Postet: 5. desember 2017. Det er noe eget med en Blanc de Blancs musserende i årgangsversjon som kun er laget på Chardonnay-druen. Vi venter en ekstra dose eleganse. Og litt høyere pris. Men ikke her.

Ukens vin: Graham Beck Blanc de Blancs 2012, Sør-Afrika. Musserende.

Sør-afrikanske bobleviner er blitt stadig mer interessante. Her er vinene til Graham Beck. Foto: Geir Salvesen

Graham Beck var en sørafrikansk forretningsmann som startet ut med kullgruvedrift og som senere i sitt liv – på 80-tallet – begynte å interessere seg for vin og hesteavl. Han var en av de første som så mulighetene oppe i Robertson Valley med kalksteinsgrunnen og muligheten for å lage terroirdrevne viner. Hans vinimperium vokste og selv ble han en av pionerene i produksjonen av musserende vin.

Beck døde selv av lungekreft i 2010, nær 80 år gammel, men selskapet hans drives videre med fokus på kvalitet for folket. Det er de store konsumentgruppene som teller. Men også den billigste non vintage-varianten viser at produksjonsselskapet leverer bra kvalitet.

Graham Beck føyer seg inn i en liten gruppe av musserende-makere i Sør-Afrika som lager stadig bedre dråper. Fremst er kanskje Le Lude i Franschhoek, Pierre Jourdan også fra Franschhoek og Pongracz er med, de også.

Graham Beck har to viner på det norske markedet. Men en Brut Zero – som ikke er på det norske markedet og hvor kompleks og utviklet frukt kompenserer for null sukkertilsetning, burde nok ha vært det. 86 poeng gir jeg den. Også rosévarianten – som heller ikke er i Norge – er tiltalende og myk og får 83 poeng i min bok. Den vanlige Brut-varianten er imidlertid i Norge, men er ikke så spennende som Blanc de Blancs.

En godbit i basisutvalget. Graham Beck Blanc de Blancs 2012. Foto: Geir Salvesen

5423701 Graham Beck Blanc de Blancs 2012, Sør-Afrika. Kr 189,-, Karakter: 6, Poeng: 86. Basisutvalget

Veldig bra bl. de blancs. Non malo, fatgjæret, litt kremete i stilen. Krisp og god med eple, grønne plommer, sitrus og noe mineraler. Den har det lille ekstra som bringer musserende vin nærmere Champagne. Men ikke helt dit.