Postet: 12. oktober 2018. Det finnes noen viner som er som poteten. De kan brukes til alt. Nå er det høst, og Guigals Côtes du Rhône kan fint brukes til lam. Eller vilt.

Ukens vin: Guigal Côtes du Rhône 2015, Frankrike.

Det er tydelig hvem som eier denne vinmarken i Nord-Rhône. Foto: Produsenten.

GEIR SALVESEN

Ok, nå er det lammesesong. Og viltsesong. Etter hvert blir det julemat. Så blir det torsk til ettervinteren. Om vår og sommer er det grilling. Kjekt, da, med en vin som går til det meste. Guigal er et navn man som regel alltid kan stole på leverer på vinsiden.

Ukens vin er laget av ca 2/3 Syrah – som gir saftighet og krydder. Ca 1/3 Grenache som gir fylde, alkohol og skyv i smaken. Litt Mourvedre er også med.

Altså en relativt klassisk Côtes du Rhône-blanding.

Det som Guigal gjør litt annerledes enn andre med denne vinen er at den ikke er blodfersk. Den har fått halvannet år på eikeliggere. Og den har begynt på en utvikling, med svake tertiæraromaer, men bare kommet et stykke på vei slik at vi beholder primærfruktighet og en definitivt klar fruktsødme. Med andre ord det beste fra to verdener. Slik bygger man bro smaksmessig sett med denne populære gjengangeren.

Dette området i Sør-Rhône er helt på toppen i mengdeproduksjon, og Guigal lager hele 2,7 millioner flasker av dette produktet hvert år. I tillegg til vinmarker overalt ellers i Rhônedalen. Det er noe årgangsvariasjoner i den sørlige enden av dalen, men stort sett snakker vi om jevnt klima og god kvalitet. Poenget er å unngå viner som er tynne og tydeligvis lider av overproduksjon.

En stødig gjenganger i mange polutsalg. Guigals Côtes du Rhône. Foto: Produsenten

730401 Guigal Côtes du Rhône 2015, Rhône Sør, Frankrike. Kr 172,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Saftig, deilig, rødbærsfruktig Rhône med god modning, men nok friskhet. Servert litt kjølig er det tendenser til burgunderaktig eleganse i den. Integrerte tanniner. Ørlite pepper også. En virkelig universalvin. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storvilt, småvilt og fugl, pizza / pasta, bbq/grillmat. Basisutvalget.

Moestue Grape Selections AS