Av og til må man bare gi seg over. Hvordan er det mulig å lage en sånn vin på en het, forblåst lavaøy i Middelhavet? Gaia Thalassitis smaker som om den kom opp fra havet. Og har navnet til det.

Ukens vin: Gaia Thalassitis 2019, Santorini, Hellas.

Her er det bare å knipse i vei. De hvite bygningene på toppen av skrenten til venstre er «hovedstaden» Thira. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Livet er fullt av aha-opplevelser, hvis man er disponert for å ta imot det nye. Slik var det da jeg for snart 30 år siden landet på ferieøya Santorini i øygruppen Kykladene nord for Kreta og ble forespeilet en ukjent vinskatt. Viner som stort sett hadde vært forbeholdt lokale innbyggere og grekere, men som man nå ville at et internasjonalt publikum skulle få oppdage. Det var Vinsanto, ikke en hellig vin, som italienerne trodde det betød. Men en søtvin fra Santorini, laget av tørkede Assyrtikodruer.

Og så var det den tørre hvite. Den tørre Assyrtiko-varianten som jeg til da ikke hadde hørt om. Men som jeg ble mildest talt hektet på så mye at jeg skrev og skrev om den og de nye greske vinene. Mens min daværende redaktør i Aftenposten bare trodde at jeg koste meg på ferieøya i solnedgangen på hans bekostning! (Ok, så hadde han vel et ertende smil på lur)

Joda, for så vidt er det mulig å skjønne misforståelsen, for dette er øya hvor 99 prosent (anslått) av greske postkort kommer fra. Implosjonen og eksplosjonen som skjedde for 3500 år siden og som ødela en sivilisasjon som bygget toetasjers hus med rennestener i gaten og kunst på gulv og vegger, skapte et enormt krater i midten som ble fylt med havvann og som skapte en skrent like ned til havoverflaten. Bebyggelsen ligger som et sukkerdryss på kanten av denne Calderaen, som den kalles. Sjekk Wikipedia på internett her hvis du vil vite mer.

Vinmessig er det viktig å vite at utstrødd som små kranser på den glovarme lavagrunnen ligger vinstokkene. Ligger. De står ikke opp. Da hadde de blitt brukket av vinden. De er foldet som en krans med druene liggende inni. Knøttsmå, nærmest gulbrune. Assyrtiko, heter denne druen. Man tror den kom fra Syria i sin tid. Før kalte vi jo landet for Assyria.

En typisk vingård på Santorini. Foto: Geir Salvesen

Der vokser altså denne knøttedruen. Den får ingen vanning, bare det som måtte finnes av nattedugg fukter dens tykke skall. Den gror der på øde skråninger, de skralt utseende vinkransene overlever på mystisk vis i tiår etter tiår. Mange av vinene fra Santorini er laget av vinstokker mellom 50 OG 100 ÅR GAMLE! Franske vieilles vignes-definisjoner og grenser er jo bare barnemat i forhold til hva disse vinstokkene er. Avkastningen er latterlig lav.

Nærbilde av denne ynkelig utseende vinplanten med de strålende knøttedruene Assyrtiko inni kransen. Kan du se dem? Foto: Geir Salvesen

Da har vi fått slått fast at denne øya ikke ligner på noe annet. Smaks- og stilmessig har disse Assyrtiko-variantene sansynligvis mest felles med Etna Bianco fra nordsiden på Sicilia. Men de smaker litt saltere, kanskje. Det er jo vulkandruer.

Så er det største mysteriet hvor rent de smaker. Hvor friske og natursyrlige de er. Det er pussig hvor sitrusaktige de er. Noen kan minne om en Chablis på testosteron. Det er mer fedme i midten på dem, men ellers har de mange likheter.

Gaia Thalassitis er ukens vin. Ueiket, ren, imponerende i alle henseender. Navnet Thalassitis henspeiler på havet. Du har kanskje hørt om thalasso-terapi? Behandling i sjøvann? Vel, dette er vinen som steg opp fra havet.

En av 100 viner du bør ha på din bucket list? Det kan du skrive opp.  

Her er ukens godbit: Gaia Thalassitis. Foto: Vinmonopolet

9869101 Gaia Thalassitis 2019, Santorini, Hellas.
Svakt lys grønn med gulskjær på farge, relativt nøytral på duft, streif av stein og salt i nesen, smaken er sømløs, fyldig, men også frisk, litt sitrus og svakt frukt- og eplepreg, men mest dominert av en saltaktig smak som kommer fra lavagrunnen som vinstokkene vokser på. Høy, naturlig syre på rundt 7g pr liter. Fantastisk god vin. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 285,– kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS