Er det: En landet UFO? Forskningslaboratorium fra en skurk i en James Bond-film? Nei, det er Clos de los Siete, vinanlegget til franske Michel Rolland i Uco Valley i Argentina. Som lager en av landets beste rødviner i en klar fransk retning.
Ukens vin: Clos de los Siete 2014, Uco Valley, Mendoza, Argentina.
Clos de los Siete Diamandes, i Mendoza. Foto: Geir Salvesen
Uco Valley, Argentina.
Litt forvirring må påregnes her. Fordi: Det er fire franske vinmakere som har funnet på at det tørre og varme klimaet ved foten av Andesfjellene – som blir kjølt ned av kalde nattevinder fra fjellene. Pomerol-produsent og vinkjedis Michel Rolland er mannen bak akkurat denne vinen. Fra anlegget Diamandes. En diamantformet bygning bygget inn i en skråning for å hindre bruk av pumper ved forvandlingen av druemost til vin.
Anlegget ligger på rundt 950 meters høyde med vinmarker mellom 1000 og 1200 meter over havet.
Michel Rolland er for øvrig mannen som – noe urettmessig, mener jeg – er blitt beskyldt for å uniformere vinstilene rundt om i sin stilling som «flying wine maker». Litt har det vært i det, men som oftest har han greid å forbedre vinene der han har vært.
Clos de los Siete har en tempellignende kjeller. Her er omviser Jose Seballe. Foto: Geir Salvesen
Nok om det, fordi her dreier deg seg om en vin som franskmennene ville ha vært stolte av å lage. Og med bare «franske» druer. Argentinas favorittdrue – Malbec – kommer jo fra Frankrike. Men trenger høyere modning enn man ofte får til i Frankrike, og derfor trives den så godt her.
Clos de los Siete er en blandingsvin på Bordeaux-manér, med samme druetyper, men med Malbec som hoveelement. Typisk for 2014 som nå er på Vinmonopolet er 54 prosent Malbec, 18 Merlot, 13, Cab. Sauv. 8 Syrah (som jo er en Rhône-variant), 4 Cab. Franc og 3 Petit Verdot.
Hovedstilen kan oppsummeres som fransk, fast og lagringsdyktig. Noen Malbecprodusenter har rødbærsfruktighet i sine viner, mens Clos de los Siete går i mørkbærsretning.
En flott samling av Clos de los Siete-viner som alle har interessante årgangsvariasjoner. Foto: Geir Salvesen
Denne fine formiddagen i sørenden av Mendoza blir fullbragt av enda en sak: Vi får oppleve en vertikalsmakning tilbake til 2004. En virkelig flott og interessant opplevelse som også viser mye årgangsvariasjoner. Noen år er kjøligere – 2013. Mens 2014 er varmere – men også fast i fisken og trenger mat. Etter noen år på flaske, går aromaene i retning lagret Bordeaux. Med cedertre, tobakk og lær. Alle havner rundt 90 poeng i min bok, den beste er 2004 fordi den gir endel tertiæraromaer.
Jeg liker mine Malbec-dominerte viner svakt avkjølt, rundt 16-17 grader.
4299901 Clos de los Siete 2014, Uco Valley, Mendoza, Argentina. Kr 255,-, Karakter: 6, Poeng: 89
Mørk, fast bærfrukt med et saftig midtelement, god og kjølig duft av bær, litt ferske krydderelementer også. 14,5 prosent alkohol er overraskende godt integrert. Bruk denne til oksekjøtt, grillmat og kraftige gryteretter. Vil ha godt av et år eller to i kjellleren. Et alternativ er å dekantere den. Dette er en relativt rimelig lagringsvin.