Postet: 11. juni 2018. Det finnes noen typer rødvin som fungerer spesielt godt om våren og sommeren. En bra Valpolicella fra en god årgang. Og i varme 2017 har Allegrini akkurat en slik en.

Ukens vin: Allegrini Valpolicella Classico 2017, Veneto, Italia. Kr 149,90,

Marilisa og Franco Allegrini inspiserer sunne, nyhøstede druer. Foto: Allegrini.

 En tung, smaksrik, tannisk, lær- og soppduftende, underskogsbefengt, dyr rødvin? Absolutt ikke. Det er det siste vi trenger nå. Det er høsten, det. Vi må gå med årstidene også i vinveien.

Det har også noe med maten å gjøre. Vi spiser lettere om sommeren og vi spiser generelt lettere mat nå enn tidligere. Derfor trenger vi også viner som matcher sesong og nye spisemønstre.

Pinot Noir er en av vintypene som passer. Og Valpolicella fra Veneto i Nord-Italia. Kjært barn har ett navn: Valpo.

Valpolicella betyr «dalen med de mange kjellerne». Og det er mange bra produsenter her som lager viner fra hovedsakelig tre druetyper: Corvina, Rondinella og Molinara. Her er Corvina viktigste drue.

Sett over tid har Valpolicella-stilen blitt mer konsentrert og absolutt bedre, slik jeg har smakt den gjennom tre tiår. Det er jo ikke noe man inviterer vinklubben hjem til for å skryte av flotte slott og gode årganger. Her er det de aller siste årgangene som gjelder.

Og den aller siste nå er 2017. Da var det veldig varmt i Sør-Europa med tørke i mange sentrale vinområder sør for Alpene. I Piemonte vasset man i jordstøv til langt uti oktober.

Det pussige er at ukens vin ser ut til å ha hatt godt av en varm årgang. Man kan ikke smake varmen i vinen, men den har ført til større konsentrasjon i frukten.

Palazzo della Torre i Valpolicella. Foto: Produsenten.

Allegrini er ett av flere velrenommerte firmaer i området, og har fått flere internasjonale priser. I Norge har produsenten vært igjennom et importørbytte som alltid skaker ting opp litt.

Allegrini består i hovedsak av vinmaker Franco og søsteren Marilisa. Sistnevnte er markedsføreren, og Allegrini kunne i fjor notere seg for forsideoppslag og ni sider med stoff om eiendommen i bladet Wine Spectator. I 2016 ble Allegrini årets vinmaker i Gambero Rosso.

I tillegg til merkevaren Allegrini eier de også Corte Giara (Veneto) og to vingårder i Toscana; Poggio al Tesoro i Bolgheri og San Polo i Montalcino.

Allegrini er kjent for enkeltvinmarksamaroner som La Poja, og kraftige, konsentrerte viner på et høyt internasjonalt nivå med navn som Palazzo della Torre. Men her har vi altså en Valpolicella Classico. Som er en dagligvin. Med behagelig prislapp på under 150 kroner.

Immagini 010

 

Valpolicella Classico fra Allegrini. Foto: Vinmonopolet

 5506601 Allegrini Valpolicella Classico 2017, Veneto, Italia. Kr 149,90, Karakter: 6, 84 poeng

Starter med fiolduft og solbærskall på duft, I smaken flott og frisk morell- og bringebærfrukt i denne, bra og velkommen naturlig fruktsødme i finish i tillegg til den sedvanlige kjernebitterheten som alltid kjennetegner Valpolicella. Bra konsentrasjon. Fin vin til kylling, salater, pizza og pasta. 2017 gir god modning på druene. Basisutvalget.