litt krydder og klassisk spansk. Passer til: Lam og sau. 154,90 kr (basis) 84 poeng (terningkast 5)
Beverage Partners Norway AS

786401
Jaboulet Parallèle 45 Côtes du Rhône 2016, Rhône sør, Frankrike 

Pen, litt fleskete og fyldig vin med bløte tanniner og sjarmerende, moden bærfrukt. Mest mørk frukt. 50/50 Syrah/Grenach. Bra nok konsentrasjon. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, storfe, lam og sau, svinekjøtt. 169,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 5)
Robert Prizelius AS

11106301
William Fevre Chablis Premier Cru Montmains 2017, Burgund, Frankrike 

Veldig ren, mineralsk og kalibrert vin med mye våt stein, svakt grønn på farge, veldig ren og pen. Litt grønne epler og stikkelsbær og pære. Nydelig. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 384,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Robert Prizelius AS

5180201
Dom. des Entrefaux Crozes-Hermitage 2017, Rhône nord, Frankrike 

Saftig, kreklingaktig ren og pen Crozes med moderat tannininnhold og fleskete frukt. Også moreller. Passer til: Svinekjøtt, storvilt, storfe. 246,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

11238701
Ch. Coupe-Roses Bastide 2018, Languedoc-roussillon, Frankrike

 Pen, litt kjølig og samtidig fleskete vin med klar rødbærsfrukt, passe tanniner, og en fin pris. Mye godt å si om denne. All round i stilen. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 174,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

10647801
Weinbach Schlossberg Grand Cru Riesling 2018, Alsace, Frankrike

 Fin mineralitet og friskhet i denne som er den beste jeg har smakt på lenge, litt anis i en konsentrert, gul – litt plommeaktig – fruktighet. Rik, men uten å være plump. Nok naturlig syre.l Passer til: Lyst kjøtt, krydret/asiatisk/spicy, fisk, sushi / sashimi. 549,90 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

1647401
Dom. Weinbach Cuvée Théo Riesling 2018, Alsace, Frankrike 

Ganske moden, mineralkrydret Riesling med noe restsødme, som ikke stikker seg ut men er pent integrert. Nøytral steinfrukt. 18-årgangen er bra, og virker både åpen, frisk og utviklet. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 319,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

9622801
Weinbach Riesling Réserve 2018, Alsace, Frankrike

 Steinrøyk og mineraler dominerer denne vinen som både har god friskhet, bra konsentrasjon og fylde og rundhet. Ganske nøytral frukt med steinfrukteelementer, litt fersken, og litt steinrøyk/svakt lakrisstreif i finish. Tørr, men litt fet i stilen Fisk og lyst kjøtt til denne. BU Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, ost, sushi / sashimi, bbq/grillmat.274,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)

Vinum AS

5065401
Ch. du Coing de Saint Fiarce Comte de St. Hubert 2010, Loire, Frankrike 

Svake lagringsaromaer, med svakt honningaktig innslag, kremete, litt urteaktig og hudlignende aromaer. Interessant.God konsentrasjon. Har mye tid igjen. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, ost. 224,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

11205201
Schiavenza Barolo Cerretta 2015, Piemonte, Italia 

Ganske elegant Barolo med litt utviklet, småvarm jordbærfrukt, litt moreller og bringebær også. Snerper noe i finish, men tannninene er ganske finslepne. Litt nyper og rogn i aromabilddet. Passer til: Storfe, lam og sau. 459,– kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 5)
Vinarius AS

11246701
Aune Lohmann Alfrocheiro 2017, Beiras, Portugal

 Mørk, sjokoladeaktig frukktighet med plommer, bær, lær, lakris. Ganske bløt også. Til lyst kjøtt og lammestuinger og lignende. Lapskaus? Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, storfe, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker. 149,90 kr (bestilling) 83 poeng (terningkast 5)
Hand Picked Wines AS

11267401
Bonpas Ventoux Grande Réserve des Challières 2018, Rhône sør, Frankrike 

Varme, modne skogsbær, mørk frukt med plommer også. Litt høstlig også. Passer til vilt og lam. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, lam og sau. 129,90 kr (bestilling) 82 poeng (terningkast 6)
Exciting Wines AS

