Livet er for kort til å drikke Petit Chablis, mente jeg tidligere. Nå er jeg ikke så sikker på det, lenger. Prøv f. eks Petit Chablis fra Samuel Billaud. Faktisk litt fet rundt livet. Det er nytt.

Ukens vin: Billaud Petit Chablis Sur Les Clos 2019, Burgund, Frankrike 

Navnet skjemmer ingen, lenger. Ikke når man er liten og Petit. Men kanskje ikke så petit allikevel. Foto: Geir Salvesen

Geir Salvesen

Det er gått sport i det blant connoisseurer, guruer, forståsegpåere, talibanere og andre som har trengt seg selv litt opp i et hjørne ved å disse Chablis-vinene anno nåtildags som for fruktdrevne og sentral-burgundiske. De mangler liksom nå det litt svovelpøl-aktige, svakt fyrstikklignende, magre, mineralske, de sjømineralske steintonene som de tidligere var så forliebt i.

Jeg skjønner litt hva de sier, fordi Chablis har forandret seg. Trolig i takt med bedre modning på druene for dem overlever vårfrosten og blir til vin om høsten. Pluss bedre teknologi og smartere utvelgelse og management og mange fine ord som alle er flinke til å bruke nå.

Også jeg drikker mindre Chablis, men det er nok for at det nå er så mye annet som er veldig bra, mens tidligere var det bare disse terroir-drevne, kjølige steinvinene med safter fra Jura-tiden i Kimmeridge-kalken. Men trolig har det aldri vært mer og bedre Chablisviner sånn generelt sett som nå.

Disse tankene kom drivende da jeg satte meg til med en Petit Chablis. Som er laget fra mindre attraktive vinmarker, på Portland-kalk som blir sett på som mindreverdig i forhold til ekte Kimmeridge-kalk. Duften er kjølig med grønne plommer og lime, egentlig. Et hint av salt og stein også, men ikke så mye.

Smaken er den som overrasker mest. En slags glycerolaktig fedme i midtpartiet som en ungdom med litt for mange øl og pizzaer innabords og som har satt seg midtskips. Eller vent litt: Kan det egentlig være galt at en Chablis fra veikeste vekststed også kan skilte med noe fylde? Nei, ikke når den følger opp med dobbelbunnen med syredrivende, grønne, undermodne plommer og et streif av juicy lime. Hint av grønne vekster også. En ørliten finish med salt og svovel og sjø. Så var vi i havn allikevel.

Så kan man si opptil flere ting, her. Prisen er jo nå på høyde med det 1.er Cru’ene var for kort tid siden. Ja, slik er tidens tegn. Men det er en bra Petit, da. Navnet betyr vel også at den ligger under Grand Cru-vinmarken Les Clos, så da renner det vel litt prestisje ned skråningen.

Samuel Billaud er mannen som splittet seg fra partnerskapet i familieselskapet Billaud-Simon i 2010. Og han lager knivskarpe, terroirdrevne Chablis’er også oppover i kvalitetshierarkiet. Noen av dem er hektet bakpå notatene til Ukens vin.

Pen og understated flaske og etikett. Foto: Vinmonopolet

11016901 Billaud Petit Chablis Sur Les Clos 2019, Burgund, Frankrike 

Bare ståltanker på denne, bare kalk i jordsmonnet, veldig ren og konsentrert, nøytral undermoden plomme og lime, saltaktig mineralitet og en slags kalk som vokser i finish. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, spekemat. 289,90 kr (bestilling)  poeng (terningkast 5)
Red & White AS

Her er fire andre varianter oppover i pris- og kvalitetshierarkiet

295001 Samuel Billaud Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2019,
Burgund, Frankrike Bra trøkk i denne, i Billaud-tradisjon er den nøytral, kalkaktig, finslig, og det lille, steinete ekstra. Men ikke frukt, nei. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, spekemat. 479,90 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

1636501 Samuel Billaud Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2019, Burgund, Frankrike Pen vin, delikat, finessepreget, nøytral fruktighet, kalkmineralsk i smaken, ikke så mye sjø og lime, men mye fylde og rundhet i 2019. 60 års vinstokker. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, spekemat. 459,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

11365901 Samuel Billaud Chablis Premier Cru Montmains 2019, Burgund, Frankrike Fin, litt fast frukt, men egentlig ikke frukt, noe sømløst, mineraler, pære, melon. 439,90 kr (bestilling) 89 poeng (terningkast 5)
Red & White AS

9204301 Samuel Billaud Chablis Premier Cru Les Forneaux 2018, Burgund, Frankrike Veldig saltaktig og mineralsk og kalkaktig, bare ståltank, 40 år gamle vinstokker, litt melon og fersken, men mest salt. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 439,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Red & White AS