22 norske venner og kontakter kjøpte seg inn i et Bordeaux-slott nær de super-berømte eiendommene. Og nå kan vi få smake vinen i Norge. Klassisk smak, faktisk.

Ukens vin: Ch. Bertrand Braneyre 2011, Pauillac, Bordeaux.

Nei, ikke dette. Dette er Ch. Lafite-Rothschild i Pauillac. Men Bertrand Braneyre ligger bare noen få kilometer bak. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Sjansen er stor for at du leser disse linjene i påsken. Du har tid. Tid til å tenke over resten av ditt liv, hvor langt det enn kommer til å bli. Og hva du skal gjøre med resten. Ville det ikke ha vært moro å kjøpe et vaskeekte fransk vinslott? Tjene mye penger?

Vel, den raskeste måten å bli millionær på i vinverdenen er å starte som milliardær, er det blitt sagt.

Men: En stor gjeng med nordmenn – ca 22 av dem i skrivende stund – har oversett dette ordtaket og gjort drømmen til virkelighet. De har kjøpt 250 år gamle Ch. Bertrand Braneyre i Cissac, nabokommunen til Pauillac og berømte slott som Mouton Rothschild, Lafite, Pontet Canet, etc, etc.

Historien bak er som følger:

En rik, belgisk vinimportør som eide slottet fra 1993 av, Ludwig Cooreman, begynte å dra på årene. Og bestemte seg for å selge. Her er den norske kameratgruppens versjon:

«Cooreman overtok selv eierskapet i 1993. Han var på den tiden Belgias største vinimportør, og var blitt tipset om muligheten av sin god venn Jean-Louis Mandrau, direktøren hos selveste Château Latour. Cooreman slo umiddelbart til og investerte kraftig i bygninger,  maskiner og utstyr og ansatte erfarne folk til å drifte vingården. Ludvig Cooreman ble fortsatt boende i Brussel.

I 2010 ble Cooremans kone alvorlig syk. Han valgte da å pleie sin kjære og solgte vinimportselskapet. Ektefellen døde etter 6-7 års sykeleie. Vingården beholdt han, men han hadde mistet energien, og Château Bertrand Braneyre fikk ikke den samme oppmerksomheten som før.

Cooreman (84) likte oss og det faktum at vi ønsket å drive videre i hans ånd. Det var nok mye av årsaken til at vi fikk tilslaget på den relativt beskjedne summer de nye eierne betalte.

I tillegg fikk de med seg varebeholdningen på ikke mindre enn 250.000 flasker vin. Med på kjøpet fulgte også Ludvigs vennskap og forretningsrelasjon med Eric Boissenot. Eric Boissenot er den ledende konsulenten i Bordeaux, han er konsulent for blant annet Château Mouton Rothschild.

Bertrand Braneyre har ingen slottsbygning, men produksjonsbygg slik som dette koselig utseende lageret (Chais, på fransk). Foto: Ch. Bertrand Braneyre.

Vingården består av seks driftsbygninger hvor produksjon og lagring foregår. Gården har ingen staselige bygninger eller vinslott. Det som fanget interesse var beliggenheten, jordsmonnet og den innholdsrike kjelleren.

Den første innhøstingen med de nye norske eierne kommer til å gi rundt regnet 52.000 flasker. 2022 årgangen er i tillegg vingårdens 250-ende innhøsting og det skal markeres om noen år, når vinen etter hvert blir tilgjengelig.

Målet for de nye eierne er å øke til 90-100.000 flasker årlig, under en normal innhøsting, vel i den grad man kan definere et normalt år i tiden som kommer. Det kommer nok ikke vingården til å se i umiddelbar framtid. Det tar tid å erstatte gamle uproduktive planter og ikke minst oppnå den kvaliteten som de mener skal til for å inngå i produksjonen. Trolig en syv-åtte år tar det å nå dit.

Så langt har vi allerede investert betydelig i modernisering; blant annet i oppgradering av maskinparken, noen nye mindre ståltanker med justerbart lokk osv.

SALG OG MARKED

Vinen selges dag til Japan, USA, Canada, Frankrike, Sverige, Storbritannia og Belgia, i tillegg til i Norge. Fra gården selges flaskene i snitt for ca 13 euro flasken, og i år regner de med å selge ca. 45.000 og 50.000 flasker.

I Norge selges Ch. Bertrand Braneyres hoved-vin Vieille Vignes i årgangene 2011 og 2015 for henholdsvis 250 og 350 kroner.

