Postet: 16. februar 2017. På noen få år er Chris Alheit blitt synomymt med de nye høykvalitetsvinene fra Sør-Afrika med navn som Cartology, Radio Lazarus og Magnetic North. Jeg har besøkt ham.

Chris Alheit, Vinmaker i Hemel-en-Arde Vallei, Sør-Afrika. Her med nyhøstede Chenin Blanc-druer. Foto: Geir Salvesen

En trivelig kar, Chris. Smilet sitter løst. Mens vinen hans sitter fast i minnet som noe av det beste fra Sør-Afrika. Flott at det finnes land som satser på andre druer enn de vante, som Chardonnay og Riesling. Og i Sør-Afrika har Chenin Blanc som ellers har tilholdssted i Loire-dalen i Frankrike, blitt det store nå. Lokalt er det også kjekt å drikke Sauvignon Blanc, men her i Europa og Norge har vi så mye høykaliber Sauvignon at Sør-Afrika vel ikke har like mye nytt å tilføye.

Øverst i denne dalen, Hemel en Aarde, holder Alheit til. Foto: Geir Salvesen 

Alheit og kona Susaan holder til på toppen av et lite pass, Hemelrand – Himmelrand, på norsk – helt oppe på toppen av Himmel-og-jord dalen – Hemel en Aarde Vallei ovenfor Hermanus i Walker Bay – halvannen times kjøring øst for Cape Town. Oppe på en støvete hylle i et støvete smakerom – hvor det akkurat nå detter inn litt kald lunsj til de hardtarbeidende – står det støvete flasker som viser hvor han henter inspirasjon fra. Blant annet fra vulkanvinene på Santorini utenfor Hellas!

Inspirasjon i Europa

– Vi var på Santorini i Hellas og så hvilke fantastiske viner de laget der. Det gjorde virkelig inntrykk på oss. Så var vi andre steder. Languedoc i Frankrike, i Traben Trarbach i Mosen. Disse stedene har ikke så mye til felles, bortsett fra følelsen av autentisitet. Man kan ikke lage disse vinene noen andre steder. Vi ville også gjøre noe som ikke kunne kopieres i andre land. Vi fant gamle, forlatte vingårder her med gamle vinstokker fra Chenin Blanc. Slik ble Cartology født. Jeg vet ikke hvorfor de smaker slik, for vi har en ekstremt enkel vinmakingsprosess, sier Alheit.

Chenin Blanc-druer fra Sør-Afrika. Foto: Geir Salvesen

Dette er viner som jeg glatt gir 90 poeng og over. Kvaliteten er helt klar. Man må bare venne seg til at også de nye sørafrikanerne hører med i verdens vinøse toppsjikt. Det er graden av terroirfølelse som bringer dem opp dit.

The Old Vine Series Skurfberg fra Eben Sadie – med Chenin-druer fra Olifantsrivier nær Clanwilliam og Mullineux’s Granite Chenin Blanc er foreløpig de eneste som overgår disse, etter min oppfatning. Sadie’s Skurfberg kommer faktisk til Norge i mars-nyhetene i bestillingsutvalget. Mullineux’s Granite blir utsolgt på minutter når det kommer noen få flasker til Norge. Disse gir jeg 93 poeng, som foreløpig er det høyeste jeg er kommet på poengskalaen.

Et nydelig trekløver. Foto: Geir Salvesen

Alheits viner

1959501 Alheit Cartology 2015, Alheit Vineyards, Western Cape. Kr 319,-, Karakter: 6, Poeng: 91

Dette er en miks av druer fra områder i hele Kapp-provinsen. Det er hovedsakelig Chenin Blanc, med 12 prosent Semillon innbladet. Druematerialet er hentet fra Skurfberg, Pardeberg, Bottelary, False Bay og Botrivier. Semillon-delen kommer fra Franschhoek.

Innslag av lime, sitrus på duft, i smaken klar mineralitet med moden sitrusfrukt i bildet. Også innslag av honning og lime, syltede sitrusfrukter også. Flott syre, god lengde. Topp vin som kan lagres 2-3 år.

3867201 Alheit Magnetic North Mountain Makstok 2014, Olifantsrivier. Kr 499,-, Karakter: 6, Poeng: 92

Noe stort bedre blir Chenin Blanc ikke. Denne vinen kommer fra upodede (Makstok, på afrikaans), gamle, tørrlandsvinstokker som var i ferd med å bli revet opp før det ble stoppent Området er Skurfberg som ligger nær Olifantsrivier nær Clanwilliam tre-fire timers bilkjøring nord for Cape Town. Dette er er område vi kommer til å høre mye mer fra i fremtiden. Også Eben Sadie henter veldig flott druemateriale herfra.

En perfekt miks av konsentrert fylde, moden steinfrukt, frisk syre og klar, underliggende mineralitet. Smak i retning av nøytral steinfrukt, fersken og plomme, og litt krydder. Flott balanse.

3867101 Alheit Radio Lazarus Single Vineyard Stellenbosch 2014, Western Cape. Kr 499,-, Karakter: 5+, Poeng: 91

Også dette nær perfeksjon, gylden, konsentrert, litt melne epler, moden steinfrukt og kanel og krydder, virker ganske moden allerede og har kanskje ikke så mye alder å gå på. Noe mindre mineralitet enn Magnetic North. Men flott vin. Kloke druer. Fyldig og rik og volum i munnen. Druene kommer i sin helhet fra høytliggende vinmarker i Stellenbosch. Hvorfor den heter Radio Lazarus? Vel, vinmarken ligger i nærheten av noen radiotårn. Og Lazarus er en sammenligning med mannen som Jesus vekket opp fra det døde i Bibelen. Fordi også dette var en vinmark som ble vekket opp fra de døde. Vinen er også lagret på store leirkrukker.