Postet: 19. oktober 2018. Også Chardonnay kan gjøre det bra fra Sør-Afrika. Spesielt når vinen kommer fra Robertson Valley. Møt Thinus Krüger, en av de unge og fremadstormende vinmakerne derfra.

Ukens vin: Fram Chardonnay 2017, Sør-Afrika.

Thinus Krüger ble inspirert av Roald Amundsens polarekspedisjoner. Foto: Facebook. 

-Jeg satt og leste en bok om de store polfarerne, Shackleton, Amundsen og de andre. Og så kom navnet seilende til meg: Fram.

Sier Thinus Krüger. En av de mange, nye sørafrikanske vinmakerne som nå er med på å ytterligere spisse kvaliteten i dette allerede så interessante vinlandet.

Som regel er det Chenin Blanc man forbinder med den nye, sørafrikanske bølgen. Med områder som Swartland, Stellenbosch og Citrusdal som interessante vekstområder.

Men: Bakom Drakensbergfjellene ligger Robertson Valley med klar kalksteinsgrunn, og kalk er Chardonnay-druenes beste venn, mener Krüger. Det er i Robertson man finner de beste Chardonnayene i Sør-Afrika. De Wetshof er en av topp-produsentene. Springfield er en annen.

Men Thinus Krüger kjemper seg oppover mot toppen.

Han har jobbet som vinmaker hos flere av de kjente produsentene, f.eks Boschendal som er et levende vinmuseum med bygninger fra 1600-tallet. Men hans nye visjon er å oppdage nytt land, se bakom neste skråning og kolle og derfor passet Fram-navnet så godt, sier han.

Krüger har humor også. Han kaller seg president for sitt foretak, som bare har en ansatt. Ham selv:

Thinus Krüger CEO & President Winemaker Grape crusher Sole employee #1 Fan of pluralis majestatis

Så hva får du ved å velge en Robertson-Chardonnay fremfor en av de moderne Chenin Blanc-vinene fra Sør-Afrika? Mer mineralitet, mer sitrusaktig krydder. Altså i riktig Chardonnay-retning.

Fram Chardonnay fra Robertson Valley. Foto: Vinmonopolet.

1270901 Fram Chardonnay 2017, Robertson, Sør-Afrika. Kr 169,90, Karakter: 5, Poeng: 84

Dyp strågul på farge, streif av fersken, eple og pære og sitrus på duft, i smaken fersken og en flott spenning mellom moden steinfrukt og syrlig, fint mineralpreg. Avslutter med litt krydder i finish. Vinen er ueiket, og det passer fint til denne stilen. Bare 12 volumprosent alkohol. Men vinen blir ikke mager av den grunn. Nok fylde i den. Passer til: Skalldyr, fisk, pasta, grillmat. Bestillingsutvalget

Vinarius AS