Så langt den norske eiergruppen.

De har gjort noe vanskelig: Kjøpt et slott litt utenfor indrefileten i den vestlige delen av Bordeaux i Mêdoc. Men ikke langt unna. Lageret er stort, 250.000 flasker, og må selges. Derfor har de første flaskene havnet i Norge. Det er bare å la seg imponere av det gå-på-motet som skal til for å få et slikt prosjekt i havn. Den norske eiergruppen har fordelt ansvaret for ulike deler av eiendommens drift mellom seg.

Så hvordan smaker så 2011, som er den mest modne av dem? Jo, takk. Aldeles utmerket. Hvis du liker moden og klassisk Bordeaux til en svært grei pris. Den har solgt så godt at den har solgt seg selv inn i Vinmonopolets basisutvalg fra 1. mai.

Château Bertrand Braneyre 2011. Foto: Vinmonopolet.

12373301 Ch. Bertrand Braneyre 2011 Bordeaux, Frankrike Absolutt pen vin, det. Litt gammeldags stil, sigarboks og lær og tobakk, dette er klassisk. Midtveis i fylde. Norskeid slott. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, and, bbq/grillmat, lam og sau. 250,– kr (basisutvalget fra 1. mai) 86 poeng (terningkast 5)
Brand Wine Estates AS

Dette er en vin som det selges en god del av og som i mai ender opp i Basisutvalget på grunn av gode salgstall.

Det finnes også en 2015-versjon av denne:

12867201
Ch. Bertrand Braneyre Vielle Vignes 2015
Bordeaux, Frankrike Middels rød på farge, duft av plommer og grafitt. Forsiktig og rund i smaken med noe plommer, litt mørke bær og modne, avrundede tanniner. Pussig nok lav alkohol med bare 12,5 volumprosent styrke. Behagelig og fin introduksjon til Bordeaux. Fortsatt ung. Passer til: Storfe, lam, bbq/grillmat. 349,– kr (bestilling )86 poeng (terningkast 4)
Brand Wine Estates AS

Hvordan de ferske, norske vinbøndene oppfatter seg selv og sine første skritt på vinens vei, har de sammenfattet i det følgende:

PRODUKSJON

Vinproduksjon er nok ikke for alle. Det krever et stort og sterkt hjerte. 2022 var et år med mange nervøse perioder. I april fikk vi frost, som tok en del de første merlot-skuddene. I juni fulgte værgudene opp med hagl på størrelse med bordtennis-baller. Juli var preget av hetebølger, som fikk druene til å stoppe veksten, under temperaturer oppunder 45 grader i skyggen. Heldigvis så vi varme dager, svale netter og ukentlige regnskyll gjennom august og ved inngangen til september. Det resulterte i en svært frukt-konsentrert avling med et spennende potensiale.

Etter alkoholisk og malolaktisk fermentering på ståltanker, blandes de ulike cuveene med en andel pressvin i (produksjonslokalene) laboratoriet til Eric Boissenot. Deretter overføres vinen til eikefat for lagring i 12 måneder. Det benyttes 1/3 ny franske fat, 1/3 1 år gamle fat og 1/3 2 år gamle fat.

Bærekraftig avkastning

Vingården er opptatt av å følge FNs bærekraftmål. Vinproduksjon er en svært viktig del av jordbruket i Bordeaux og vi skal strekke oss langt for å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine.

Det er tre viktige dimensjoner i bærekraftig utvikling: klima og miljø, økonomi og sosiale forhold.  Alle vinene skal representere jordsmonnet.

Vi er utrolig stolte for at vi nettopp har blitt klassifisert som HVE3-produsent i Bordeaux. HVE3 er høyeste nivå med en høy miljøverdi for hele gårdsdriften.

Den inkluderer ytelseskrav målt med flere indikatorer. Haute Valeur Environnementale eller HVE-sertifisering er et tredelt system som oppmuntrer gårder og vingårder til å sette søkelys på å øke det biologiske mangfoldet, redusere den negative miljøpåvirkningen av deres plantesanitære strategi (dvs. tiltak for kontroll av plantesykdommer, redusere bruken av plantevernmidler og soppdrepende midler), administrere gjødseltilførsel og forbedre vannforvaltningen.

Når man har oppnådd det tredje og strengeste nivået i sertifiseringsprosessen, anses vi for å være på nivå med de aller flinkeste i regionen.