7772806
Porrais Douro 2018, Douro, Portugal

 Substansrik Douropapp med mørk, blør bærfrukt, Skogsbær og bjørnebær, veldig finslepne tanniner. Bra vin til litt lettere retter. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt. 429,90 kr (basis) 82 poeng (terningkast 6)
Momentum Wines AS

8279701
Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2016, California, Usa Veldig flott og morellfruktig Pinot med kjøttfull smak, tanniner i sjakk. Leskende, saftig fruuktighet. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam og sau, lyst kjøtt, bbq/grillmat. 299,90 kr (bestilling )88 poeng (terningkast 6)
Tramontane AS

10786601
L. Bénard-Pitois Blanc de Blancs Brut 2008, Champagne, Frankrike Veldig bra vin med miks av friskhet og mineralitet fra 2008, kombinert med sjarmen fra Chardonnaydruen. Billig 2008. Billigst. Nøøytral ultrafrisk frukt utern å bli sur. Passer til: Aperitif. 426,– kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Tramontane AS

11221401
Hacienda Lopez de Haro Gran Reserva 2001, Rioja, Spania 

Spesiell vin med tobakk, lagret tørket frukt, litt vilkjøtt på metallplate-type smak, nok fruktsødme og ikke for mye fat. Dette er en vellykket lagringsvin som veldig mange vil like. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 369,80 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
JP Wine AS

10782301
Bodegas de Bardos Romantica 2016, Castilla y León, Spania Fin eikebruk, man aner fatkrydderet og vaniljen, men ellers er det mørk, kjølig, bærfrukt. Bjørnebær og plommer. Tanniner i sjakk. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau. 183,10 kr (bestilling)

86 poeng (terningkast 6)
JP Wine AS

3485101
Gormaz Catania 2017, Castilla y león, Spania,  En ung, fruktig Ribera uten så mye fat. Mørk, litt svulmende bærfrukt som allikvel har litt friskhet. Tanniner i sjakk. Passer til: Svinekjøtt, storfe, lam og sau.170,30 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
JP Wine AS

11220401
Pazo Señorans Colección Albariño 2015
Galicia, Spania Superb vin med fyldig, fruktig, lang smak, litt småaromatisk, Lagringspreg. Litt pære og eple. Og stikkelsbær. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 255,60 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
JP Wine AS

11261701
Rapet Corton Pougets Grand Cru 2017, Burgund, Frankrike Veldig skyv i de nye Corton-stilene. Ren, fleskete frukt, supert balanse og fin konsentrasjon. Moreller. For en flott vin! Elegant også. Klart på rødbærsfrukt. Passer til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl, storvilt, lam og sau. 789,90 kr (bestilling) 92 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

11261901
Rapet Pernand-Vergelesses 1er Cru Ile des Vergelesses 2017, Burgund, Frankrike 

Veldig trøkk i den. Substansrik, samtidig med at den er elegant. Moreller, mynte, bringebær og integrerte tanniner. Raffinerte saker med konsentrasjon. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam og sau. 529,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 5)
Winetailor as

11261801
Rapet Aloxe-Corton 2017, Burgund, Frankrike

 Ren, fin fruktkjøttaktig med eleganse, og lite fat. Dete kan de. Moreller og mynte. Rødbærsfrukt også. Passer til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl, lam og sau. 459,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

11263001
Justin Girardin Bourgogne Pinot Noir 2017, Burgund, Frankrike 

Deilig Pinot med nok primærfruktighet, deilig, svakt fruktkjøttaktig med morellkjøtt og bringebær. Helt snille tanniner. Torskevin og lyst kjøtt. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 229,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

11263101
Justin Girardin Bourgogne Chardonnay 2017, Burgund, Frankrike 

Dypt gul på farge, bra trøkk i smaken med både frisk frukt, nok konsentrasjon og eventuell fatbruk som er holdt helt i sjakk. Fersken og plomme og pære. Bra den. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 229,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

