Det formelig kryr av Barolo-varianter på det norske markedet. Men det er få som kombinerer kvalitet med «drikkbarhet» og god pris. Det gjør denne. Cabutto Tenuta la Volta. I Basisutvalget, til og med.
Ukens vin: Cabutto Barolo 2016/17
Landsbyen Barolo ligger der nede i et slags søkk, kan det se ut til ovenfra. Men når man kommer ned i den litte, pittoreske landsbyen ser man at skråningene og vinmarkene fortsetter videre nedover. Barolo-området er ganske så vidt. Foto: Geir Salvesen
Geir Salvesen
Alle importører med respekt for seg selv ser ut til å bare måtte ha en. En overpriset, streng Barolo der tanninene ligger som oppmalt piggtråd på tungen, og fatbruken etterlater en ørkentørst i munnen. Neida, så galt er det ikke. Men av og til kan man få litt av den følelsen. Det er barske greier for barske menn i tømmerhuggerskjorter med skjegg i ansiktet og lue inne. Passe hipster, og jo mer sært, desto bedre.
Men det vi egentlig vil ha, vi andre, vi som ikke skal tøffe oss for hverandre, det er en vin som har smørende frukt, eleganse, gjerne streif av roser og bringebær og moreller, og – hvis vi er heldige – litt trøfler og gamle jernbanesviller og kaipåler på kjøpet. En sånn vin som hvis man tar en sipp av den, gjør at man får lyst på en sipp til. Og enda en.
Mange tøffe Barolo’er, og dem er det mange av, spiller på trøkket og tanninene. Og så har du oppdelingen i modernister og tradisjonalister der tradisjonalister vil ha lite fat, men ofte tørre tanniner. Og modernistene pøser på med nye fat som både gir litt vanilje og sødme, men også tørre munner. I verste fall.
Gitt denne dramatiserte scenen, og den litt for grove todelingen som man ofte gjør (fordi stilene har en tendens til å gli litt inn i hverandre), er det fint å komme over en vin som scorer høyt på drikkbarhet, og som har en helt ok pris til kvaliteten å være. Barolo har gått opp i pris, men her er det altså et superkjøp på gang fra Cabutto som ble startet i 1920. Det er den legendariske 2016-årgangen som er testet her, men det er nå overgang til 2017. 2017 er noe enklere, men har også en fin, sødmefull rødbærsfrukt som altså smører tanninene i munnen. Det gjør for så vidt også alkoholnivået på 14,5 volumprosent.
Teknikken bak akkurat denne ligner på mange andre. Opphold på store trefat (botte), som er slavonske eikeligger på hele 10.000 liter, i 2-3 år før tapping på flaske uten filtrering.
Cabutto med sin Barolo fra Tenuta la Volta. Foto: Vinmonopolet.
11187701 Cabutto Barolo 2016, Piemonte, Italia
Leskende rødbærsfrukt med streif av lakris og fioler på duft, frisk og spenstig Barolo med avslepne tanniner og en sjarmerende, åpen smak. Streif av urter og tørket frukt med harmonisk utgang. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau, storfe, and. 319,90 kr (Basisutvalget, kat.6) 90 poeng (terningkast 6)
Signature Wines AS