Postet: 10. nov. 2016. Det er pussig. Når noe får ikonisk status, blir etterspørselen deretter. Av og til er det fortjent. Barca Velha er Portugals kvalitetslokomotiv og landets mest kjente svakvin.barca-velha-helling

Dette er vinen som ble revet bort på to minutter. Barca Velha 2008. 94 poeng i min bok. Foto: Geir Salvesen

Den gamle båten – Barca Velha – er vinen som er symbolet på en litt gammeldags vinstil som mange mener må spille en større rolle i fremtiden. Balanse i smaken. Nok friskhet. Nå er de nye Barca Velha’ene – laget oppe i den uber-pittoreske Dourodalen i Portugal – noe høyere på alkoholnivåene enn før. Tidligere var de gjerne rundt 12,5 volumprosent. Den siste versjonen er 13,9 og det bør ikke bli høyere enn det. Helst litt lavere, hvis mulig. Men vinmaker Louis Sottomayor har faktisk greid å lage en årgang som virker og smaker slankere enn de nesten 14 volumprosentene alkohol skulle tilsi.

At den ble populær i Norge, er en underdrivelse. To minutter etter at vinen ble lagt ut for salg i novemberlisten, fredag 4. november, var alle 60 flaskene solgt, ifølge importøren. Selv om prisen altså lå rundt 2000 kroner. 1900, for å være nøyaktig.

Portugisiske rødviner har ellers ikke så lett for å selge i Norge for tiden. Det er lenge siden Tom Marthinsen i sin tid i Dagens Næringsliv dro opp interessen for dette interessante vinlandet.

douromarkerbuktendejustert

Vinmarker i Douro-dalen. Foto: Geir Salvesen

Men så er det jo noe spesielt med Barca Velha. Første årgang var tidlig på 1950-tallet da nesten ingen trodde det skulle være mulig å lage en balansert rødvin i varme Douro-dalen. Det var Fernando Nicolau de Almeida som satte dette vineventyret i gang. Så fulgte en periode på 1960- og 70-tallet med økende berømmelse. Og så en klar status som Portugals beste rødvin. Hemmeligheten?

En miks av druer fra høyere- og lavereliggende vinmarker i Douro, mener Filipe da Mota Neves i Sogrape, som eier Ferreirinha.  Han forteller at mosten i de første årgangene ble kjølt ned ved å la en coil med most løpe gjennom tønner med is som var fraktet opp fra Oporto! Utrolig er fornavnet på den metoden.

Druesammensetningen er noen av de mest kjente portvinsdruene. Miksen i 2008-årgangen som ble lagt ut for salg var:  Touriga Franca 30%, Touriga Nacional 40%,  Tinto Cão 10%, Tinta Roriz 20%.

I likhet med portvin, deklarerer man Barca-årganger. Bare de beste havner i Barca.

Da jeg drakk disse vinene før, sa munnen meg at dette var Bordeaux. Klassisk Bordeaux fra et godt år. Utviklet med lær og grafitt-toner på duft, i smaken var det modne solbær, holdt i en stram tannin-innpakning.

Hva er poenget med å omtale noe som er utsolgt? Vel, fordi Casa Ferreirinha – som lager Barca Velha – produserer flere viner i samme stil og til mye lavere pris. F. eks Vinha Grande til bare 157 kroner i 2014-årgangen. Og Callabriga. Til 200 kroner.

Det er i det hele tatt vanskelig å slå disse portugiserne på kvalitet vurdert mot pris.

 

Geir Salvesen Digitalt foto. Vinspalten. Porto, Portugal

En gammel bark ved havnen i Oporto. Foto: Geir Salvesen

Nå er  nok ikke Vinha Grande noen direkte replika av Barca Velha, men noen av hovedelementene er der. Nok konsentrasjon, men ikke for svær og overmoden. Faktisk en kjølig streng midt i. Og lagringspotensiale.  Jeg var med på en vertikalsmakning av Vinha Grande i Oslo denne uken, og smakte på en vertikal som gikk tilbake til 1975. For meg var den kommet for langt. Men 90, 97 og spesielt 2007 var gode. Det kan se ut som om de er på topp 10-20 år gamle. Og det peker jo i edel retning, ikke sant?

Casa Ferreirinha Vinha Grande Magnum Red 2010_with Gift Box_Packshot

Casa Ferreirinha Vinha Grande Magnum

TRE GODBITER:

9928901 Casa Ferreirinha Vinha Grande 2014, Douro, Portugal: Kr 157,-, Karakter: 6. Poeng: 86

Veldig fersk, veldig tett på farge, bjørnebær, cedertre og litt kaffe dominerer hovedsmaken. Merkbare tanniner. Bør lagres i to år, eller dobbel-dekanteres og luftes godt.

9928905 Casa Ferreirinha Vinha Grande Magnum 2012, Douro, Portugal. kr 325,-, Karakter: 6, Poeng: 88.

Her begynner den å åpne seg litt, men fortsatt relativt stram og ung. Mye primærfrukt. Mørke bær. God syre og friskhet. Dekantering er et must.

2558601 Casa Ferreirinha Callabriga 2013, Douro, Portugal. Kr 200,-, Karakter: 6, Poeng: 88.

Veldig høye poeng her for en «billig» vin. En kjølig vegg av mørke bær, solbær, svarte  plommer, edelt treverk, heller ikke denne er for svær. Ung og bør dekanteres.