1295901 Gritsch Axpoint Grüner Veltliner Federspiel 2018, Wachau, Østerrike 

Veldig bra den. Modne plommer med nok spenst, veldig fin sushivin til makiruller og diverse. Lys gylden, harmonisk og med nok friskhet. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, aperitif. 214,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Pure Wine AS

5121301
Contino Reserva 2015, Rioja, Spania 

Mørk, generøs, kjøttfull med markant varm kjøttsmak, hud, pelsverk og edelt treverk. Billig til å være denne kvaliteten. Passer til: Storfe, lam og sau. 319,90 kr (basis) 89 poeng (terningkast 6)
Good Beverage AS

10846301
Contino Garnacha 2017, Rioja, Spania 

Heftig, interessant Garnacha med nydelig bringebærsfrukt, veldig tydelig frukt. Lang, mintaktig finish. Gamle vinstokker. Fine tanniner. Passer til: Storvilt, storfe, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt. 349,90 kr (bestilling) 89 poeng (terningkast 6)
Good Beverage AS

5705701
Cune Crianza 2016, Rioja, Spania 

Lys på farge, god spanjol uten fiksfakserier, ung – men moden – frukt. Tanniner som er helt integrert. Bra kjøp for en vin på den lette siden. Mest rødbærsfrukt og litt jordbær og plomme. En slags folke-rioja. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt. 144,90 kr (basis) 83 poeng (terningkast 5)
Good Beverage AS

3465401
Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2017,Toscana, Italia 

Tiltalende plommeaktig fruktighet med svakt lakris- og trøffel, bra konsentrasjon på fruktigheten, Strukturert Sangiovese. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau.174,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Good Beverage AS

4454001
Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2014, Toscana, Italia

 Veldig fin, ren, rødbærsfrukt uten for mye fat, god lengde. Også innslag av mørke bær. Noe slankere og kjøligere enn varmere årganger. Delikat og elegant, ja. Basisutvalget også. Passer til: Storfe, lyst kjøtt, lam og sau, bbq/grillmat. 339,90 kr (basis) 89 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

5161501
Bruno Giacosa Barbera d’Alba 2017, Piemonte, Italia 

Fin, strukturert, elegant med bra konsentrasjon. Rødbærsfruktig. , varn årgang utten at man kan se det her. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, storfe, lam og sau. 300,– kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

2246501
Terre Nere Etna Rosso 2017, Sicilia, Italia

 Nydelig, lakrispreget, slank, mineralsk, røykaktig, rødbærsfruktig med mye friskhet og konsentrasjon i fellesskap. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, storfe, lam og sau .245,– kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

9745501
Terra Nere Etna Rosato 2018, Sicilia, Italia 

Frisk og fresh og røykaktig, litt lakrisaktig, veldig bra rosevin. Med litt rogn og gode saker. Årgangsbytte. Passer til: Pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 245,10 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

3394801
Terre Nere Etna Bianco 2018, Sicilia, Italia 

Sitrusskall, syrlig, fin, steinaktig vin. 245,– kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Gaia Wine & Spirits AS

1742801
Casal Di Serra 2018, Marche, Italia Årgangsendring. Enkeltvinmarksverdicchio som har det lille ekstra, konsentrasjon, litt steinrøyk. Fin lengde, grønne plommer.. God fylde. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr. 190,– kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

10088601
Chablis Per Aspera 2018, Chablis, Frankrike Ganske fersk, sitron- og steinpreget vin med det hvite innenfor sitronskall, fin lengde, energisk i stilen. Litt rustikk i finish, men vilje til uttrykk. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. 225,– kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Chaeos Wine & Spirits AS

11215801
Ch. Cadet Soutard Saint-Emilion Grand Cru 2008, Bordeaux, Frankrike

 Skikkelig moden Bordeaux som begynner å bli smått over the hill. Eller? Prisen er veldig lav, bare 260. Myke tanniner, utviklingstrekk, Litt sopp og lær og krydder og tobakk og treverk. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 259,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Winetailor as

