Postet: 2. april 2018. De er unge, de samarbeider og deler vinmakingstips. Og de lager flotte, fremtidsrettede viner fra Kapp-provinsen.

Marelise Niemann på Momento Wines i Sør-Afrika. Foto: Geir Salvesen

Cape Town.

-Det er av og til som om man i Den nye verden prøver litt for hardt, sier Chris Alheit.

Det kan godt være, og slik var det nok i hvert fall før. Men metoden for å lage briljante viner er her som alle andre steder å starte med kvalitetsdruer. Som man så har et topp terroir til å dyrke på. Og disse fire som møter oss en solvarm dag ute på Gabrielskloof i Bot Rivier i Kapp-provinsen har nok av begge. Chris Alheit som lager flotte Chenin Blanc-viner. Marelise Niemann som lager «øyeblikksviner» – Momento av Chenin og Verdelho-miks!, John Beccombe hos Thorne & Daughters som lager europeisk-syrlige, men med klar sørafrikansk påvirkning, hvite- og røde viner. Navn som Rocking Horse og Wanderers Heart avslører en romantisk retning. Så har han også tatovert inn navnet til datteren på armen sin. Han går helt opp i det.

Og så Peter-Allan Finlayson som helt klart er i det øvre toppsjiktet i Pinot Noir på den sørlige halvkule. To av hans tre Pinot’er er å få kjøpt i Norge, i små serier, riktignok. Men strålende kvalitet. Peter Max Crystallum, Mabalel og Cuvée Cinema er tripp, trapp tresko på denne kvalitetsstigen.

2003 var første året Finlayson – som kommer fra en vinmakerfamilie i Sør-Afrika – laget sin lagringsdyktige Cuvée Cinema.

Den siste årgangen blåser alle av banen – nesten.

Startårgangen til Cuvée Cinema er for lengst utsolgt, men jeg greide å spore opp en eneste flaske hos Belthazar – som er verdens største vinbar, faktisk, men mange hundre viner tilgjengelig på glass. Men ikke denne. Denne lå innerst i skattkammeret, og det måtte en liten godsnakking med vinansvarlige på Belthazar for å selge den.

Cuvée Cinema er ikke i Norge, men det er hans to andre topp-pinot’er. Når de ikke er utsolgt.

ALHEIT

Chris Alheit, som holder til i en leid, liten, garasjelignende bygning oppe i Hemel-en-Aarde Vallei er Chenin Blanc-ekspert og han har fått fatt i små marker herfra og derfra. Også helt oppe i Clanwilliam der det lages ekstremt mineralske Chenin Blanc-er. Akkurat det vi er på jakt etter.

Her kan du lese mer om Alheit:

Her er to av hans flotte hvitviner.

1959501 Alheit Cartology 2015/2017, Chris Alheit, Sør-Afrika. Kr 359,90, Karakter: 6, Poeng :91 (2017)

En miks av Chenin Blanc og Semillon i 89/11-forhold. Her er det bare gamle vinstokker, naturlig gjæring, lite filtrering. Mineralitet i underkant, nøytral frukt i et sømløst smaksbilde. En av de virkelige godbitene fra Sør-Afrika. Hans siste årgang er 2017, som er et hakk opp fra 2016 med større fylde.

3867201 Alheit Magnetic North Mountain Makstok 2014/2015, Olifantsrivier. Kr 599,-, Karakter: 6, Poeng: 92

Noe stort bedre blir Chenin Blanc ikke. Denne vinen kommer fra upodede (Makstok, på afrikaans), gamle, tørrlandsvinstokker som var i ferd med å bli revet opp før det ble stoppent Området er Skurfberg som ligger nær Olifantsrivier nær Clanwilliam tre-fire timers bilkjøring nord for Cape Town. Dette er er område vi kommer til å høre mye mer fra i fremtiden. Også Eben Sadie henter veldig flott druemateriale herfra.

En perfekt miks av konsentrert fylde, moden steinfrukt, frisk syre og klar, underliggende mineralitet. Smak i retning av nøytral steinfrukt, fersken og plomme, og litt krydder. Flott balanse. Utsolgt i Norge i øyeblikket. Ny årgang ventes.

