Pommard har alltid vært kjent for røffe, tanninrike burgundere. De finnes fortsatt i denne lille Bourgogne-kommunen, men ukens vin er en hjertesmelter av en relativt rimelig, rød burgunder. Med bare et ørlite bitt i finish.

Ukens vin: Domaine Lejeune Les Grandes Carelles Bourgogne Rouge 2019, Bourgogne, Frankrike.

Pom og Aubert Lefas er eierparet hos Dom. Lejeune. Og det er ikke bare til pynt, denne fottråkkingen. Det gjøres slik, manuelt, for en del av deres burgundere. Foto: Produsenten

GEIR SALVESEN

Det er typisk bourgogne-pussig: Oppe i den ene skråningen ligger vinmarkene til Volnay som lager rødbærsfruktige, elegante, presise og klassiske burgundere. Oppe i den andre skråningen og nede på sletten like ved siden av ligger Pommard. Som er kjent for helt andre ting. For å lage rustikke, tøffe, kjøttspiseviner, og som merkelig nok har mer i slekt med en Gevrey-Chambertin lengre nordpå i Côtes de Nuits enn den nærmeste naboen Volnay i Côtes de Beaune.

Historisk sett var Pommard faktisk en av de aller mest kjente kommunene i Bourgogne. Ryktet kom av ryet som produsent av kraftige, langtidslagrende viner. Men akkurat de egenskapene er det få som leter etter 150 år senere. De aller fleste er på jakt etter helt andre egenskaper enn røffe tanniner.

Fortsatt henger dette igjen, selv om det nå er i gang en bevegelse i retning av mer eleganse. Domaine Lejeune er en av de kjente produsentene i Pommard, ikke aller mest kjent, men i b-kjendislaget. Og hvis du smaker på deres 1.er Crus, f. eks Les Argillières, er det som å dyppe tungen ned i et badekar av skorpioner. Nei, det er ikke helt det. Men det biter. Det er tøft. Det er klassisk Pommard.

Men så har vi denne Ukens vin. Hvordan kommer denne inn i bildet? Hva skal man si. Livet er fylt av mysterier. Jeg ble så glad i denne at jeg kjøpte en halv kasse på flekken. Og nyter den rene, nesten fruktkjøttaktige, rødbærsfrukten i midtpartiet, sammen med den lekre duften og blir oppspilt over at man betaler under 300 kroner for denne, mens skorpionbadet (neida, tull igjen) koster over 600.

Det er jo en vanlig Bourgogne Rouge. Med et finere navn i form av Les Grandes Carelles. Men i denne vinen, som faktisk skal komme fra Pommard, har druene forvandlet seg til noe mer elegant. Altså det potensialet som noen forteller at Pommard egentlig har, men som få har sett eller smakt.

Aubert Lefas i vinmarken. Foto: Produsenten

De fleste produsentene i Bourgogne bruker stort sett de samme produksjonsmetodene. Men Lejeune er rimelig spesiell. Her har jeg sakset info fra importørens nettside om akkurat det:

Vinifikasjonsmetoden er høyst original. Botrytiserte bær fjernes omhyggelig, men stilkene beholdes. Fatene fylles så til 20-40 prosent av kapasiteten (avhengig av årgangen) med hele klaser, som fottråkkes til det er presset ut nok druejuice til at gjæringen starter på naturlig vis. Deretter fylles fatene nesten helt til toppen med flere hele klaser, og vekten av disse fører til at mer juice presses ut i bunnen av fatet. Denne første fasen av fermenteringen varer i fem til syv dager, og kalles semikarbonisk maserasjon (hvilket innebærer at mange av druene fermenteres hele i stedet for som druemost).
Druene beskyttes mot oksidasjon av karbondioksid, som er et naturlig biprodukt av alkoholgjæringen. Underveis i gjæringsprosessen knuses druene stadig mer fra toppen ved hjelp av hender, føtter eller spesialdesignede staver, og det er ønskelig at de masererer så lenge som mulig for å overføre farge og tanniner fra drueskallet til vinen. Denne prosessen tar gjerne 18-22 dager. Lejeune bruker så sin gamle vertikale trepresse til å skånsomt presse ut mer juice fra druene. For å beholde all struktur, kropp, aromaer og smak i vinene verken klares eller filtreres de før flasketapping.

Ok. Det var det tekniske. I tillegg kommer det faktum at Lejeune er økologisk sertifisert og driver også stort sett etter biodynamiske prinsipper.

Lejeune 2019 er en god Pommard. Foto: Vinmonopolet

10475801
Lejeune Bourgogne Les Grandes Carelles 2019, Burgund, Frankrike

 Fløtete, deilig rødbærsfrukt, mest (mørke bær også) med moreller og bringebær, god fylde, tiltalende, ikke spor av eik her. Passer til: Pizza / pasta, lam, and, ost, lam og sau. 274,– kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS