Postet: 11. desember 2017. Foregangsmann er vel et litt forslitt uttrykk, men det passer på Nicolas Catena Zapata som er en av de dyktigste og mest suksessrike vinmakerne i Argentina. Nå også med datter Laura som følge.
Mendoza. Pussig å tenke på – her jeg står og ser Andesfjellenes hvite topper hvelve seg mot vest – at dette en gang i tiden var gammel havbunn. Før fjellene ble presset i været av jordskorpens platekollisjoner. Faktisk kan man finne sjødyrfossiler i enkelte av vinmarkene. Som i deler av Catena Zapatas relativt nye Adrianna-vinmark. Som ligger på utrolige 1500 meter over havet der fjellene har startet på sin stigning. Her er det også kaldere, og intense jordsmonnstudier har gitt mye ny lærdom som blant annet blir brukt til å forstå at man nå også kan lage svært bra hvitviner i det ellers litt ørkenlignende området som Mendoza er. Hvitviner i – tør vi si det – Bourgogne-tradisjonen?
Vel, bare Bourgogne er Bourgogne, men jeg kan sverge på at jeg hadde trodd en av deres Chardonnay’er – som er på det norske markedet – var en Meursault. Mer om det siden.
Selve Mendozas vinområde er delt opp i tre: Lujan de Cuyo, Maipu og Valle del Uco som ligger helt i sør. Og så er det underområder. Lujan de Cuyo får stadig nye og høyere beplantninger. Uco har hatt det lenge.
Høyde over havet. Det er viktig, og vinmarkene blir plantet stadig høyere. Catena Zapata har nå sentrale marker på over 1500 meter over havet. Foto: Catena Zapata.
Mesteparten av Mendozas viner stammer allikevel fra fragmentert stein og grus fra Andesfjellene. Dette er svært lite næringsrik jord som også drenerer godt. Altså ideell mark for å dyrke kvalitetsvin.
Det tørre klimaet i området er nok en kvalitetsfaktor som gjør det enklere å få jevn modning på druene under innhøstingen.
Når man kommer kjørende opp mellom vinstokkene mot den helt storslagne bygningen, er det helt klart at Catena Zapata har villet vise noe spesielt med sin Inca-lignende, pyramideaktige steinbygning. Også innenfor er det original arkitektur. Mange av de nye vinprodusentene har nå lignende praktanlegg. Zuccardi og Clos de los Siete, for å nevne noen. Dem kommer jeg il å omtale i den nærmeste fremtid.
Men nå altså Catena Zapata. Når jeg sitter og smaker deres viner, undrer jeg meg over at de ikke selger enda mer i Norge. Dette er virkelig flotte viner, konsentrerte uten å være for svære. Og med en personlighet.
Her har jeg testet de rimeligere variantene som er på det norske markedet. Selv billigste Alamos til 99,90 på Vinmonopolet, er absolutt drikkelig.
To godbiter i Norge. Catena Chardonnay og Catena Malbec. Foto: Geir Salvesen
4610301 Catena Chardonnay 2016, Mendoza, Argentina. Kr 175,-, Karakter: 6, Poeng: 86
Fattigmanns burgunder, dette. Miks av Meursault og Puligny i stil. Smør, nøtter, fat og mineraler. Fatkrydderet – som er fransk i smaken – slår igjennom, men ellers er det en rolig, konsentrert smak. Mektig vin, egentlig. Uten å være så høy i alkohol. 13 volumprosent.
4825201 Alamos Chardonnay 2014, Mendoza, Argentina. Kr 99,90. Karakter: 6, Poeng: 79 poeng
I våre dager er dette en utrolig billig pris for en vin som er fint drikkende, fersken, plomme og krydder er hovedelementene. Ørlite kantete i finish, men mye vin for ekstremt lite penger.
4610401 Catena Malbec 2015, Mendoza, Argentina. Kr 189,90, Karakter: 6, Poeng: 86
Klassisk, fast Malbec med miks av kirsebær/rødbærsfrukt og mørk skogsfrukt, tanniner som lurer i bakhånd, men ellers full av friskhet og leskende sjarme. Mye trøkk, her. Flott vin til et velhengt biffstykke.
4927601 Alamos Cabernet Sauvignon 2016, Mendoza, Argentina. Kr 129,90, Karakter: 5, Poeng: 81
Hyggelig og fin smak på denne, mørke bær, skogsbær og solbær dominerer i en fast og fin form. Teknisk sett svært vellaget billigvin. Til hvitt kjøtt, kylling og dempede kjøttretter. Og sommergrillen.
4406601 Alamos Pinot Noir 2013, Mendoza, Argentina. Kr 159,90, Karakter: 2, Poeng 74
Enkel Pinot med litt mye syltetøylignende smak, men ikke oversøtlig og gir litt Pinot-karakter, men i en litt grov, mørk stil. Virker å være over formtoppen også med en god del lagringspreg. Virker rett og slett litt sliten.