I en verden som belønner friskhet og ungdom, er det utrolig å finne en edel-oksidert hvitvin fra Portugal som smaker fantastisk. Men for kjennere er Bussaco ikke helt ukjent.

Servitøren heter Fernando og vinen heter Bussaco. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Jo, det er faktisk mulig å få litt Bussaco i Norge. Det er ingen lett vin å få fatt på, produsert i vinmarkene tilhørende et flott hotell noen timers kjøring nord for Lisboa i Portugal. En ting er at man faktisk bør dra dit en gang i livet og spise på det gamle, ærverdige hotellet. Etablert av Alexandre de Almeida i 1917. Her er det stint av portugisisk slottsfølelse, malte fliser – slik det er vanlig i landet, ridderrustninger – om jeg ikke husker feil. For jeg var der for noen år siden. Spiste et praktmåltid på uteterrassen. Selvsagt da med eiendommens egne viner.

Lagringsviner. Vinflasker med støv på fra slottsrestauranten Bussaco sør for Porto.

Det er et stort vinbibliotek i kjelleren, med støvete flasker. Alt er så umoderne som det kan få blitt. Men desto mer interessant. Fordi lagringen gjør noe helt spesielt med disse vinene. Ta f. eks Bussaco Branco, den hvite. Fremstår som intens gul, heldigvis ikke med bruntoner som ville ha vært farligere. Og så midt oppi krydderet som kommer fra ett års gjæring og lagring på franske eikefat, er det en flott sitrustone. Det er også hvite blomster på duft.

Vinen ellers er veldig kompleks, med et lite oksidativt preg men langt innenfor grensen. Veldig morsom vin.

1982701 Bussaco Branco 2013, Portugal. Kr 489,-, Karakter: 6, Poeng: 90.