Vinverdenen er full av doldiser. Ukjente, små og store stjerner. Som Sylvaner/Silvaner. Ukjært barn har to navn. Her er det en toppvin du bør prøve.

Fürst Silvaner redux

Her er den. Mineralsk, minimalistisk og pur. Foto: Geir Salvesen

Det er liten tvil om at Riesling er den store druen i Tyskland. Men det pussige er at i det forrige århundret var faktisk Sylvaner den mest plantede druen i landet. Så gikk utviklingen i retning av Müller-Thurgau, før Riesling ble den aller største stjernen.

Noe av årsaken til Sylvanerens popularitet var at vinstokken produserte enormt med druer. Det var kjekt for produsentene, men kanskje ikke like kjekt for konsumentene som måtte utholde nøytralt smakende, vandige hvitviner.

Noe særlig terroir-preg ble det heller ikke av denne overproduksjonen.

Men tyskerne er grundige, og nå kommer det stadig bedre eksemplarer av arten også her til lands. Mest kjente har vært Juliusspital og Wittmann, men januarnyhetene på Polet – bestillingsutvalget – bragte faktisk en kanonbra Sylvaner/Silvaner som jeg simpelthen bare måtte skrive om. Weingut Monika Fürst fra Franken. Pur Mineral, er navnet.

Det er Franken i Tyskland og Alsace i Frankrike som i dag produserer best Sylvaner, selv om man også finner druen i Øst-Europa.

Det som er spesielt med jordsmonnet i Franken er miksen av kalkstein og leire som gir vinene herfra mineralitet kombinert med dybde.

Så har man jo denne debatten gående om at det egentlig ikke er ekte mineralitet i vin. Det skal vi la ligge her. Fordi her er det stein i smaken. Det jeg oppfatter som mineralitet.

Hvem elsker ikke en vintype-underdog? Jeg gjør.

6986001 Fürst Pur Mineral Silvaner Trocken 2015, Weingut Monika Fürst, Franken, Tyskland. Kr 179,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Flott, mineralsk, nøytral Silvaner med skikkelig ryggrad i form av konsentrasjon og bra kompleksitet. Kjempekjøp. Bestillingsutvalget.