Publisert: 13. nov. 2016. Kanskje har du ikke hørt om den, men  Henriot er et av Champagnehusene som lager gode viner uten at det koster skjorta. Bare halve.

henriot-samlebilde

Et sterkt knippe Champagner. Henriot er en lagringschampagne. Foto: Geir Salvesen

Mens Bordeaux-slott eller Bourgogne-produsenter ofte  har ett eller annet lett identifiserbart rundt seg, smaken- stilen – personene – er det vanskeligere å få knekket koden rundt Champagne-produsenter.  Det vanskeligste jeg vet om i vinverdenen er Champagne. Som unge Non Vintage-varianter ser mange ut til å spille på et begrenset register. Du finner noe frisk eplefrukt der, noe krydder og duft og smak av gjærbakst som stammer fra lagringen på gjærceller. Så er det høy eller enda høyere friskhet.

Og det var egentlig det. Forskjellene er subtile og krevende å finne ut av. Glassfasongen har også veldig mye å si for smaken. De gamle «fløyteglassene» – flutes – burde vært faset ut av alle seriøse Champagneelskere. Større glassboller er nødvendig for å utvikle aroma og dermed også smak.

Så er det at man kommer borti produsenter som man skjønner lager kvalitet i alle ledd. Fra den vanlige NV’en og opp til eldre, godt lagrede, årganger.

Ta Henriot. Dette er fortsatt en familiebedrift. Nå er det ikke nødvendigvis slik at store selskaper og konserner ikke kan lage god Champagne, for det kan de. Det er jo luksus-konsernet LVMH som f. eks eier Krug. Og Môët. Men produsentene får lov å kjøre sin under storselskapsparaplyen. Henriot er litt «kjerringa mot strømmen» fordi det var Champagne-produsenten – altså Henriot – som kjøpte berømte Bouchard Pere et Fils i Bourgogne etter at de fikk kvalitetsproblemer. Henriot har også kjøpt Chablis-produsenten William Fevre. Det er dermed tre sterke navn i den porteføljen.

Hva er så greia med Henriot? Jo, nok konsentrasjon, alle stilene er korrekte – fra NV til Vintage til Rosé. Rosé er faktisk aller vanskeligst å få til bra, mens mange lager god Blanc de Blancs. Henriot lager god rosé også. Uten bitre kanter og tannintagger og ubalanse.

-Jeg vil at alle elementene i en rosé Champagne skal være i harmoni og ikke stikke seg ut, sier vinmakeren hos Henriot – Laurent Fresnet, når jeg møter ham i Oslo.

Prisene er også sammenlignbare med andres og ligger ikke over. Alle er i bestillingsutvalget.

henriot-blanc-de-blancs-magnum

Vinene ble smakt opp mot maten på ny-fasjonable Bokbacka i Skovveien i Oslo. Her regjerer det ny-nordiske kjøkkenet litt i Maaemo-stil. Champagne takler ofte vanskelig mat, slik som dette «mattreet». Man spiser heldigvis ikke treet, men kanten rundt. Foto: Geir Salvesen

5701101 Champagne Henriot Blanc de Blancs, Frankrike. Kr 419,90, Karakter: 6. Poeng: 90

Dette er kanskje «flaggskipet» i Henriot-flåten. Rik, ganske konsentrert, og med Chardonnay-druens mer åpne, fruktdrevne stil. Litt kjeks. Men egentlig litt strammere og friskere enn mange andres Blanc de Blancs og passer best som aperitiff. 8.5 g restsukker.

5701001 Champagne Henriot Brut Souverain, Frankrike. Kr 364,90, Karakter: 5+. Poeng: 89

Her har vi 60/40 Pinot Noir/Chardonnay, noe som gir en litt hvassere, litt mer strukturert stil. Rødbærsfruktighet og svakt streif av jordbær. God lengde og solid kraft i denne. Kan helt sikkert drikkes til rødt kjøtt også, som lammecarré.

5771401 Champagne Henriot Rosé, Frankrike: Kr 419,90, Karakter: 6, Poeng: 90

Mange har et romantisk forhold til en rosa Champagne, helt til de heller den i glasset og synes den blir for skarp og kantete. Den har jo litt tannin-tendenser i tillegg til høy syre. Så det river og sliter litt. Eleganse er nøkkelordet, og Henriots versjon er snillere, subtil rødbærsfruktighet. Jordbær, kirsebær og bringebær dufter seg rundt i aromabildet. God lengde.

106601 Champagne Henriot Cuvee des Enchanteleurs 2000, (1999), Frankrike. Kr 1099,-, Karakter: 6, Poeng: 94 (1999-årgangen testet i magnumflaske).

Enchanteleurs er Henriots topp-cuvée. Da forventer man et skikkelig skyv i smaken. Det får man, det lille ekstra. I tillegg får man hasselnøtt, brødbakst og med en fortsatt grønn- og limeaktig friskhet på smak. Hvordan det nå er mulig med en 17 år gammel vin. Finish med en liten honningtone. Hevder seg fint mot f. eks Dom Perignon.

 

henriot-samlebilde