Tahbilk i Victoria, et par timers kjøring nord for Melbourne, lager noen av Australias mest spennende og desidert mest klassiske viner. Allikevel er eiendommen i ferd med å miste fotfeste i Norge, og importøren gir opp agenturet. Hvorfor?

Et lite knippe godbiter fra Tahbilk. Marsanne 2007 er en flott, frisk opplevelse. Foto: Geir Salvesen

Hvor ofte kan du gå på Polet og bli ekstremt imponert over kvalitet i forhold til pris? Ikke ofte? Nei, absolutt ikke. God vin er dyrt, men ikke all god vin er dyr, nei. Ta. F. eks. Tahbilk. Eller Chateau Tahbilk som det het i gamle dager. Det er ikke mange eiendommer i Australia jeg respekterer mer enn denne. Etablert i 1860, den har altså mer enn 150 års tradisjon som vindyrkere, den har noen av de eldste shiraz-druene i verden. Fra denne tiden. Og den lager viner i litt europeisk stil. Med andre ord litt faste, ikke så veldig mye alkohol.

Slik ser det ut på Tahbilk. De gamle bygningene er bevart. Foto: Geir Salvesen.

Allikevel selger de ikke. De er havnet i bakevjen. Bak australske Pinot Noir – som er mer sexy for norske konsumenter, tror den norske importøren. Som nå gir opp Tahbilk. Det er derfor vinene nå er på billigsalg.

Når jeg smaker Marsanne fra 2007 har jeg egentlig vanskelig for å forstå det. En fantastisk, svakt utviklet, kjølig, slank vin i Rhône-stil. Med alderen har den fått litt tertiæraromaer. Viognier 2013, litt fetere og større, men fortsatt frisk nok og med en svært spennende smaksprofil.

Shiraz’en er fast i fisken og ikke så buldrende svær som mange andre steder i Australia. Cabernet’en klassisk og heller ikke den for svær.

Alister Purbrick har vært drivkraften de siste tiårene. Foto: Geir Salvesen

Jeg har vært i Australia fem ganger gjennom årene. Hver gang har jeg tatt turen opp til Nagambie Lakes i Victoria hvor Alister Purbrick driver Tahbilk sammen med sønnen John som nå også er blitt wine maker. Det oser tradisjon fra bygningene, som er bevart fra 1800-tallet. Ikke så mange steder det er tilfelle i Australia.

Kanskje noen andre vil overta Tahbilk? Her er i hvert fall oversikten over dem som nå kan fås til en utrolig billig penge.

5773301 Tahbilk Marsanne 2007, Victoria, Australia. Kr 144,90, Karakter: 6, Poeng: 87

12,5 volumprosent, slank og kjølig i stilen med bjerkesevje, salt og mineralitet i smaken. Litt tertiæraromaer har begynt å dukke opp, syrlige plommer og stikkelsbær. Krisp finish med grønne epler. Svakt reduktiv og bør egentlig dekanteres. Skrukork. Bestillingsutvalget.

5773101 Tahbilk Viognier 2013, Victoria, Australia. Kr 159,90, Karakter: 6, Poeng: 87

Aprikos, fyldig, litt appelsinblomst på duft, skikkelig struktur, nesten som en krysning mellom en hvit Rhône, sentralburgunder og en Chenin Blanc. Ung i stilen, friskt, tørt, steinfruktig. Også her litt mineralfølelse. Universalvin til sjømat. Bestillingsutvalget.

5773401 Tahbilk Cabernet Sauvignon 2012, Victoria, Australia. Kr 169,90, Karakter: 5, Poeng: 85

Innslag av solbær og svarte oliven, også noe frisk fruktighet, veldig fint balansert Cabernet som gjør jobben. Men som de fleste rene Cabernet-viner mangler det kanskje litt kompleksitet. Bestillingsutvalget.

5773201 Tahbilk Shiraz 2012, Victoria, Australia. Kr 159.90, Karakter: 6, Poeng: 87

Litt kjøtt og hud og underskog i starten av denne. Ypperlig viltvin med litt utviklingspreg, solbær, lær og fin, fast finish. Litt krydder og urter er med i smakspaletten. Ypperlig shiraz. Bestillingsutvalget.