Postet: 5. november 2017. Mange av verdens mest berømte og ettertraktede viner har for lengst slått seg igjennom pristaket og er ikke så interessante for vanlige vininteresserte. Men ikke alle er dyre. Ikke alle gode burgundere, heller.

 

To godbiter fra Bourgogne. 2015-årgangen er perfekt for de rimeligere vinene. Foto: Geir Salvesen

Meursault, Puligny-Montrachet, Corton-Charlemagne, Gevrey Chambertin, Musigny. Munnen løper i vann hos burgunderelskeren når disse navnene kommer opp. Men de koster skjorta, etter hvert. Og mer til.

Så er det allikevel et grunnsjikt som da blir interessant prismessig. Vanlig Bourgogne Blanc eller Bourgogne Rouge. Problemet for disse basisvinene er at de ofte smaker tynt og småsurt, de er laget av veldig unge vinstokker. Og druene er ikke alltid like modne. Men i 2015 var druene modne. Der får man varme, svulmende vinstiler. 2014 er stram, kjølig og gir et fint spillerom for terroir’et.

En fordel med disse laveste kategoriene er at produsentene ikke gidder å bruke så mye nye fat på dem. Dermed bevarer de også mer av det terroir-preg som produsentene alltid hevder å ha for øye, men som de gjør mye for å skjule bak monumentalt fatpregede viner.

Her er fire gode viner som nå er på nyhetslisten i november, enten som nye viner eller som nye årganger.

 

Berømte vinmarker gir berømte priser. Foto: Geir Salvesen

7876301 Bachelet Monnot Bourgogne Blanc 2015, Bachelet Monnot, Burgund, Frankrike. Kr 269,-, Karakter: 6, Poeng: 87      Bestilling Brand Wine Estates                

Veldig bra med deklassifisert Puligny-Montrachet, ung, flott, passe med fat og rund tone. Fersken og plomme. All round-bruk.

7876901 Bachelet Monnot Bourgogne Rouge 2015, Bachelet Monnot, Burgund, Frankrike. Kr 259,-, Bestilling. Karakter: 6, 87 poeng. Brand Wine Estates                    

Fin Pinot med god konsentrasjon, moden frukt, miks av mørke og røde bær, moreller mest. Varm og fin. Til hvitt kjøtt, fisk.

3770201 Clos de la Perrière Bourgogne Blanc 2014 Burgund, Frankrike  kr 254,90 (Bestilling) Karakter: 6, Poeng: 87 Plus Vini AS

Friske hasselnøtter på duft, fin mineralitet i smaken som ikke er ødelagt av fatbruk, her er det ikke brukt fat i det hele tatt. Biodynamisk dyrkede druer, det gir her en svært ren og flott smak. 2015-årgangen gir god nok fylde og rundhet. Til fisk, lyst kjøtt, skalldyr.

7946401 Boillot Moulin à Vent Les Brussellions 2014, Burgund, Frankrike,  Kr 269,90 (Bestilling) Karakter: 6, Poeng: 87 poeng Moestue Grape Selections AS

Veldig burgunderaktig i stilen, presis og transparent med god konsentrasjon, litt modenhet, fasthet, god frisk tone, miks av mørke og røde bær. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, lam og sau, småvilt og fugl.