Postet: 5. januar 2018. Mye kraft, lite penger? Da kan denne lille Pinotagen fra Sør-Afrika være tingen. Den er forresten ikke så liten heller.

 

Ukens vin: 7773501 Ken Forrester Petit Pinotage 2016, Stellenbosch, Sør-Afrika.

Pinotage er den eneste «innfødte» druen fra Sør-Afrika. En blanding av Pinot Noir og Cinsault. Laget på 1920-tallet av en professor i ønologi, men ikke egentlig tatt i bruk som vindrue før på 1960-tallet da Lanzerac i Stellenbosch var den første til å markedsføre den og behandle den kommersielt i vinform. Berømt for kvalitet ble den ikke før Kanonkop på 1990-tallet smalt til med noen toppdråper.

Etter det var det mye opp- og nedturer, nedturer da det ble kjent at det var mye bladvirus på Pinotage som frembragte gummi- og bananlignende odører i vinene. Oppturer da folk skjønte at dette kunne være skikkelig gode dråper.

Pinotage-druer. Foto: Geir Salvesen

Typologisk er dette en litt tykk, plommesmakende vin med god fylde, ganske mørk farge, bjørnebær på duft og smak.  Noe tanniner som gir en god lagringsdyktighet. Hvis den ikke var vellaget, kunne den virke sliten etter bare et år eller to.

Kritikken mot den gikk på at de to opprinnelsesdruene var så bra i seg selv at det var tull å mikse dem sammen. Men det er ikke jeg enig i. En god Pinotage – f. eks fra den mest berømte produsenten Kanonkop – gir en ny og interessant vin som det er vel verdt å stifte bekjentskap med. Kanonkop Kadette er en slik vin, hvor andre druer også er blandet inn. Den koster under 200 kroner, funker veldig bra til biffer og kjøttretter og den har balanserte tanniner.

Veien slynger seg gjennom vinmarker i Stellenbosch. Foto: Geir Salvesen

En annen og svært rimelig versjon som gjør terskelen inn til Pinotage-universet lavere, er den relative nykommeren Ken Forrester Petit Pinotage.

Forrester holder til i Stellenbosch, der den første Pinotagedruen ble laget i 1925. Forrester er mest kjent som Chenin Blanc-produsent, men lager habile rødvier også. Deriblanat denne upretensiøse røde – eller egentlig svartrøde – Petit Pinotage.

 

7773501 Ken Forrester Petit Pinotage 2016, Stellenbosch, Sør-Afrika. Kr 139,90. Karakter: 6, Poeng: 83. Bestillingsutvalget. Importør: Vinordia.

Fullstendig fruktdominert vin med mørke bærslag, Mørke bær dominerer, bløt og fin med integrerte tanniner, masse smak i retning sødmefull til rimelig pris. 14 volumprosent alkohol, tankvin uten eik. All round vin, kosevin til peisen, til grilling, pizzaen. Fløtete i karakter. Serveres lett avkjølt.