Men Lazarus er i Norge. Her er mine notater fra forrige årgang:

3867101 Alheit Radio Lazarus Single Vineyard Stellenbosch 2014/2016, Western Cape. Kr 599,90, Karakter: 5+, Poeng: 91 (2014)

Også dette nær perfeksjon, gylden, konsentrert, litt melne epler, moden steinfrukt og kanel og krydder, virker ganske moden allerede og har kanskje ikke så mye alder å gå på. Noe mindre mineralitet enn Magnetic North. Men flott vin. Kloke druer. Fyldig og rik og volum i munnen. Druene kommer i sin helhet fra høytliggende vinmarker i Stellenbosch. Hvorfor den heter Radio Lazarus? Vel, vinmarken ligger i nærheten av noen radiotårn. Og Lazarus er en sammenligning med mannen som Jesus vekket opp fra det døde i Bibelen. Fordi også dette var en vinmark som ble vekket opp fra de døde. Vinen er også lagret på store leirkrukker.

Marelise Niemann

Marelise Niemann i aksjon. Foto: Geir Salvesen

Hva om man er gravid i innhøstingen, og bare må få lagt den vinen? Da får man hjelp av sine kolleger, slik Marelise Niemann fikk da hun fikk barn for ikke lenge siden.

-Vi deler visjonen: Alt handler om vingården og druene, fordi når druene havner her, er det bare naturen som tar over.

Så lenge jeg kan hoppe opp og ned på druene så er jeg happy, jeg vil ha litt tanniner i finish. Naturlig gjæring, ingen pumping. Jeg foretrekker selv å drikke slike lettere viner, sier hun.

 3693401 Momento Chenin Blanc Verdelho 2015, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 299,90, Karakter: 6, Poeng: 88

En virkelig flott og karakterfull vin med modne appelsinelementer på duft, ganske rik i smaken med klar moden stil. 13 volumprosent alkohol gir passe støtte i midtpartiet. Hele drueklaser, gamle fat og naturgjær, ufiltrert. Veldig bra vin 85 prosent Chenin Blanc og 15 prosent Verdelho. 2016-årgangen er litt friskere i stilen.

3693301 Momento Grenache 2015/2016, Sør-Afrika. Kr 319,90, Karakter: 5, Poeng: 87

Pur og elegant, lett i stilen, plukket tidlig, ikke en stor og fet Grenache. Men litt smådyr i forhold til hva man kan få f. eks fra Frankrike

Thorne & Daughters

John Beccombe lager vin hos Thorne & Daughters. Foto: Geir Salvesen

7866001 Thorne & Daughters Rocking Horse 2016, Sør-Afrika. Kr 269,90, Karakter: 6, Poeng: 89

En såkalt Cape blend med en miks av fem druetyper, bl.a. Semillon Chardonnay, Chenin Banc og Roussanne. -Jeg ville lage noe som var distinkt sør-afrikansk i stilen, sier Beccombe. Her finner man både mineralitet og steinfrukt i en fyldig innpakning.

7848801 Thorne & Daughters Wanderers Heart 2016, Sør-Afrika. Kr 289,90, Karakter: 6, Poeng: 88.

Cape Red Blend. Grenache, Cinsault og Mourvedre. Multiregion-miks. Minner om en miks av det sørlige Rhône og Languedoc. Ellers: Det er en veldig klarhet i vinene til Thorne & Daughters. -Vi vil ha det mer parfymerte, syrlige og tannindrevne, sier John Beccombe som forklaring på hans vinstiler.

 

Peter Allan Finlayson med to av sine toppviner. Foto: Geir Salvesen

3915501 Crystallum Peter Max Pinot Noir 2016/2017, Finlayson, Sør-Afrika. Kr 299,90. Karakter: 6, Poeng: 90

Flott klarhet og transparens i denne med kompleks morell- og kirsebærfruktighet. Saftig, ren frukt. (2017) 2016 er utsolgt i Norge, og 2017 er neste årgang.

3915601 Crystallum Mabalel Pinot Noir 2015/2016, Finlayson, Sør-Afrika. Kr 379,90, Karakter: 6, Poeng: 92

Kanskje den beste Pinot Noir’en fra Sør-Afrika. Fabelaktig kompleks, konsentrert, modne røde bær, nesten litt fet. Litt mer utviklet uten å ha høstaromaer. (2016) 2015 er utsolgt fra leverandør og 16 er neste.