Postet: 16. oktober 2018. Etna på nordsiden av Sicilia er Den nye vinen. De røde vinene er allerede i ferd med å bli sagnomsuste. De hvite kommer fint etter. Og Alberto Graci har en genial vinfilosofi.

Alberto Graci foran vinmarken Feudo di Mezzo. Han er en dyktig håndverker med vin. Foto: Geir Salvesen

Sicilia.

Noen vil kanskje si at det mest spennende er om den røde Ferrarien som akkurat nå hoster seg gjennom tettbebyggelsen og 50-sonen i Solichiata i ca 100 km/t greier svingene og ikke crasher i vulkansteinmurene som reiser seg truende før passering av Passopisciaro et par kilometer lenger mot vest. Andre igjen vil si at det mest spennende ved Etna er om det ligger et utbrudd og venter bak den tykke grå røyken som velter opp fra krateret.

Så vil noen si at det mest spennende ved denne delen av Italia er hvordan områdets vulkanviner er kommet så mye på moten at man kan selge dem for tett oppunder tusenlappen i Norge.

Sicilianske vulkanviner er blitt topp mote her til lands. Slik var det ikke for 20 år siden. Da var mange vingårder forlatte, og fortsatt kan man se ruinene av hus som ikke har vært vedlikeholdt liggende i vinmarker som ser utstelte og skranglete ut.

Nå kommer de, ikke bare fra andre steder på Sicilia, men fra andre områder av Italia for å utforske muligheten for spennende, mineraldrevne Etnaviner – både hvite og røde.

Deler av Gracis vingård ligner på et museum. Foto: Geir Salvesen

Contrada er en avgrenset mark

Nede i Contrada Arcuria – altså Arcuria Cru, kan man nesten si – har Alberto Graci som var finansmann i Milano, men med røtter fra Sicilia, pusset opp et gammelt vineri fra 1880-tallet. Det ligner på et vinmuseum, deler av det.

Graci sitter i styret i komitéen som styrer regelverket for Etnavinene. Tidligere var han sjef. Men så var det på tide å gi stafettpinnen over til andre.  

-Det pussige for utenforstående er at det kan være brå forskjeller mellom en vinmark til en annen. Feudo di Mezzo og Arcudia hvor det er mange tusen år mellom de to lavaløpene er to eksempler på det, sier han og viser det ved å paralellskjenke de to.

 Mens hans Arcuria Etna Rosso 2015 har en transparent, delikat smakstone som en finslig Barbaresco med strukturert og vâr rødbærsfrukt, er Feudo di Mezzo som ligger 10-15 meter unna på den andre siden av veien mer konsentrert, tøff og energisk. Mer maskulin.

Hans Barbabecchi 2014 er Norges dyreste Etnavin med en tusenlapp i polpris.

Edle Barbabecchi. Bare laget i 750 eksemplarer. Foto: Geir Salvesen

 -Den er laget på 100 år gamle upodede vinstokker, og er helt spesiell, sier Graci.

Og det er den. Spesiell.  

– Mange vinmakere gjør sine dyreste viner til de tøffeste, hardeste, mest fatpregede variantene. Men jeg vil gå i motsatt retning. Gjøre dem enda mer rene og pure i stilen, sier han.  

Dette sitatet burde jo vært festet med gullskrift på manges vingårdsvegger. Hvorfor skal de beste ha mest mulig fat og være de tøffeste? Han går inn til det som etter mitt syn bør være kjernen i en stor vin. At den ikke nødvendigvis er størst i munnen, men renest mulig.

Så hva ligner Barbabecchi på? Toppvinen? En finslig, moden Musigny Grand Cru fra Bourgogne, er noe av det første som kommer av inntrykk på min tunge.

Carricante er hvitvinsdruen

Carricante er den lokale, sicilianske hvitvinsdruen som lager de beste vinene nå for tiden. Også Cataratto og delvis Grillo kan gjøre det bra, men det er altså Carricante som gjelder.

-Carricante pådrar seg litt fruktsødme og rundhet ved lagring, sier Graci.

Nerello Mascalese er den maskuline rødvinsdruen, som allikevel kan utvise stor grad av eleganse og varhet. Kombo av faste tanniner og kjølig frukt.

Carricante-dominert hvitvin fra Graci. Foto: Vinmonopolet 

Vinene

Flere av Gracis toppviner er utsolgt, men her er noen:

784801 Graci Etna Bianco 2017, Sicilia, Italia Klart gulaktig på farge, på duft kommer streif av kandisert grapefruktskall, i smaken plomme og fersken og et distinkt saltpreg. Veldig fin friskhet. Fin lengde. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, skalldyr, aperitif. 269,90 kr (bestilling)88 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS 

9077401 Graci Etna Rosso 2015, Sicilia, Italia.

Et fint punkt mellom friskhet og lett lagringspreg har denne vinen. Pinot Noir-nese. Solid rødbærsfrukt med streif av tørkede elementer, urter, fortsatt faste tanniner men begynner å mykne. Bør dekanteres. Kan lagres minst fem år til. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, storvilt. 269,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 5)
Unico Real Wines AS

 9806801 Graci Arcuria Etna Bianco 2015, Sicilia, Italia.

Nydelig, mineralsk nese, helt tørr, med gul mineralitet, Knastørr, men medfølge av moden, ferskenlignende frukt. Chablis 1.er Cru-aktig stil fra Etna. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. 349,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

7776101 Graci Etna Rosso Quota 1000 Contrada Barbabecchi 2013/2014,
Sicilia, Italia

Her snakker vi om noe av det aller ypperste på Etna. Viner laget fra over 100 år gamle vinstokker, på ca 1000 meters høyde over havet. Laget på 97 prosent Nerello Mascalese. Litt transparent, rødbærsfruktig, edel og svært kompleks vin som allikevel har et finslig preg over seg. Den har konsentrasjon, uten å være svær. (2014 ble smakt, men de er ikke så veldig ulike, de to årgangene) 2013 gir mer lakris og utviklingstoner og er litt strammere. Absolutt burgunderaktig i hovedstilen, men faste elementer også. Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl. 999,90 kr (bestilling)92 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS