Den så vi nok ikke komme: Frankrike og Italia dupper, Chile øker vinsalget og er nå på 3. plass på rankingen av rødvinssalget i Norge. Hva i huleste er det som har skjedd?

Casillero del Diablo

Et knippe billige chilenere. Foto: Geir Salvesen

De nye salgstallene til Vinmonopolet er klare. Her går det frem at Italia går kraftig tilbake med nesten 1 million liter og fem prosent i salg i 2016. Mens Spania har en kraftig fremgang. Det mest overraskende må nok allikevel være Chiles stødige fremgang. I fjor satte de salgsrekord med 4,2 millioner liter, mens Frankrike datt ned til rundt 4,1 millioner og svakere salg. Altså landet som har Bordeaux, Bourgogne, Rhône og Languedoc. Noen av verdens mest yppige vinområder.

Vi snakker altså om rødviner nå. Tar vi med hvitviner og rosé og musserende er Frankrike mye større, selv om Chile også solgte 19 prosent mer hvitvin enn i 2015.

Trenden har vart noen år nå, men utviklingen har foregått under «alles» radar. Kanskje bortsett fra dem som har solgt chilensk vin.

Eget importselskap i Norge

Concha y Toro er representert ved et eget importkontor i Norge. Concha y Toro Norway AS.

Heidi Stumo i firmaet mener stempelet som enkle og uinteressante volumviner er borte.

-Årsakene kan være mange til den nye Chile-bølgen. I 2015 ble det lansert ni nye viner fra landet, friskere viner som har mindre alkohol enn før. Det leveres også kvalitetsviner i mellomprissjiktet som har fått positiv omtale av vinjournalister, sier hun.

-Hva vil du si er hovedattraksjonen rundt chilensk vin nå, annet enn lav pris, for den er jo fortsatt lav?

– De har Stillehavet, Andes-fjellene, ørken i nord og isbreer og kulde i sør og  med dette kan Chile variere og produsere mange ulike stiler og druer og det trenger ikke bli så mye sødme i vinene heller, slik som i noen land hvor de har mye sol. Tendensene blant vinmakerne i Chile de siste tiårene har vært i økende grad å identifisere nye områder hvor vinplanter kan vokse godt. I tillegg gjør de nøye analyser for å finne og plante den druetypen som vil gi bes vin ut i fra forutsetningene. De har heller ingen rigide vinlover som begrenser innovasjon og utvikling, mener hun.

Lav pris viktig

Det må være prisen som gjør mye av utslaget. Mens svært mye vin nå ligger på 130 kroner og oppover på Polet, selger chilenerne fortsatt flaskeviner til rundt hundrelappen selv om mange også derfra er gått over hundringsen.

Vineyards of Leon and Nieves Cosmelli in Santa Amelia de Almahue, Cachapoal Valley, Chile, they sell to Casa Lapostolle

Sunne vingårder i Chile. Foto: Concha y Toro.

Jeg var faktisk med den første norske gruppen av journalister og importører som dro ned dit tidlig på 90-tallet for å utforske landet og fremtidsmulighetene. Foruten kontinuerlig magesjau pga annerledes bakteriekultur og rammebesøk både her og der ute på vingårdene, fikk jeg i hvert fall sanne at det var få uønskede små skapninger ute i vinmarkene og lærte at Chile har ett av verdens gunstigste klimaer for druedyrkning, med veldig få sykdommer.

Etter at Bulgaria hadde ledet på billigsiden i polsalget, slo Chile til salgsmessig og solgte i bøtter og spann utover 90-tallet, før det igjen ble nedgang.

Hva er det man får for pengene? Jeg har testet en del av de rimeligste og halvrimelige. Concha y Toros rekke av viner i Norge. De har flere prissegmenter, hvorav Sunrise-serien er den laveste, og Marques de Casa Concha er middelklasse og over. En fellesnevner er teknisk vellagede viner, hvor prisen bestemmer hvor mye konsentrasjon den skal ha.

Typisk for de billigste er denne vinen:

4010801 Viña Maipo Mi Pueblo Cabernet Sauvignon 2015, Maipo, Chile. Kr 91,90, 74 poeng 3+R Basisutvalget

På dette prisnivået er spørsmålet mest om den er drikkelig. Det er den absolutt. Fargen er litt tynn, duften og smaken er unge, saftige bær, streif av krydder og bark. Dette er tydeligvis druer fra høytproduserende vinmarker, alkoholnivået er 11,5 og et sukkerinnhold på 6g pr liter.

