I vinhierarkiet i Bordeaux må Fronsac på østsiden fortsatt stille med ukjent-stempel hos mange. Det betyr ikke at det ikke er utmerkede viner også der. Og til lavere priser. Men vær obs: De er blitt noen alkoholkolosser som kan lede tankene til varme, oversjøiske vinstiler.

Ukens vin: Château Dalem 2018, Fronsac, Bordeaux.

Brigitte Roullier Loussert driver Château Dalem i Fronsac. Ett av kvalitetslokomotivene i området. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Hvis noen for 30 år siden hadde sagt til meg at om 30 år senere, ville det være dagligdags med viner fra Bordeaux som toucher 15 volumprosent alkohol, så hadde jeg vel ikke trodd det var sant. Det er der vi er, med noen dypp «ned» til 14,5, eller rundt der. Merlot-druer i varmere vær og klima, drar på seg mye sukker i druene tilsvarende høy alkohol. Men det er ikke alltid man kan sammenligne direkte. Man kan ha alkoholdrike viner som nesten smaker smultringaktig i munnen, med manglende midtparti og hull i midten. Men slik er det faktisk ikke med de moderne Fronsac-vinene, uansett hvor alko-kåte de er, østkantdruene. Det er en kjerne av smak i midten. Det er litt tanniner. Alkoholen gir sødme og for de aller varmeste litt sviing i finish. Man merker det hvis man drikker mer enn et glass.

Da jeg gjenoppfrisket gammel Bordeaux-kunnskap i sommer tenkte jeg at jeg måtte dra innom dette området, bare 5-10 minutters kjøring av den søte lille vinbyen Libourne som ligger som en innfallsport til både Pomerol og St.Emilion. Det var så langt opp elven som vikingeskipene kunne ro på den tiden.

Da var det naturlig å dra direkte til en av de skarpeste produsentene i denne relativt lille appellasjonen.

-Om det finnes en egen Fronsac-stil? Det vet jeg vel ikke at det gjør, vi har for mange forskjellige mikro-terroirer. Sier Brigitte Roullier Loussert, innehaver og driver av Ch. Dalem. Hun overtok eiendommen av sin far Michel Rullier for 20 år siden. Og har investert og fikset opp i et nytt vinproduksjonsanlegg med designet smakerom og utsikt over de rullende åsene og skråningene og vinmarkene østover i retning av Libourne.

Hun er tilsynelatende en sterk og selvsikker kvinne. – Jeg vil gjøre nøyaktig som jeg vil, ikke for å imponere bloggere, sier hun.

Det er lite spektakulært over de rullende åsene i Fronsac, småkoselig kan man si det er. I det fjerne ligger Pomerol og St.Emilion. Foto: Geir Salvesen

Noe av kvalitetsfaktoren forbundet med Dalem er ganske så lav avkastning, med rundt 38 hl pr hektar, noe som er lite. Vinstokkene er i snitt ca 40 år gamle. Og det brukes en 50/50 miks av nye og brukte fat.

Det som gjør at det fortsatt finnes en fasthet i disse nå så svulmende vinene, ligger nok også i det faktum at det brukes en del Cabernet Franc som strammer opp den bløtere Merlot-druen.

Stor interesse for Bordeaux

Dalem var for øvrig til stedet på den store Bordeaux-smakningen som Grapestone arrangerte i Oslo i september. Det var så smekkfullt på Vulkan Arena at tempen steg til kokepunktet av alle de ivrige smakerne. Bordeaux er fortsatt populært hos mange, selv om det kanskje ikke gjenspeiler seg så mye i salgstallene på Vinmonopolet. Mange andre vinområder har for lengst tatt over det som var helt sentralt vinområdet i tidligere tider.

En stor grunn til å interessere seg for Dalem er at det vel er det Bordeaux-slottet som har flest årganger tilgjengelig gjennom Vinmonopolets bestillingsutvalg. Helt tilbake til 1964. 16 årganger tellet jeg før øynene gikk i kryss. Så her er det mulig å eksperimentere med eldre årganger. I tidligere tider var også alkoholnivået lavere.

Klassisk etikett på denne. Foto: Produsenten

13192601 Ch. Dalem 2018, Fronsac, Bordeaux, Frankrike 

En meget vellykket årgang, trass i 15 volumprosent alkohol. Ja, jeg vet det høres pussig ut. Men den er fløtete i stilen med mørk frukt, litt kaffe og sjokolade, en kjerne av faste tanniner litt antydning til begynnende lagring. Vanskelig å si hvor lenge denne typen viner bør lagres. Under 500 kroner er ikke mye for Bordeauxvin nå om dagen. 90 prosent Merlot, 10 prosent Cabernet Franc. 2019 er litt fastere, som seg hør og bør. Mørk, med litt urter. Passer til: Storvilt, storfe, and, bbq/grillmat, lam og sau. 494,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 5)
Grapestone Fine Wines AS