Cederbergfjellene i Sør-Afrika er en av landets ukjente perler. Her kan du bo som en konge, spise som en greve og drikke fjellviner laget på kontinentets mest høytvoksende vinmarker.

En passe drikk når man skal nyte kveldssolen mot Cederbergfjellene i bakgrunnen. Foto: Geir Salvesen

Clanwilliam.

Utsikten fra Cederberg Ridge Wilderness Resort er upåklagelig. I sør og i øst ligger de ville og forrevne  Cederbergfjellene som bare lar seg bare overvinne gjennom timesvis av bilkjøring på smale, vaskebrettpregede grusveier opp og ned endeløse bakker. Rundt skarpe svinger med steiner stikkende opp, klare til å ta dekkene på bilen din der ute i ødemarken uten et mobilsignal tilgjengelig før sivilisasjonen forhåpentlig åpenbarer seg i den andre enden.

Midtveis oppe i fjellene – i en liten dal omgitt av ville fjell – ligger vingården  Cederberg, drevet av David Nieuwoudt. 5 generasjons vinmaker. De må ha vært ekstra vågale, hans fjerne slekninger som prøvde å karre til seg et utkomme fra farming i denne høyfjellsdalen på rundt 1000 meter over havet. Men slik ble det og enden på visen er at det ble plantet vinstokker. Midt mellom steinformasjoner som får en til å tenke på Utah eller Arizona i USA.

David Nieuwoudt foran fjelldruene sine i Cederberg. Foto: Geir Salvesen

-Jeg har de høyestliggende vinmarkene på det afrikanske kontinentet, konstaterer han fornøyd. 1100 meter over havet. Her dyrkes Sauvignon Blanc og Chenin Blanc. Og noen av de klassiske Bordeaux-druetypene som Cabernet Sauvignon og Merlot.

De røde har et utrolig smakstrøkk. Like høyt trøkk som Nieuwoudt ser ut til å ha energi og pågangspmot.

-Det skyldes at druene henger ekstra lenge og modner, på grunn av de store temperaturforskjellene mellom natt og dag, sier han.

Hans viner har vært kjent blant sørafrikanske vinfans i Norge, men det var først i fjor høst at vinene for alvor ble importert til Norge gjennom importselskapet Great Grape.

Mest interessante er hans 5 generations Chenin Blanc, som er er en konsentrert, fatlagret Chenin Blanc som trenger tid på flaske for å modnes. Rundt 430 kroner koster den.

Alle hans viner er i det høyere prissjiktet i Norge, men for under 300 kroner – så vidt – kan du få en konsentrert Sauvignon Blanc.

Som attåtnæring har vingården også overnattinger i såkalte Self Catering Cottages, hvis du ikke orker mer enn noen få mils kjøiring på grusveier på en dag.

-Her ute i ødemarken er det ro og fred og mange bruker oss som et utgangspunkt for turer i fjellet.

Wilderness Lodge

Helt nyåpnet Lodge-luksus i Clanwilliam. Cederberg Ridge. 

Vil du ha mer luksus, er Cederberg Ridge Wilderness Lodge i Clanwilliam et helt klart valg. Stedet med 8-10 rom ligger noen kilometers kjøring mot fjellene fra den hyggelige lille landsbyen Clanwilliam. Og byr på det ypperste av mat og romfølelse. Vinduene i de separate hyttene vender innover mot fjellene og det er et must å sitte på terrassen i skumringen og se solnedgangen i vest farge fjellene i klare rødfarger. Her er det mye jernoksyd som får steinen til å gløde opp.

Det er ganske varmt på disse kanter av landet, med normale dagstemperaturer om sommeren på 36-37 grader. Men stedet har selvsagt sitt eget store svømmebasseng til å dyppe seg ned i.

Vinlisten er helt lokal, med bare viner fra området rundt Citrusdal, Piekenierskloof og Clanwilliam. Og også fra David Nieuwouds Cederberg-gård.

Terroir-følelse og mineralitet er noen av kjennetegnene på dem. I hvert fall de hvite vinene.