11158601
Giulia Negri Barolo La Tartufaia 2015, Piemonte, Italia

  Fin, elegang, svakt trøffelpreget, varm jordbærsaktig Barolo med mye trøkk. Tanninene vaker bak i munnen, men frukten vinner. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam og sau. 399,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 5)
Pure Wine AS

10100701
Luigi Pira Barolo Serralunga 2015, Piemonte, Italia 

Veldig bra vin,, bl.a. litt tobakk, trøfler og lær. God lengde, noe tanniner, kan med fordel lagres. Begynner å bli litt moden. Moreller, bringebær og svakt trøffelpreg. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 375,– kr (bestilling)

91 poeng (terningkast 6)
Pure Wine AS

10100901
Luigi Pira Barbera d’Alba 2017, Piemonte, Italia

 Fast og fin Barbera med tett, mørk bærfrukt, ikke for mye syre, nok modenhet i druuene, litt avrundet og ganske fyldig. Passer til: Storfe, lyst kjøtt, lam og sau, bbq/grillmat. 254,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Pure Wine AS

10391801
Luigi Pira Dolcetto d’Alba 2018, Piemonte, Italia 

Bra smell i den, fyldig og moden og mørk i stilen. God nok syre, kombinert med høy modenhet og mørke moreller og annen bær- og steinfrukt. Også litt rødt. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 199,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Pure Wine AS

10309901
Guy Farge Cornas «Harmonie» 2017, Rhône nord, Frankrike 

Kjølig, mørk, ren, svakt fleskete mørk frukt med svake innslag av lakris og pepper. Hvis den dekanteres, er dette en fin høstvin. Begynner å få litt utviklingstoner. Nydelig og intens vin. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl, storvilt, storfe. 379,90 kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

11237201
Rabasco Cancelli Rosso 2018, Abruzzo, Italia 

Veldig interessant naturvin uten sulfitter. Purpurpreget, med intenst, interessant smaksbilde, litt fin fruktsødme. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau. 194,90 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

11198901
Gunderloch Red Stone Riesling 2018, Rheinhessen, Tyskland.

 Veldig spesiell, kalk og steinaktig vin. Delikat, frisk og pæreaktig fruktighet. Veldig interessant aromaprofil. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, aperitif. 169,40 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

3956401
Garreliere Le Chenin de la Colline 2018, Loire, Frankrike 

Nydelig, melon og steinfruktpreget Chenin med mineralsk underlag, fersken, pære og eple. Ganske rik, men bare 13 prosent alkohol. Liker godt den. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 196,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

209301
Faudot Crémant du Jura Brut , Jura, Frankrike God, mineralsk, fin Cremant de Jura, ikke så tung som mange andre Jura-viner, eleganse pluss litt smør. Kjølig mikroklima her setter spor. Pæreaktig, svakt ferskenpreget også. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 214,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)
Blend Wines AS

11216801
Ch. Canon de Brem 2005, Bordeaux, Frankrike 

Moden Fronsac som holder koken, men med tobakk, lær og tertiærfruktighet. Utviklede tanniner. Småpen vin, det. Passer til: Storfe, lam og sau. 327,– kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

10569001
Mosbacher Spätburgunder 2017, Pfalz, Tyskland 

En av de beste Pinotene fra Tyskland jeg har smakt. Også litt trøkk i smaken i det som er en svakt utviklet, morellaktig fruktighet Noe urter. Og en underliggende fruktsødme. 219,– kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

10279801
Brigatti Maria Colline Novaresi Vespolina 2018, Piemonte, Italia

 Fin, transparent sødme, bringebær. Pinot Noir-aktig. Litt mint i finish. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta. 179,90 kr (bestilling)84 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

11215501
Becker Landgraf Herrgottspfad Riesling Trocken 2017, Rheinhessen, Tyskland 

Rund og mineraldreven Riesling med godt modne druer, sjarmerende, litt avrundende sukker. Pære og sitrus. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 248,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

4648701
Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen 2018, Niederösterreich, Østerrike

 Fin, grønn, atomatiskgrüner, med melon, pepper og det lille ekstra. God fylde og lengde. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 189,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

SLUTT