Det er sommer. Det skal være sol. Men vinen kan godt være en elegant og forfriskende Pinot Noir. Fra Tyskland, faktisk.
Ukens vin: Christmann Aus den Lagen Spätburgunder 2019
Ikke så grønne som tidligere, den nye generasjonen av tyske Pinot Noir-viner. På smak, heldigvis. Her er Christmanns Aus den Lagen Spätburgunder. Men biodynamisk dyrking av druene ivaretar det grønne elementer. Foto: Geir Salvesen
GEIR SALVESEN
Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men har man først fått smaken på god Pinot Noir fra Bourgogne vil man for alltid lete etter noe som kan matche den supervinen du en gang drakk og som fikk deg til å få paradis-vibber. Det mest perfekte av det perfekte. Hvis du skal melde deg på i den letekonkurransen, må du stille med store summer på bankkontoen, for dette er dyrt. Så blir vi da letende på andre fronter. California. New Zealand. Sør-Afrika (ja, faktisk). Og Tyskland.
Etter det jeg kan huske har jeg aldri skrevet en egen artikkel med hovedvekt på tysk Pinot Noir. Nå var det vel på tide. Man kan si mye slemt om global/lokal oppvarming, men det er liten tvil om at varmere vær har ført til bedre modning av rødvinsdruer så langt nord som Tyskland. Og nå begynner vinstokkene også å få litt alder og bli klokere. Ja, de er nesten litt som oss. Noen av oss.
De første forsøkene med tysk Pinot Noir – eller Spätburgunder – som man sier der, var ikke så spennende, nei. Joda, det var litt transparent frukt, det nærmeste man kom var delikat morellfrukt eller bringebær på duft, og så var selve smaken ofte metallisk, urteaktig, grønn, umoden, syrlig og tynn. Lite fylde.
Så er vi der nå at det er blitt mer fylde, mer kompleksitet og der det er brukt fatlagring, vil fatpreget være langt bedre integrert enn tidligere. Og så er det blitt mer muskler i midten. Mer trøkk i frukten. Som også er blitt mer moden.
En riktig god rød burgunder er på mange måter alt på en gang. Både kraftig og elegant, både moden og frisk, kompleks men med enkelte klart fremstående fruktretninger. Noen er mørkere i frukten, slik som Nuits-St.-Georges, andre har mer rødbærsfrukt. Chambolle-Musigny, Volnay, etc.
Er det et hint av Volnay i tyske Pinot’er? Ja, og nei. Bare Volnay er Volnay. Men noen elementer kan minne om rødbærsstilen fra deler av Bourgogne. Foto: Geir Salvesen
Jeg opplever at de tyske har mest rødbærsfrukt, med litt mørke bær også, slik også tilfellet er med Ukens vin. Christmann Aus den Lagen Spätburgunder. Denne vinen kommer fra Pfalz der familien Christmann har drevet vingård siden 1700-tallet og i lengre tid vært forbundet med flotte Rieslinger, som rimelig er. Fra Gimmeldingen. Christmann driver for øvrig druedyrking på biodynamisk basis. Og nå altså med seriøse forsøk på Pinot Noir. Akkurat denne vinen er laget av håndhøstede druer, det er brukt 25 prosent hele klaser, vinen er spontangjæret og lagret i 18 måneder på stort sett gamle fat, en liten andel nye.
Far Steffen og datter Sophie Christmann i vingården i Gimmeldingen. Sophie er svært opptatt av biodynamisk druedyrking. Foto: Produsenten.
Hvis vi skreller vekk de mest sentrale områdene i Bourgogne, de mest berømte, er dette en vin som – til tross for opphavet fra Gimmeldingen som kanskje ikke har samme berømte klang – godt kan konkurrere med Santenay, Rully, Marsannay og de litt mer perifere burgunderne. Prisen er også ca den samme, så her er det bare å velge.
Matfølge er hvitt kjøtt slik som kylling, stekt hvit fisk, pasta med kjøttsaus, og finere gastronomi.
Enkel, klassisk etikettstil på denne tyske Pinot’en fra Christmann. Foto: Vinmonopolet
14190701
Christmann Aus den Lagen Spätburgunder 2019, Pfalz, Tyskland
Veldig fin Pinot, med purpurfarge, og intens, syrlig mørk- og rødbærsfrukt. Pent integrert fatbruk, god lengde. Serveres litt avkjølt, 16 grader. 298,– kr (bestilling ) 87 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins