I serien: Vinpriser du ikke trodde var mulig i 2023, har vi i dag en ekstra godbit: En bra, sør-afrikansk Chenin Blanc til 139 kroner og 90 øre. Gjennom hele januar måned skal vi se på flotte budsjettviner fra det sørlige Afrika.

Ukens vin: The Grinder Chenin Blanc 2021, Coastal region, Sør-Afrika.

Denne vinen, The Grinder Chenin Blanc, i 2021-utgaven, koster lite og smaker godt. Foto: Produsenten.

GEIR SALVESEN

Det er ikke så ofte i vinens verden at man setter seg ned og lurer på hvordan det er mulig å lage noe så billig. De få gangene man lurer på det, vil svaret være at det er et kjipt opphav, sekunda druer, upopulært område, noe som gikk galt under vinmakingen, og man må selge det billig….

Men sånn er det faktisk ikke her. Denne Chenin Blanc-vinen – som Sør-Afrika er blitt en ekspert på, drueslagmessig – er av normalt fin kvalitet. Man kan ikke smake at den ikke koster så mye mer enn produksjonskostnadene pluss norske avgifter og ørlite avanse her og der. Man smaker selvfølgelig at dette ikke er en toppvin. Den mangler kompleksitet, dybde, men den har enkelte gode egenskaper som mange leter etter i en vin, nemlig mineralitet, litt frisk steinfrukt, middels fylde, og det var det. Og når det er alt man trenger, må jo det holde.

Druene kommer faktisk fra Swartland, ett av det mest prestisjetunge områdene i landet nå. Det ligger ca en times bilkjøring nord for Cape Town. Men det kan være fra utkantene i nord. Helt nøyaktig hvor disse druene kommer fra, vites heller ikke. Det vil være noe av bakgrunnen for den lave prisen. De kan ikke komme fra de mest prestisjebetonte vinmarkene med gamle vinstokker. Da ville prisen vært annerledes. Vi vet bare at de kommer fra Swartland. Alkoholen er lav. 12,5 volumprosent.

Swartland med sine karakteristiske buskvinstokker. Kasteelberg i det fjerne. Jorden består av oppmalt granitt. Foto: Geir Salvesen

Chenin Blanc har jo sitt opphav i Loire-dalen i Frankrike, men man må vel si at den trives spesielt godt i det tørre klimaet i Sør-Afrika. I vinform får den et relativt nøytralt smaksuttrykk, som allikevel kan variere mellom saltaktig mineralitet (som denne) og et svakt tropisk uttrykk (spesielt hvis druene vokser i humusblandet jord i Stellenbosch-området).

Skal vi lete etter kvalitetsfaktorene i akkurat denne, må selvsagt druene være patente. Men så er det tatt noen grep her som er interessante i selve produksjonen.

Det er faktisk brukt bare naturgjær, altså de gjærsoppene som er på druen under innhøstingen. I tillegg har man forhindret malolaktisk gjæring hvor eplesyren er omdannet til melkesyre, og det får opp friskheten og syrefølelsen. Men for at det ikke skal bli for tynt og skarpt, har man latt den ferdiggjærede vinen ligge på gjæren i over 6 måneder, noe som gir litt en litt kremete struktur som motvekt.

13146701 The Grinder Chenin Blanc 2021, Coastal region, Sør-Afrika 

Overraskende kvalitet bak denne billigvinen, relativt nøytral på duft med streif av pære og eple så vidt det er, i smaken har den en nesten saltaktig mineralitet som trolig kommer fra granittjordsmonnet der den kommer fra. Eple og sitron. Med svakt urtepreg. Kan minne om en Etna Bianco mikset med en Chablis, men uten sjømineralitet av noe slag. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, lette retter med syrlige sauser. Med bare 12,5 volumprosent alkohol er den nesten en slankevin også! 139,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
California House AS