Postet: 28. august 2017. Vinmonopolet satser på vulkanviner i nyhetsslippet fredag 1. september. Men jeg har testet tilgjengelige viner fra den vakreste øya i Egeerhavet – Santorini. Assyrtiko – det er flotte viner, det.
Paris Sigalas står bak en av de beste Assyrtiko-vinene i BU. 2013-årgangen. Her er en tidligere årgang fotografert i landsbyen Oia på nordsiden av Santorini. Foto: Geir Salvesen
I de skrinne skråningene til vulkanøya Santorini – der store deler forsvant i havet for 3500 år siden – vokser det noen av verdens mest interessante vinstokker. De blir ikke vannet, de vokser i kranser nede langs bakken fordi vinden er for sterk. Og hele øya er vulkansk. Da er det klart at også vinene må bli spesielle.
I tillegg er Santorini så vakker at øye figurerer på flesteparten av postkortene fra Hellas med de karakteristiske blå kuplene.
På hvitvinssiden råder Assyrtiko-druen. Man tror at navnet kommer fra Syria og at druen opprinnelig var derfra. Men det er nok veldig lenge siden. Det er en helt spesiell drue som – på tross av sitt sør-europeiske voksested – har en glitrende syre og friskhet. Aromaene går i retning av sitron og grønne epler – koblet med litt røyk og mineralpreg. De har også en liten fedme, mens noen nesten minner om en Chablis.
Fatlagrede versjoner har et streif av sentralburgund. Hvordan jeg vet det? Jeg la inn en Assyrtiko i en Bourgogne-blindsmakning en gang, og det var ingen som reagerte på at dette var noe annet enn en god burgunder. Den kom høyt oppe på resultatlisten.
Her i Norge har Gaia Wild Ferment Assyrtiko fått innpass i Basisutvalget, og Gaia er en av øyas kvalitetsprodusenter. Men på grunn av sviktende tilgang – og en prisøkning – er vinen nå tilbake i BU. Men rundt 20 butikker fører den fortsatt i sine tilleggsutvalg, så sjansene for at den er på ditt nærpol er ganske stor.
Jeg har reist til Santorini mange ganger siden første anledningen i 1993 da jeg besøkte Boutaris nye vinanlegg der. Siden har mye skjedd på kvalitetssiden, og Boutari falt litt av lasset. Men vinene er blitt enda finere og renere enn den gangen.
Assyrtiko dyrkes også på fastlandet, men får aldri den mineraliteten og kompleksiteten som den oppnår ute på Santorini.
Et knippe godsaker fra Hellas. Alle er Assyrtiko-dominerte. Foto: Geir Salvesen
1505201 Sigalas Santorini 2013, Hellas. Kr 245,-, Karakter: 6, Poeng: 90.
100 prosent Assyrtiko. Nydelig, gylden farge, honning og svakt tropisk frukt, en vin som virkelig er blitt moden, eplevoks og nesten litt rødt epleskall i smaken, kraftig og rik og fullmoden nå. Veldig syrlig underkant. Fantastisk bra vin. Den har fått litt lagringspreg, og det har gjort utslaget. Laget av Paris Sigalas, en matematiker som flyttet fra Athen og ut i øyriket.
9869201 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2016, Santorini, Hellas. Kr 219,90, Karakter: 6, Poeng: 89
Mange Polutsalg har den inne i sine tilleggsutvalg selv om den er i BU. Svakt grønngul, aromatisk og røykaktig på duft, streif av lakris, ellers miks av grønne og gule epler, veldig oppstrammende mineralitet og super lengde. Frisk i stilen. Bør dekanteres. Bestillingsutvalget.
9869101 Gaia Thalassitis 2016, Hellas. Kr 249,90, Karakter: 6, Poeng: 88
Syrlig, flott inngang, steinete, syrlige epler, flint og røyk, fin friskhet, god lengde gjennom hele smaksbildet. Kan minne litt om en Chablis 1.er Cru.
1264401 Gaia Thalassitis Oak Ferment 2015, Gaia Estate, Santorini, Hellas. Kr 225,-, Karakter: 6, Poeng: 87
Krydder, fat, stein, kremet midtparti, noe fatpreget men innenfor grensen. Sikkert lagringsdyktig.
3607401 2015 Muses Estate 9 White 2014, Muses Valley, Hellas. Kr 173,90, Karakter: 4+, Poeng: 83
50 pst Assyrtiko, 30 pst trebbiano og 20 prosent Sauvignon Blanc. Fin, grapefruktaktig start med litt anis og krydder, en svak bittertone midt i, men en småsjarmerende og trivelig vin med lette aromatiske innslag. Lett å like, men ikke så sierøs som øyvinene.
3913301 Tsantalis KlimaKlima Organic Assyrtiko 2015, Halkidiki, Hellas. Kr 174,90, Karakter: 4, Poeng 82
Svak anis- og urtetone over den, lettere og enklere i stilen enn øyvinene, mangler terroirpreg, enkel og vandig og litt pregløs, men ikke noe galt i smaken, teknisk grei. Kanske en god aspargesvin?