Postet: 2 juli 2018. Soave-vinene har gjort store kvalitetshopp de siste årene. Derfor kan man nå få en økologisk boksevin derfra, med elegant mineralitet i bunnen. Coffele Soave, heter den.

Hav, sol og Soave. Dette er en fin sommervin fra Italia. Foto: Geir Salvesen

Ukens vin: Coffele Soave BiB

Av Geir Salvesen

Det er pussig med noen av disse boksevinene. De fremstår mye bedre etter en uke med tapping. Det samme gjelder ukens vin: Coffeles Soave. Vinen blir renere, bruser ikke lenger ettersom mye av CO2-innholdet er borte. Og sannelig om det ikke dukker opp en fin mineralitet i den også.

De hvite Soavevinene fra Veneto i Nord-Italia med vinmarker øst av Verona, er noen av de mange italienske vinene som har nytt godt av kvalitetsfremgangen de siste tiårene. Tidligere brukte man mer av Trebbianodruer, men nå er det ofte 100 prosent Garganega som er den mest sentrale hvitvinsdruen herfra. Og Coffeles bokse-soave er laget på 100 prosent Garganega.

Det laveste punktet i Soave-historien kom på 70-tallet da vinene var totalt flate og i høy grad utvannede og industrialiserte med overproduksjon. Ingen med kvalitet i tankene ville ha valgt seg en Soave da. Men slik er det ikke nå, lenger.

Den italienske hvitvinsstilen på dette nivået utmerker seg ved å ikke utmerke seg med ytterliggående smaker. De er laget for å gi maten passe vinstøtte. Det er ikke noe tropisk frukt i en normal Soave, det er heller ikke høy alkohol. Alt ligger liksom passe bakpå, og det er ikke meningen å gi en vin som overtar styringen.

En røyk og en vin inntas utenfor Enoteca del Soave. Foto: Geir Salvesen

Denne boksevinen har 11,5 volumprosent alkohol, mot flaskevariantens 12,5. Det tilsier bruk av litt mer beskjedne druer, kanskje yngre vinstokker, kanskje tidligere høsting. Produsenten angir at det er mindre enn 3 gram sukker pr liter i boksevinen, og da er det et lite kunststykke å få vinen til å bli så bra kombinert med bare 11,5 i alkoholstyrke. Mange som kommer så lavt med alkoholen, tilsetter mer sukker. Men altså ikke her.

Coffele er et velrenommert firma med eiendom omtrent midt i den koselige vinlandsbyen Soave. Toppvinen deres er Ca’Visco, som har mer trøkk og konsentrasjon enn de rimeligste Soavene deres. Midtkvalitetsvinen heter Castel Vetrano. Visco er for øvrig en gren av familien, derav navnet. Eiendommen stammer fra 1800-tallet, men selve vinanlegget og smakerommet er i et gammelt, gotisk kapell fra 1600-tallet.

En ekstra liten godbit med Coffele – for dem som vil ha det slik – er at druene kommer fra økologisk sertifiserte vinmarker. Her brukes det ekte gjødsel og kompost og til og med meitemarker for å få jordsmonnet best mulig. Jordsmonnet er kalk, og det er nok dette som gir mineralsmaken.

Coffeles boks-soave i en tidligere årgang. Foto: Vinmonopolet

7628806 Coffele Soave 2017 3 ltr Bag-in-Box, Veneto, Italia. Kr 419,90, Karakter: 5, Poeng: 83

Lys strågul på farge, litt duft av blomster og fersken, i smaken ren og nøytral med svak mandelbitterhet, slik en typisk Soave skal ha. Frukten er ren, med underliggende mineralitet og middels lengde. Drikkes til pasta, pizza, koldtbord med skinker, fisk, skalldyr. Eller faktisk bare som en kosevin på sommerterrassen. Den har faktisk en god del syre, som her gir friskhet, uten at den blir sur og bitter.

Moestue Grape Selections AS