Det er pussig hvordan noen uttrykk er blitt stående. Som at noe er gresk for en. Altså noe uforståelig og utilnærmelig. Men ikke så mye nå, lenger. Ikke med den nye generasjonen av greske viner. For eksempel Thymiopoulos Naoussa Alta 2018. Nyheter hos Vinmonopolet i morgen. Onsdag 7. juli.

Apostolos Thymiopoulos. En av de nye grekerne. Her skuer han ut fra vingården i Naoussa. Foto: Produsenten

Mens grekerne for lengst har vist at de kan varte opp med toppkvalitet i form av Assyrtiko-baserte hvitviner fra Santorini, har rødvinene latt vente på seg. I hvert fall er det inntrykket som mange utenfor landet har fått i forbindelse med det som har vært sendt ut på eksportmarkedet. Men alle som har vært innom vinbarer i Athen eller lignende steder, vet at det er mye «uoppdaget» kvalitet. Også på rødvinssiden.

En av produsentene som har fått vind i seilene i Furet Værbitt det siste året, er Thymiopoulos. Drevet av Apostolos Thymiopoulos. Han holder til i Naoussa, som nok er det fremste kvalitetsområdet for gresk rødvin. I hvert fall ett av de fremste.  Og så har han grepet fatt i de innfødte druetypene som gjør dette mer interessant for utlendinger. F. eksempel Xinomavro.

Hellas har mange spesialdruer som bare finnes her. Den mest berømte er nok Mavrotragano som inntil nylig (for et tiår eller to tilbake) bare var igjen i en liten vinmark hos Paris Sigalas på Santorini. Men det er Xinomavro som virkelig blomstrer i hendene på Apostolos Thymiopoulos. Hvis jeg sier at dette er en mellomting mellom en Barbaresco og en rød burgunder, uten selvsagt å være nøyaktig det, antyder det noe om smaksretning. Altså en attraktiv vinstil for oss nordmenn.

Vi forbinder gjerne Hellas med ferier og knallvarme somre, men her i Naoussa-området har Thymiopoulos lyktes i å lage en aromatisk og mer kjølig vinstil med bare 12,5 volumprosent alkohol. Og det uten at vinen kjennes grønn ut i munnen. Grunnen er høyereliggende vinmarker med kjøligere temperaturer.

11441401
Thymiopoulos Naoussa Alta 2018, Naoussa, Hellas Deilig Pinot Noir-stylet vin, med bringebær med tagger, i Barbaresco-stil, roseblader. Litt tørkede urter også, men ikke så mye. Utgangen er rødbærsfruktig med streif av mørke bær også. Nok friskhet. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, and, svinekjøtt, bbq/grillmat. 209,– kr (basis) 87 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

Merk for øvrig at Vinmonopolets lanseringsdager nå skyves fra fredag til onsdag i lanseringsmåneden. Denne vinen kan fås fra onsdag 7. juli.

En komprimert variant av denne artikkelen finnes også på: Vinmonopolet nyheter juli 2021 | Pepper (matogdrikke.no)

En liten bunke greske nyheter på Vinmonopolet. Foto: Geir Salvesen

MUSSERENDE

1413701 Twee Jonge Gezellen Krone Rosé Brut, Sør-Afrika,

Kr 179,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Oransje på farge, duft av appelsinskall, smak også, litt tørket appelsinskall, ganske uttrykksfull. Vellykket rosémusserende fra en god produsent i Sør-Afrika. Kanskje mest en mat-musserende. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, spekemat, and, lyst kjøtt, sushi / sashimi, bbq/grillmat, lam og sau. 

Basisutvalget. Einar A Engelstad AS

9611301 Alma 4 Extra Brut, Argentina 

Kr 194,-, Karakter: 5, Poeng: 85

Dyp gul, nærmest lagret karakter på denne, epler som er gule, varm sitrus, ganske fet og fyldig. Frisk nok, allikevel. Lavalko med 11,5 volumprosent, 30 måneder på bunnfall. Interessant. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, fisk, aperitif. 

Basisutvalget. Excellars AS

De hvite

Soave er ett av satsingsområdene for Vinmonopolet i juli-nyhetene. Her er det mye bra å hente.

Beliggende østenfor Verona i Nord-Italia, satses det på hvitviner, spesielt laget på Garganega-druen. Mer ukjent er det at deler av området også har vulkansk grunn, noe som gir vinene en ekstra dybde og av og til en saltaktig mineralitet oppi en ellers plomme- og steinfruktaktig smaksretning på Soave-vinene. Det fine med denne vintypen, som tidligere var uglesett på grunn av overproduksjon og lav kvalitet, er at den smyger seg pent bak mange forskjellige typer retter. Pieropan og Gini er to gode produsenter. Pieropans la Rocca er kanskje den beste av alle Soave-vinene, med vinstokker som vokser i et veritabelt steinbrudd et par lange steinkast unna Soave-landsbyen. Men her har vi Calvarino som også er en flott vin.

HVITVIN

2001501 Brocard Saint-Bris Sauvignon 2019, Burgund, Frankrike.

Kr 175,-, Karakter: 5, Poeng: 84

Behagelig, krisp og bra Sauvignon Blanc med stikkelsbær, sitrus, pære i smaken. Litt kledelig munnvekt i midten. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 

Testutvalget. Engelstad Spirits AS

13182701 Nals Margreid Berg Alto Adige Terlano Pinot Bianco 2019, Trentino-Alto adige, Italia.

Kr 219,90, Karakter: 5, Poeng: 86

Nøytral, men også litt fet, Pinot Blanc fra alpelandskapet i Nord-Italia som har det lille ekstra. Men også ekstra alkohol på 14,5 volumprosent som den bærer godt. Litt litchi og pasjonsfrukt er også med. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, fisk. 

