Muscadet kan være litt kjedelig og anonymt. Men ikke denne. Nyhet på basisutvalget, til og med.

Ukens vin: Ch. de la Gravelle Gorges 2018, Loire, Frankrike.

Småpent er det i det ytre Loire med relativt flate vinmarker, her fra Château de la Gravelle. Foto: Produsenten.

GEIR SALVESEN

Hvis du er som meg vil du gjerne det skal skje noe i glasset når du beveger deg over 200 kroner. Altså at det er en smaksretning der, noe ekstra konsentrasjon, noe ekstra.

Når det gjelder Muscadet-vinene er det ikke ofte man kan si det. Disse vinene som er laget på Melon de Bourgogne-druen, er ofte preget av nøytral, syrlig, mineralsk slankhet. For så vidt tidens ideal, men allikevel. Vinene kan være så nøytrale at dersom man ikke lot dem ligge på gjæren – sur lie – noen måneder, ville det knapt være noe smak i dem i det hele tatt. Nå er det ikke så mye smak, egentlig, i oppbevaring på berme, det er mer i strukturen, litt mer kremete munnfølelse, men du skjønner poenget. Det var jo også en grunn til at de gikk bort fra disse vinene i Bourgogne hvor de kom fra.

Et alternativ har vært å la dem lagres også, for å få det avrundede, svakt honningaktige, preget som lagring kan gi. De er faktisk mye bedre etter 10 år, mange av dem.

Så kommer det noen som bare brøyter seg frem av egen maskin, selv i relativt ung alder. Slik som ukens vin fra Ch. de la Gravelle og deres Gorges 2018. Nyhet på Vinmonopolet i mai, og et flott eksemplar av en vin som vil noe mer enn bare å synke hen i skyggen av de store. Du må braute litt, da. Dra på.

Jordbunnen her er vulkansk, gabbro, med ca 40 cm leire på toppen. Det er med på å gi vinene den saltaktige, mineralske kvaliteten. Og så sørger god vinmaking for at dette støttes opp av bra konsentrasjon og fruktighet – på den nøytrale siden. Og så er den litt fet også i midtpartiet, og det passer den godt.

Navnet Gorges kommer fra landsbyen der eiendommen/slottet ligger.

Østers, skalldyr og sashimi er god saker til denne vinen.

Gorges fra Ch. de la Gravelle i Muscadet-beltet ytterst i Loire-dalen. Foto: Vinmonopolet.

5968401 Ch. de la Gravelle Gorges 2018, Loire, Frankrike

Dyp gul på farge, litt nøtt og sevje på duft. Deilig, småfet, svakt saltaktig, nøytral pære og fersken i smaken, veldig bra vin for pengene. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk. 223,90 kr (basis) 87 poeng (terningkast 6)
Vinum AS