Det er to iøynefallende forhold rundt vinprodusenten Wynns i Australia. De tre opprinnelige sideliggende saltaksfasadene fra 1800-tallets produksjonsanlegg. Og den intenst rustrøde jorden. Terra Rossa. Som gir en utmerket Cabernet Sauvignon.

Ukens vin: Wynns Coonawarra Cabernet Sauvignon 2018, South Australia

For mange er god australsk Cabernet synonymt med Wynns. Foto: Geir Salvesen

Geir Salvesen

Det er bare noe med det røde jordsmonnet. Terra Rossa. Rød jord. Det var det jordsmonnet skotten John Riddoch hadde å gjøre med da han flyttet til dette avsidesliggende stedet i det enorme Australia i 1860. Med årene skulle det bli dugelig rødvin ut av dette, men selvsagt ikke uten masse problemer, nesten-konkurser, salg, etc, etc.

Coonawarra er ett av ganske mange vekststeder på kloden som har denne røde jorden. I Coonawarra er den sigarformet. (Stor sigar). Dessverre er forskere uenige i hva den egentlig kommer av, og det er ikke nødvendigvis rust og jernoksid, som man skulle tro. Den dukker ofte opp i forbindelse med kalkstein som underlag, og Coonawarra som ligger 40 mil fra nærmeste by Adelaide, ligger ved det som kalles Limeston Coast. Her er en forklaring fra Wikipedia hvis du vil fordype deg litt mer i det: Terra rossa (soil) – Wikipedia

Men det gjør noe med smaken. Nøyaktig hva er også vanskelig å fastslå. Men det virker som om spesielt Cabernet har godt av den lille ekstra kompleksiteten som den er med på å gi. Tilsynelatende. Et element av krydder og en slags metallisk oppstramming. Dette er bare egne tanker, og ikke noe som bør legges vekt på utover det. Men det er også akkurat i denne vinen en kombinasjon av tørrhet og mørk fruktsødme som virker ganske original for ganer som nå stort sett er vant med europeiske vinstiler.

Den røde jorden hos Wynns i Coonawarra ligger i et sigarformet område som er ca 20 km langt og 2 km bredt. Tykkelsen varierer fra 5 cm til en meter. Her en spade fra Wynns. Foto: Produsentens nettsted.

Australia er sett på som et varmt land, men ute ved denne sørkysten hvor vingårdene rundt Coonawarra ligger, er temperaturene langt mer moderate.

Det er over 25 år siden jeg var på besøk der, en kort flytur fra Adelaide. Og stedet er helt åpenbart ikonisk, ettersom Wynns Cabernet Sauvignon tidlig ble kjent som en god vin, da australierne på 1950- og 60-tallet hoppet over fra sterkvin og drinker og til svakvin. Men det er relativt få turister der ettersom dette stedet ligger desidert «off broadway».

Du kan jo da ta en smaketur dit gjennom ukens vin. Her er mer om historien bak Wynns. Our Heritage | Wynns Coonawarra Estate

5229201 Wynns Coonawarra Cabernet Sauvignon 2018, South Australia

Mørk på farge, duft av lær og krydder, bark. I smaken ganske rik og tight med merkbare tanniner, fast midtparti, tørr, mørk bærfrukt, mest solbær, mørke oliven i finish som er harmonisk. Den er nesten til å tygge litt på. Passer til: Storfe, lam og sau, lam, bbq/grillmat. 249,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 5)
Treasury Wine Estates Norway A