Hvem er interessert i ypperlig Pinot Noir uten syltetøy- og varmduft, til overkommelig pris? Ihvert fall jeg. Trolig du også. Prøv f. eks Creation og Elgin Vintners.

Ukens vin: Creation Pinot Noir 2021, Sør-Afrika.

Elgin Pinot Noir 2020, Sør-Afrika.

Kunst, vin, mat og natur smelter sammen på Creation i Hemel-en-Aarde. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Først en disclosure, som det heter på nynorsk. Det hender jeg hjelper kjøkkenchefen og ansatte fra såkalte «disadvantaged backgrounds» på restauranten til Creation i Hemel-en-Aarde i Walker Bay-området i Sør-Afrika med å lage vintilpasset mat. De har nemlig en glimrende restaurant på den vingården som blir besøkt av gjester og vinmakere fra hele Kapp-provinsen. Og fra resten av verden også, for den saks skyld.

Her tar man mat- og vinmatching ekstremt alvorlig. Hver rett er matchet til en av de mange vinene deres.

Fra å ha vært et sauebeite inntil for drøyt 20 år siden, er denne vingården med det absolutt veltrufne navnet Creation, blitt en av de gastronomiske og vinmessige drivkreftene i dette området av Sør-Afrika. Som altså ligger et par timer østover fra Cape Town, opp fra Hermanus i Hemel-en-Aarde Vallei. Altså Himmel-og-jorddalen, som vi ville ha sagt på norsk. Her har sveitsisk-fødte Jean-Claude Martin og sørafrikanske Carolyn Martin – født Finlayson – omskapt ødemark til en av verdens vakreste  vingårder. Det er i hvert fall hva noen magasiner har ment.

Jean-Claude og Carolyn Martin på Creation. Foto: Geir Salvesen

Flere av vinene deres er nå kommet til Norge. De lager en haug forskjellige, men her på bjerget er vi mest opptatt av Pinot Noir, og for så vidt også Chardonnay, som blir laget i fransk stil av Jean-Claude, oppvokst i nærheten av Bourgogne som han er.  Men deres musserende er flott, Sauvignon Blanc, Semillon…. Chardonnay, som vi også har i Norge.

Her altså Pinot Noir. I denne dalstubben, som strekker seg vidt og pittoresk nordøstover fra Hermanus var det opprinnelig Hamilton-Russell som gjorde området kjent. Inntil nylig var deres Pinot noe av det aller beste man kunne oppdrive i Afrika. Nå har andre tatt dem igjen og vel forbigått dem også, fordi de kjører litt hard eiking på vinene med dertil mye fatpreg.

Hemmeligheten er havbrisen som tar seg oppover dalen et stykke, en kjølende havbris kombinert med mye sol, passe med nedbør og gode Pinot Noir-kloner. Creation har tre nivåer på sine Pinot’er. Estate Pinot Noir, Reserve Pinot Noir og Art of Pinot Noir. Art of Pinot Noir blir for dyr i Norge, men både Estate og Reserve har vi her i bestillingsutvalget. Estate, som det er snakk om her, koster 270 kroner. Reserve koster 370.

Både Creation og Elgin Vintners har den fine transparensen og kjøligheten som en god Pinot skal ha, Elgin Vintners kanskje enda mer mot ren rødbærsfruktighet, å som jeg elsker den rødbærsfrukten med bringebær, kirsebær, friske jordbær. Mens Creation har litt mer moreller i tillegg til det røde innslaget. Elgin er et annet sted i Kapp—provinsen som er spesielt egnet til Pinot Noir på grunn av et relativt kjølig klima.

13912001 Creation Pinot Noir 2020, Walker Bay, Sør-Afrika 

Veldig flott, ren rødbærsfrukt med vekt på bringebær, kirsebær, helt krystallklar. Har tydelig hatt godt av turen til Norge. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 269,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

977201Elgin Vintners Pinot Noir 2020, Elgin, Sør-Afrika 

Ypperlig, rødbærsfruktig Pinot med roser og friske bær i duft, harmonisk smak med utviklede tanniner og masse rødbærsfrukt, mest i bringebær, jordbær-retning. Rimelig for denne kvaliteten å være. Passer til: Bbq/grillmat, småvilt og fugl, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, lam og sau. 259,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Wine 4 You AS