Har du sett sinnasnekkern på TV? Jeg er blitt mer og mer oppgitt av alle de for så vidt gode Rieslingvinene som er å få kjøpt – men som først er modne om 8-10 år. Nesten sinnasmakern. Men nå er jeg ikke så sinnt, lenger. Det er et kobbel av «gamle», modne Rieslinger å få kjøpt på Polet.

Johannes Leitz ved en av de sagnomsuste vinmarkene nær Rüdesheim. Foto: Leitz

GEIR SALVESEN

Det hadde seg slik at produsenten Leitz i Rheingau med Johann Leitz som eier og vinmaker, førte en omskiftelig tilværelse hos flere importører til Norge. Først var det Record som introduserte Leitz til det norske markedet. Så ble importen overtatt av Red & White før det hele endte opp hos Moestue Grape Selections.

Men: Og her kommer den gode nyheten for oss vinkunder: Det er fortsatt et solid lager igjen av vinene fra gammelt av hos importøren Red & White. Så vidt jeg har forstått, er det en lagerbeholdning på nesten 10.000 flasker av gammel, god Riesling. Moden og god Riesling. Flott Riesling. Fantastisk Riesling, Akkurat-sånn-Riesling-skal-være-Riesling.

-Dette dreier seg rett og slett om hva vi i sin tid ville prøve å bygge opp av vinene derfra. Et bibliotek! Vi skulle la dem modne og fordype seg ved lagring i rette omgivelser, og det er det vi gjør nå, lanserer dem i en mer moden og utviklet stand, sier Are Aamot hos Red & White.

Og hvordan er de modne Rieslingene? Jo, langt unna de blodfattige – men absolutt potensielt gode – Rieslingene som ellers er å få kjøpt. Selvsagt er de enkle Rieslingene ment å drikkes raskt. 1,2,3 år etter innhøsting. Men de virkelig gode, toppvinene, trenger mye mer tid på flaske. Hva skjer, egentlig? Jo, det er akkurat som når en grønn banan du kjøper endelig blir moden. Alle smakene kommer, sødme, fylde, alt henger sammen, den perfeksjonen du får når syre ikke lenger slåss med sødme og restsukker, slik det dessverre ofte er med tyske viner, for å nevne et eksempel.

Leitz har derfor en bunke viner fra noen av toppmarkene i Rüdesheimområdet. Schlossberg, Roseneck. Og Kaisersteinfels. De er fra 2011, 12, 13, 14 og 16. Og så er det de nyere utgavene som bør i kjelleren noen år.

Det var vel da jeg drakk Kaisersteinfels 2012 og 2013at den berømmelige ståpelsen meldte seg i nakkepartiet. En vinstil så perfekt, en vin så akkurat passe moden – men fortsatt med energisk, limeaktig friskhet – at det bare var å gi seg over. Kaisersteinfels er den høyestliggende vinmarken i området med noe av det kjøligste preget av alle, og mineralitet. Og en renhet som man skjønner når man setter leppene til den.

Prisen er et funn. Det er vanskelig å finne viner som ligger så godt over 90 poeng i min munn til en så lav pris. 375 kroner. Det er to glass halvdårlige viner på en middels restaurant, det. Så er de også satt kraftig ned fra april av.

2013 finnes også, og blir lagt ut i novemberlisten. Fantastisk vin og like god selv om den er ferskere og rikere. Sjekk også Berg Schlossberg og Roseneck og andre modne godbiter fra Leitz på Vinmonopolets hjemmeside.

Kaisersteinfels. Flytende gull. Foto: Vinmonopolet.

698801
Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling 2012
Rheingau, Tyskland Svakt grønngul, hint av syltet lime og appelsinblomst på duft, i smaken ren, tight, mineralsk og en harmoni av en annen verden. Middels til god fylde, streif av integrert sødme i utgangen, lang finish. Fortsatt ung. 5-10 år til er ikke noe problem. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 375,– kr (bestilling) 92 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

Modne Rieslingviner fungerer bra til asiatisk inspirerte retter som laks- og tunfisk tataki. Foto: Geir Salvesen