Postet: 15. mars 2019. Hva er egentlig essensen av Pinot Noir? Jo, en ganske så transparent utseende vin med lys farge, en frisk, klar, kompleks frukt – ofte i rødbærsretning. Det finner du i mange New Zealand-viner. Inkludert ukens vin.

Ukens vin: Yealands Land Made Pinot Noir 2017

Høye, snøkledte fjell og vinmarker i de slake dalbunnene. Det er typisk for vinmarkene på New Zealand. Her er vinanlegget til Yealands. Foto: Yealands. 

GEIR SALVESEN

I og med at røde burgundere er blitt så styggelig dyre med tiden, selv de enkleste, usleste eksemplarene hvor du kan kjenne grønt bladverk og stilksaft i smaken, er det all mulig grunn til å lete andre steder etter denne vidunderlige – men akk så vanskelige – druetypen. 

Hvis du vil ha essensen av Pinot Noir, kan New Zealand være et godt sted å starte. Vinene er friske og aromatiske, gjerne hjulpet av kjølende fjellvinder som tar ned nattetemperaturen i vinmarkene.

Stilmessig er det to-tre hovedsteder på New Zealand for Pinot Noir. 

1. Marlborough og områdene rundt på Sørøya. Frisk primærfrukt, røde bær. 

2. Central Otago og de fjordlignende landskapene rundt, også på Sørøya, med høyere alkohol og mer tannisk stil. 

3. De mer fleskete og fyldige variantene fra Nordøya.

Selvsagt er en slik oppdeling å gjøre litt vold på virksomheten, fordi vinstilene går i hverandre. Men hvis du vil ha pur, middels fyldig, syrefrisk frukt er Marlborough helt nord på Sørøya stedet å starte. Det er etterhvert mange produsenter som presterer bra her. Matua, Yealands, Greywacke og selvsagt Cloudy Bay – som er mest kjent, er noen av navnene. Pluss en skokk av andre. 

Noe av det fine med dem er prisene. De er ofte i det behagelige sjiktet under 200 kroner. Det gjelder også Pinot Noir-vinene, selv om de spisse og friske Sauvignon Blanc-vinene ofte ligger hakket under i pris. 

Yealands er et firma som ble startet så sent som i 2006. Vinmarkene ligger helt ute ved kysten, og får dermed svalende hjelp også av havvindene. Den nyutnevnte sjefsvinmaker, Natalie Christensen, er noe så sjeldent som en musiker med Bachelorgrad fra universitetet i Canterbury. Og til og med en bassist. Og ble nylig kåret som årets vinpersonlighet. 

Matmessig er disse fine og fruktige Pinot Noir-variantene enkle å matche med fisk, til og med kokt laks, hvitt kjøtt, kylling, svin – og finere gastronomi. 

988001 Yealands Land Made Pinot Noir 2017, Marlborough, New Zealand. Kr 179,90, Karakter: 6, 86 poeng. 

Relativt transparent rød, med energisk bringebærfrukt og kirsebær, veldig skyv på smaken som allikevel ender opp frisk og middels fyldig. Passe med tanniner. Sjarmerende Pinot. 

Passer til: hvit fisk, kylling, hvitt kjøtt og gastronomi.

Stenberg & Blom