Kråås-ermitasj. Vinmonopolet brukte faktisk lydskrift i gamle dager for å kundene til å uttale navnene riktig. Men det er nå slik det uttales, og et annet interessant forhold: Det er ingen vin som smaker «norskere» enn disse. Her er grunnen til det. Og hvorfor den passer godt nå.

Ukens viner: 5 forskjellige Crozes-Hermitage og 1 Crozes-kopi.

-Der er den, vinen som passer til dette, lukten og smaken av det norske høyfjellet. I dette tilfellet Jotunheimen. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Hvor vi er? Jo, like overfor byen Tain l’Hermitage i den nordlige delen av Rhône-dalen, noen mil sør for Lyon og Mâcon. De berømte, bratte varme bakkeskråningene fra selve bebyggelsen og jernbanelinjen i Tain produserer viner kalt Hermitage. I årenes løp er Hermitage blitt synomymt med Syrah-baserte viner med opulens, fylde, krutt og kraft. Og med mye mer varme enn tidligere. Jeg har for så vidt ikke drøftet dette med de lokale før, men når jeg sitter og tenker over de mindre berømte vinmarkene bak Hermitage-åsen som heter Crozes-Hermitage, kan man muligens med en viss rett hevde at de nye Crozes-vinene er som de gamle dagers Hermitagevinene. Druen er den samme, Jordsmonnet varierer, slik det også varierer innenfor Hermitage-åsen. Men varmen og været gjør situasjonen annerledes. De vinene som tidligere var litt magre og kjølige, har fått mer varme i seg. Og Hermitagevinene er blitt enda varmere, plommete, nesten.

Sørover i Rhônedalen er enkelte steder med mye stein i grunnen i ferd med å bli for varmt for rødvinsproduksjon. Det gjelder enkelte typer Ch.Neuf-du-Pape som har mye av den alkohol-elskende Grenache-druen i seg og der vinstokkene vokser på en grunn jord som ikke kan beholde vann i varmen.. 15,5-16 volumprosent alkohol er resultatet nå.

Bak denne berømte skråningen med de solfangende vinmarkene i Hermitage, ligger Crozes-Hermitage. De fanger mindre sol, og i våre varme dager kan det være en fordel. Mer friskhet i vinene. Foto: Geir Salvesen

Når det gjelder Crozes, er disse å ligne med deilige, små, sjarmerende sinnatagger som gutser på i smaken. Og med de norske aromaene. Fjellaromaene. Lyng, krekling, viltblod. Du kan gå opp i Jotunheimen, legge deg ned i lyngen, sniffe på modne kreklingebær på de små buskene sine, smake på et bær og forestille deg en reinsdyrfilet, og så har du lukten og smaken av dem, crozene.

Krekling, blod, jern, litt lær når de lagres og et lite kvasst pepperdryss. Det er på en måte de fundamentale kreftene i en Crozes. Og når vi nå går inn i en sesong med viltkjøtt, rype og rein spesielt, er disse vinene som skapt for et håndtrykk mellom maten og vinen.

Og så er det den energien som en relativt ung Syrah har. Det er som en liten bulldog, tøff i trynet. Prøver å yppe med de store hundene, og kommer ganske langt med det.

I tillegg har vi det gode faktum at en Crozes er mye rimeligere enn en ekte Hermitage.

Serveringstips. Ikke server Crozes-Hermitage i noe som ligner norsk romtemperatur.

Prøv med 16 grader i et godt glass. Så blir den 17. Og perfekt.

Her er en av godbitene man nå kan få for under 300 kroner. En strukturert Crozes fra Francois Villard. Foto: Vinmonopolet.

180201
Dom. des Entrefaux Crozes-Hermitage 2020
Rhône nord, Frankrike Fioler på duft. Nydelig Crozes med energisk, god Syrah-frukt, mørke og røde bær, fin sødme i stilen med litt vilt i smaken. Kjøtt og frukt i skjønn forening. Bra vin. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe. 289,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

14689201
Dom. Les Alexandrins Crozes-Hermitage Les Chaflans 2019
Rhône, Frankrike Heftige greier, med mintaktig mørk fruktighet, så er midtpartiet litt anonymt, Og så smeller den til med saftig, svakt søtlig mørk bærfrukt. Passer til: Småvilt og fugl, bbq/grillmat, and. 284,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

2877401
F.Villard CommeUneEvidence Croze-Herm 2019
Rhône nord, Frankrike Intens, energisk, kjølig Crozes som tenner på alle smakspluggene, krekling og pepper og skogsbær og vilt og blod. Ørlite utviklet, men bare så vidt. Litt fatpreg også, men bare litt i vaniljeretning. Vinen heter Certitude. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe. 289,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
House of Wine AS

12967701
Remizieres Crozes – Hermitage 2020
Rhône, Frankrike Klassisk, arketypisk, med rypeblod, pepper, krekling, god lengde, kanskje litt rå nå, men med litt mer lagring, blir dette kjempebra. Prøv i 2023. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, and. 284,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

11217001
Dom. Combier Crozes-Hermitage 2020
Rhône nord, Frankrike Deilig, saftig Crozes med typisk norske fjellbær, skogsbær, krekling, tyttebær og desslike. Lyngaromaer. Elegant også. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, bbq/grillmat. 299,– kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Hans A. Flaaten Vins Fins

3270901
Jean-Luc Colombo Les Abeilles Côtes du Rhône 2019
Rhône sør, Frankrike Fin, Syrah-dominert CdR med smak i Nord-Rhone stil. Det vil si krekling, pepper, fin friskhet, god lengde. Fattigmanns Crozes! Med mørk, fløyelsaktig frukt. Passer til: Storfe, småvilt og fugl, spicy, spekemat, storvilt, bbq/grillmat, lam og sau. 189,– kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Vinetum AS