Postet: 13. november 2017. De fleste vininteresserte har hørt om Chateau Musar og deres vin fra Bekaa-dalen i Libanon. Men denne interessante eiendommen har også en flott ung vin som er laget for nåtidskonsum. Musar Jeune.

Musar Jeune fra Chateau Musar i Libanon. Foto: Vinmonopolet.

Ukens vin: Musar Jeune Red, Bekaa-dalen, Libanon.

Stilen til hovedvinen fra Chateau Musar er etter hvert kjent. Eksotisk, krydret, varm, mørk frukt med lær og tobakk og klare lagringsaromaer. En kompleks lagringsvin. Et produkt fra den opprinnelig franske familen Hochar (utt. Hoshaar).

Men hvis du vil ha noe mer ukomplisert, er Musar Jeune et virkelig flott valg. Grunnen til det er at den er så anvendelig. Det er jo blitt en liten klisjé i vinverdenen, at en vin kan brukes til det meste. Men denne kan det. Årsaken er fruktsødmen, mangelen på harde tanniner og det glatte preget.

Vinen er ikke fatlagret og er en miks av Cinsault, Syrah og Cabernet Sauvignon dyrket på høytliggende vinstokker, ca 1000 meter over havet i Bekaa-dalen i Libanon. Vinen blir ganske enkelt gjæret i sementtanker og tappet på flaske året etter innhøstingen. Så får den et år til på flaske før den sendes ut i markedet.

Det man ikke får i denne vinen – som man altså får i den vanlige Musar’en – er de svært eksotiske aromaene. Men man får heller ikke de litt nervøse eddiksyrene som av og til stikker seg frem i storebror Chateau Musar. Litt eksotisk preg kommer imidlertid hvis man lagrer denne et år til eller tre. Men det trenger man ikke. Det er det relativt ferske man vil ha tak i her.

Det ser ikke så frodig ut i Bekaa-dalen i Libanon, men vinene herfra er utmerkede. Foto: Autentico.

5892201 Musar Jeune Red 2014, Ch. Musar, Bekaa-dalen, Libanon. Kr 189,-, Karakter: 6, Poeng: 86 Basisutvalget.

Mørk og dyp på farge, svak duft av tørkede druer og varme bjørnebær og solbær, i smaken fyldig og rik med ny, glatt, mørk frukt, svarte moreller og litt krydder. Er ikke filtrert eller klaret. Åpenbar fruktsødme som hamler opp med mange typer mat. Lam, pizza, kjøttgryter. Til og med asiatisk krydret mat kan den takle, avhengig av kryddergraden og sødmenivået.

1005301 Ch. Musar 2010, Bekaa-dalen, Libanon. Kr 329,-, Karakter: 6-, Poeng: 88 Basisutvalget.

Denne siste årgangen av Musar er en av de kraftigste. Mørke bær, læraromaer, litt maling og lakk også, såvidt det er på duft. Svær i smaken med tydelige tanniner og fat. En kraftpakke som ikke har utviklet så mange tilleggsaromaer, ennå. Og som nok har godt av et år i kjelleren. Er litt kantete nå. Bør dekanteres.

Denne artikkelen har også vært publisert på hjemmesiden til Norske Vinklubbers Forbund. NVKF.