Basisutvalget. Stenberg & Blom AS

4246901 La Froscà Soave Classico 2019, Veneto, Italia 

Kr 229,90, Karakter: 6, Poeng: 87

Ypperlig Soave med god konsentrasjon, gule frukter, modent eple, nektarin, salt og anis i finish. Har det lille ekstra. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 
Basisutvalget. Hans A.Flaaten Vins Fins

6337601 Pieropan Soave Classico Calvarino 2019, Veneto, Italia 

Kr 255,-, Karakter: 6, Poeng: 88

Sånn skal det være. Full trøkk, her, med god konsentrasjon og en saltaktig smak som nesten prikker på tungen, koblet med moden plommefrukt, fennikel og urter. Nøtter også. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 
Basisutvalget. Winetailor as

13229001 Portinari Ronchetto Soave Superiore Classico 2019, Veneto, Italia

Kr 199,90, Karakter: 5, Poeng: 85

Nøytral, gul steinfrukt, ok konsentrasjon, gule epler og plommer, behagelig smak. Rund og bløt. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 
Basisutvalget. Strøm AS

RØDVIN

11441301 Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2019, Naoussa, Hellas

Kr 189,-, Karakter: 5, Poeng: 85

I tillegg til barnåler og nyper, er den også litt leskende i stilen og glatt på tungen, ikke den store fylden, men fast og strukturert, litt varm, mørk bærfrukt dominerer. Passer til: Lam, lam og sau, bbq/grillmat, and. 

Basisutvalget. Vinarius AS

13184501 Kir-Yianni Naoussa Xinomavro 2018, Makedonia, Hellas 

Kr 182,90, Karakter: 5, Poeng: 85

Nyper, tørket, rød frukt, strukturert i stilen også med litt barnåler og buskaromaer. Nøytralt fatpreg. Grillvin. Passer til: Lam og sau, lam, bbq/grillmat. 

Basisutvalget. Servco

4050001 Tsantali Naoussa 2018, Makedonia, Hellas

Kr 139,90, Karakter: 6, Poeng: 83

 Tydelige barnåler på duft og smak, ellers en interessant, urteaktig vin med miks av røde og mørke bær, prisen er også grei. Bra til lam. Passer til: Lam og sau, lam, bbq/grillmat. 

Basisutvalget. Einar A Engelstad AS

10112701 Bibine Beaujolais Village Bio 2020, Beaujolais, Frankrike 

Kr 182,90, Karakter: 5, Poeng: 85

Fin, kirsebæraktig Beaujolais med blomsterduft, fioler, saftig på smak med kirsebær og grønne urter. Passer til: Bbq/grillmat, storfe, lam, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 

Testutvalget. Blend Wines AS

5049201 Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2016, Piemonte, Italia 

God farge, klassisk, fast Serralunga-stil med bra konsentrasjon, tørket frukt, urter, nype, lakris, treverk, en noe utviklet fruktighet. Drikker pent nå. Passer til: Storfe, storvilt, lam, and, lam og sau. 399,90 kr (test) 88 poeng (terningkast 5)
Ekjord AS

10337201 Fabio Oberto Barolo di Serralunga d’Alba 2016, Piemonte, Italia

Fat, tobakk, lær, høstlig skog, pen duft, men litt tam i smaken. Ok pris, men mangler vel litt stil. 300,– kr (test) 87 poeng (terningkast 5)
Monopole Wines AS

7615101 Alessandro Veglio Barolo 2016, Piemonte, Italia 

Vin fra gode 2016. Tobakk og høstlig jordbunn på duft, lakris også, mye tørket frukt og egentlig ikke så mye bærfriskhet. Virker kanskje eldre enn den er. Fast i stilen. Høstvin.  419,– kr (test) 88 poeng (terningkast 4)
Winning Brands AS

7268006 Gnarly Head Pinot Noir 2019, California, Usa 

Boksevin fra USA med bra trøkk på alle fronter, moreller, syltetøy, plomme, vanilje, krydder, treverk. En skikkelig grillvin. Passer til: Lam og sau, storvilt, bbq/grillmat. 459,90 kr (test) 83 poeng (terningkast 5)
Solera Uteliv AS

13198201
Thomas Gerrie Le Collines Vineyard Syrah 2018
Oregon, Usa Veldig trøkk i denne amerikanske Syrah-vinen som kan skilte med mye av alt, fat og mørke bær og kamferaktige smaker. Passer til: Storvilt, storfe, lam, bbq/grillmat, lam og sau. 339,90 kr (parti)88 poeng (terningkast 6)
Servco

13183401
Ceres Composition Pinot Noir 2018
Central Otago, New Zealand Lagret Pinot Noir med litt lær, fat og lignende oppå litt syltetøysaktig (men ikke mye) røde bær. Man kjenner treverket litt i finish, men ellers er dette en finstemt Pinot Noir som er god til lam og vilt. Passer til: Bbq/grillmat, storvilt, småvilt og fugl, storfe, lam, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 349,90 kr (parti) 87 poeng (terningkast 5)
Hand Picked Wines AS

ANNET

Det er blitt mye bra cider fra Norge. Her er en av de gode nyhetene

11080101 Hardangergutane Solglimt Eplesider 2020, Hordaland, Norge 

Fin, frisk smak, med syrlig, krisp eplesmak, litt nøtt og krydder også. Skummet er ganske dempet. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, aperitif, and. 164,– kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)
Vinio AS