Dette er en slags «norsk-designet» vin både for å tekkes folk som vil ha det så billig som mulig, og som ikke vil ha for mye snerp, men heller få følelsen av litt fruktsødme. Men den virker ikke noe klissen med 6g restsukker, og det er bra.

4.1.1

Kjelleren til Casillero del Diablo. Foto: Concha y Toro.

Her er en annen:

3101801 Sunrise Cabernet Sauvignon 2015, Valle Central, Chile. Kr 93,90, Karakter: 3+, 75 Poeng  Basisutvalget.

Enkel, mørk bærfrukt, solbær og bjørnebær. Middels fylde. Saftig i stilen. Grei balanse. Til hvitt kjøtt og kylling.

Her er enda et par:

4497501 Casillero del Diablo Carmenère 2015, Concha y Toro, Chile. Kr 110,-, Karakter: 4+, 79 poeng. Bestillingsutvalget

Strukturert vin med mørk bærfrukt, fast smak slik Carmenere skal ha, moden frukt i underkant og tanniner i sjakk. Streif av urter og kull i aromabildet. Litt blyant i finish. Biffvin.

Casillero del Diablo Merlot 2015, Concha y Toro, Chile. Kr 110,90, Karakter: 4, Poeng: 78. Basisutvalget.

Streif av trekrydder og fat, søte bær, småpen i stilen med bjørnebær og litt vanilje. Helt grei all round-vin.

Og denne gamle slageren:

661401 Canepa Cabernet Sauvignon 2015, Chile. Kr 89,90, Karakter: 4. Poeng: 75 Basisutvalget

Forsiktig, mørk fruktighet, miks av solbær og bjørnebær, ikke så konsentrert men helt alminnelig på smak. Går fint an å ha denne til en enkel kyllingrett, pizza eller en torsk, til og med.

Dersom du vil ha det mer påkostet og konsentrert, kan du prøve denne:

5752701 Viña Maipo Limited Edition Syrah 2011, Chile. Kr 185,-, Karakter: 5, 84 poeng Bestillingsutvalget

En Syrah med skikkelig trøkk, absolutt mest i Australia-retning med kraftig, konsentrert, mørk, varm, krydret, kanelaktig fruktighet. Vanilje også. Nok modenhet og nok friskhet. Krydderet henger i i finish, og vinen er såpass kraftig – og balansert – at den er flott til grillmat og til kjøttgryter med mye krydder.  14,5 volumprosent alkohol.

Casa Concha 3 flasker

Litt mer påkostet er denne serien fra Marques de Casa Concha. Kvaliteten er også merkbart høyere. Foto: Geir Salvesen

Marques de Casa Concha

Ellers er Marques de Casa Concha er habil vinserie fra Concha y Toro. Noe mer koster den, men kvaliteten er merkbart høyere.

5260401 Marques de Casa Concha Chardonnay 2014, Maipo, Chile. Kr 159,90, Karakter: 5+, Poeng:  84. Bestillingsutvalget.  

Sitrus, pære, først et streif av litt tropisk på duft, men det forsvinner og det er passe fylde og en god, distinkt og syrlig-frisk finish. Mye vin for pengene. God kvalitet.

9457601 Marques de Casa Concha 2013/2014 Pinot Noir, Maipo, Chile. Kr 169,90, Karakter: 5-, Poeng:  83 Bestillingsutvalget.

Duft av kirsebær og moreller og svarte plommer, i smaken en miks av rødbærsfrukt – litt bringebær, kirsebær og mørke skogsbær. Harmonisk, moden frukt gjennom hele smaksforløpet. Men mangler kanskje litt eleganse. Litt krydder, bark og urter også.

3249301 Marques de Casa Concha 2014 Cabernet Sauvignon, Maipo, Chile. Kr 169,90, Karakter: 5, Poeng: 84. Bestillingsutvalget

Absolutt vellaget Cabernet med ganske konsentrert mørk bærfrukt, bjørnebær og solbær, litt bark og krydder i smaksbildet, tanninene er faste men modne og det er godt fraspark i den ettersmaken. Trolig best til grillkjøtt og biffer og rødt kjøtt. Lam også. Bør dekanteres.