Postet: 6. april 2017. Når diamanthandleren Graff bygger vingård og nytt anlegg, må det jo være litt stil over det. Og det er det. Vingården, restaurantanlegget og hotellet er blitt noe av det flotteste og mest påkostede i hele Sør-Afrika. Og nå er vinene blitt gode også.

Utsikt mot Simonsberg og Franschhoek-dalen langt i bakgrunnen fra terrassen på Delaire Graff. Foto: Delaire Graff.

Stellenbosch.

For et sted! Det er noe av det første som besøkende sier til seg selv og medfølgende når de står på parkeringsplassen der oppe i skråningen i Helshogte pass, mellom Stellenbosch og Franschhoek-dalen og ser på skuet. I vest ligger Table Mountain og Cape Town. I nord ruver det flotte Simonsberg-fjellet, like bak eiendommen – som inkluderer et superluksushotell og en cross-over asiatisk restaurant. Vinmarker strekker seg langt oppover skråningen mot høye Botmaskop. Og lengre bak, ligger Groot Drakenstein – fjellet hvor norske Arne Næss forulykket i en klatreulykke for noen år siden.

Skråningen opp mot Botmaskop er plantet med forskjellige druetyper. Bak t.v. fjellet Groot Drakenstein. Foto: Geir Salvesen.

Det er ett av de fineste stedene i Kapp-provinsen. Anlegget er parklignende med kunst og beplantninger. Og alt er gearet på vin, mat – og diamanter. Det er ikke spart på noe, men det har tatt litt tid for å få vinene opp fra ett helt middels kvalitetsnivå til noe langt høyere. Det mangler litt til før man er helt i toppdivisjonen, men retningen er staket ut.

Katherine Harris er markedssjef for vin og innrømmer vel indirekte at det tok litt tid å bygge opp vinene. Men nå er vinporteføljen sterk nok til å så alene, sier hun:

-Gjennom vår portefølje er det en veldig ærlig tilnærming til vinmaking, rene stiler, det å beholde fruktens integritet, sier hun.

Og det er en god beskrivelse. Det er slike «no fuzz-viner» som leverer det de skal. Og så er det også mer påkostede varianter som blir for dyre for det norske markedet. Det er to nyheter denne våren på Polets bestillingsliste. En hvitvin og en rødvin. Begge er gode, og begge ligger i det kjøpbare sjiktet rundt 200 kroner.

6962501 Delaire Graff Chenin Blanc Reserve 2014, Swartland, Sør-Afrika. Kr 199,-, Karakter: 5, Poeng: 86 Bestillingsutvalget

Mange produsenter bruker frukt fra Swartland for å lage moderne Chenin Blanc. Her har Delaire fått fatt i noen veldig gamle vinstokker som skal ha en gjennomsnitts alder på hele 55 år. Man merker det på vinen. Mye konsentrasjon. Selve vinen er gjæret i tank, den har ikke vært igjennom malolaktisk 2.gangs gjæring, noe som gir den en krisp syre midt oppi det som ellers er en bred steinfrukt som har litt tropiske elementer og smak av mandel og sitron. Den har oppholdt seg i store, 2500 liters eggeformede eikefat. Lang ettersmak.

 

6962401 Delaire Graff Botmaskoop, Stellenbosch, Sør-Afrika. Kr 219,-, Karakter: 5+, Poeng: 87 Bestillingsutvalget

Dette er en rødvin laget på alle de fem klassiske Bordeaux-druene. I dette tilfellet: Cabernet Sauvignon (63 prosent), Merlot (21 prosent) og resten Malbec, Petit Verdot og Cabernet Franc.

Fast i stilen med korrekt «Bordeaux-preg», litt Pauillac,kanskje, med faste solbær, grafitt, absolutt interessant, frisk også. Veldig primæraromaer her, bør absolutt lagres, men ikke noe som skurrer nå. 14,5 i alkoholprosent er litt høyt. Men den smaker faktisk ikke så alkoholisk.