Postet: 18. juli 2018. Her er det en rosévin som er sprekkferdig av smak, fruktsødme og munnentusiasme. Laget av en drue de færreste har hørt om. Vi må helt til Italias tåspiss for å finne San Francesco Rosé.

Ukens vin: San Francesco Ciro Rosé 2017, Calabria, Italia.

Grillmat? Ikke noe problem for denne robuste roséen fra Sør-Italia. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Det er så mange typer rosévin. De forsiktige og elegante Provencevinene med bare et svakt fargeskjær og hint av roser, Loire-roséer med krisp syre og urteaktig mineralitet, italienske varianter med et svakt tanninbitt. Og så har vi denne med fullt trøkk, dyp rød farge, et hint av barndommens bringebærbrus – men innenfor vinens grenser.

Gaglioppo er en spesialtilpasset drue for søritalienske forhold. Den tåler tørke og varme, det har mye fargestoffer og gir mye smak og høy alkohol og ganske mye tanniner. Selve opphavet til denne druen er uklart, men nyere forskning har påvist genetiske likheter med Sangiovesedruen, som vi kjenner fra Toscana. Denne er da trolig en krysning mellom Sangiovese og en ukjent variant.

Fordelen med en sånn drue med disse egenskapene av kraft og uttrykk er at den går til så mange typer mat. Man kan bruke den til alle «røde» matingredienser som laks og reker, selvsagt kylling, pizza, pasta, gryteretter og hvitt kjøtt i alle fasonger. Grilling? Ikke noe problem. Fruktsødme demper røyksmaken fra grillmaten. Og den lille, godt innpakkede, tanninstrukturen gjør den velegnet også til kjøtt og biff, men kanskje aller helst lam.

Den kan også med letthet drikkes for seg selv, uten noe tilbehør – eller med litt snacks. Spekemat er også flott med denne vinen.

Prisen på 150 kroner gjør den ekstra tiltrekkende. Ulempen er at det er en BU-vin og den  må bestilles. Men det fikser de på ditt lokale pol i løpet av to-tre dager.

San Francesco Ciro. Foto: Vinmonopolet

3952201 San Francesco Ciro Rosé 2017, Calabria, Italia. Kr 149,90, Karakter: 6, Poeng: 83

Intens rødlig på farge, på duften er det heftige innslag av bringebær, røde rips og urter. I smaken det samme med en klar og uttalt fruktsødme, solid fylde og tanninstøtte i finish, uten at det snerper eller tørker inn for mye.